Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Το πρωί της Παρασκευής 12 Απριλίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος επισκεφθηκε, κατόπιν προσκλήσεως, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του Δ.Δ. Αγίου του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, όπου συνάντησε τους μικρούς μαθητές και τους μίλησε με απλότητα για το περιεχόμενο και το νόημα της Εορτής του Πάσχα. Τα παιδιά χάρισαν στον Ποιμενάρχη τους αναμνηστικό άλμπουμ και ευχετήριες κάρτες που είχαν κατασκευάσει τα ίδια και ο Σεβασμιώτατος μοίρασε σε όλα αναμνηστικές ευλογίες.
Η είδηση της επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου προκάλεσε ....
έκπληξη χαράς στους κατοίκους κου χωριού, οι οποίοι έσπευσαν να τον συναντήσουν και να λάβουν την ευλογία του, όταν εκείνος επισκέφθηκε και προσκύνησε το γραφικό ναΐδριο του Αγ. Σάββα.
Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Δαμασκηνό Μάκρα – Ιεροκήρυκα και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα, επισκέφθηκε την Ενορία Αγίου Νικολάου Ασμηνίου του Δήμου Ιστιαίας, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, με την συμμετοχή του Εφημερίου της Ενορίας, Πρεσβ. Αθανασίου Καραβά, παιδιών των κατηχητικών τμημάτων της Ενορίας, πολλών ευλαβών ενοριτών και ευρύτερα προσκυνητών του Ι. Ναού.
Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για την Παναγία, ως Θεοτόκο και Μητέρα του φωτός, έχοντας ως έναυσμα τον στίχο «Χαίρε πύρινε στύλε οδηγών τους εν σκότει» και συμβούλευσε τους πιστούς, να είναι εργάτες του Φωτός του Χριστού.
Το Σάββατο του Ακαθίστου 13 Απριλίου 2019 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κύριο Ιουστίνο, ο οποίος προεξήρχε στο Αρχιερατικό συλλείτουργο, με τη συμμετοχή πολλών ευλαβών Ιερεών, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδου και πλήθους ευσεβών προσκυνητών.
Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιουστίνος κάλεσε τους πιστούς να ποθήσουν και να κερδίσουν τον παράδεισο με τις πρεσβείες και την προστασία της πανύμνητης Μητέρας όλου του κόσμου, της Θεοτόκου, στην οποία πρέπει να αναθέτουμε κάθε μας ελπίδα, όπως και ο μακαριστός Καθηγούμενος π. Κύριλλος Γεραντώνης, που είχε την Παναγία μοναδικό γλυκασμό της ζωής του.
Προ της απολύσεως ο Μητροπολίτης Χαλκίδος ευχαρίστησε τον προεξάρχοντα Μητροπολίτη κ. Ιουστίνο για τον κόπο του ταξιδίου και το περιεχόμενο των λόγων του, τους συλλειτουργούς Κληρικούς και όλους τους πιστούς προσκυνητές, που ήλθαν από πολλά σημεία της πατρίδος μας για να συμμετάσχουν στο επταετές Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτου Κυρίλλου Γεραντώνη (+2012).
Ταυτόχρονα, με φροντίδα του Καθηγουμένου Αρχίμ. Γαβριήλ, παρετέθησαν κόλλυβα και για το εξάμηνο μνημόσυνο του μακαριστού Επισκόπου Τανάγρας κυρού Πολυκάρπου (αδελφού της Μονής Οσ. Δαυΐδ) και για το τρίμηνο μνημόσυνο του, επίσης μακαριστού, Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής Ιστιαίας έλαβε χώρα η Αντιαιρετική Εσπερίδα που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος για τις Αρχιερατικές Περιφέρειες Βορείου Ευβοίας, στην οποία παρέστη ο Σεβασμιώτατος πλαισιωμένος από τους ιερείς και πολλούς χριστιανούς των περιοχών αυτών, που ήλθαν για να ενημερωθούν γύρω από την Ορθόδοξη Θεώρηση των Κακοδοξιών των «Μαρτύρων του Ιεχωβά».

Στην αρχή καλωσόρισαν τους παρισταμένους ο συντονιστής αντιαιρετικής δράσεως, Αρχιμ. Ιωάννης Βουτσιλάκος και ο υπεύθυνος αντιαιρετικής δράσεως για την Αρχ. Περιφέρεια Ιστιαίας, Πρωτ. Στέφανος Στεφόπουλος και στη συνέχεια οι Ιωάννης και Νικόλαος Μηλιώνης, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων, εξέθεσαν με οπτικοακουστικά μέσα και με εποικοδομητικές λεπτομέρειες τις κακοδοξίες των «Μαρτύρων του Ιεχωβά». Αμέσως μετά ο Χαράλαμπος Άδραλης, Δικηγόρος Πειραιώς, με σύγχρονο λόγο και εμπεριστατωμένη νομική τεκμηρίωση ανέλυσε την νομική αντιμετώπιση των αιρετικών και παραθρησκευτικών ομάδων, ενώ μετά το διάλειμμα ο Νικόλαος Κανελλόπουλος, Δικηγόρος Αθηνών, με γλαφυρότητα και ανάγλυφη περιγραφή ανέφερε κοινωνικές εκτροπές και αδιέξοδα στο χώρο των αιρέσεων και της παραθρησκείας. Λίγο πριν το τέλος οι προαναφερθέντες υπεύθυνοι αντιαιρετικής δράσεως Ιερείς επικοινώνησαν τηλεφωνικά με πρώην μέλος της μετοχικής εταιρίας των Χιλιαστών, ο οποίος επωνύμως αποκάλυψε τις μεθόδους που μετέρχονται οι αιρέσεις για να εξαπατούν τα μέλη τους.

Κλείνοντας την Εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη τους ομιλητές και μνημόνευσε με ευγνωμοσύνη τον πρωτεργάτη της αντιαιρετικής δράσεως, μακαριστό π. Αντώνιο Αλεβιζόπουλο, ο οποίος με την ευλογία και την συνεργασία της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος είχε κάνει αντιαιρετικές συνάξεις και ομιλίες σε όλο το μήκος και πλάτος της. Υπενθύμισε ότι η Εκκλησία ενεργεί την αντιαιρετική δράση με τρία όπλα· α)την προσευχή, ώστε το Άγ. Πνεύμα της Αληθείας να καταλύσει το ψεύδος των αιρέσεων, β)την άδολη και ειλικρινή αγάπη προς τους ανθρώπους, ώστε να στηρίζει τα παιδιά της, αλλά και να επαναφέρει τους πεπλανημένους και γ)με τον διάλογο. Τόνισε ότι η Εκκλησία πάντοτε διαχώριζε τους αιρετικούς από την αίρεση, την οποία καταπολεμά, ως επικίνδυνη πνευματική ασθένεια, με τον ξεκάθαρο θεολογικό λόγο. Τους αιρετικούς όμως τους περιβάλλει με συμπόνια και αγάπη πολλή.

Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών 14 Απριλίου 2019, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προσέφερε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Λίμνης, όπου τελείται πανηγυρική ανάμνηση της διασώσεως από την απειλή των Οθωμανών και της ασφαλούς επανόδους των κατοίκων της Λίμνης στις εστίες τους το 1830μ.Χ.

Λίγο πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο εισάγοντας  τους πιστούς στα νοήματα των αγιογραφικών αναγνωσμάτων της ημέρας και στα μηνύματα που διαχρονικά χαρίζει στους ανθρώπους η ζωή της Οσ. Μαρίας της Αιγυπτίας.

Με τη φροντίδα του ευσεβεστάτου Εφημερίου της Ενορίας και Αρχιερατικού Επιτρόπου της περιοχής, Πρωτ. Κωνσταντίνου Λιάσκου ακολούθησε η λιτανεία, στην οποία ο Σεβασμιώτατος και οι περί αυτόν Ιερείς, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, με τη συμμετοχή των αρχών του τόπου, εκπροσώπων συλλόγων, μαθητών των Σχολείων της περιοχής και πολλών πιστών, εκόμισαν την ευλογιά της Παναγίας «Λιμνιάς» και πολλών τοπικών Αγίων σε ολόκληρη την γραφική κωμόπολη και τους ευσεβείς κατοίκους της.