Τρίτη 7 Μαΐου 2019

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

 Το πρωί της Τρίτης 7 Μαΐου 2019, ημέρα μνήμης του Οσίου Παχωμίου του Ρώσσου, συνασκητού του Οσίου Ιωάννου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ι. Προσκυνηματικό Ναό Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Νέου Προκοπίου, όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία, κατόπιν αιτήματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδος και του Δημοτικού Σχολείου Ν. Προκοπίου.
   Μετά την είσοδο των μαθητών στον Ιερό Ναό, ο Σεβασμιώτατος, ενδεδυμένος την αρχιερατική του στολή και πλαισιωμένος από τους Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου -  Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, Οικον. Νικόλαο Βερνέζο, Οικον. Νικόλαου Μάρκου, Οικον. Ιωάννη Γκρινιάρη, Πρεσβ. Ιωάννη Γκέκα και Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο, τους ....
καλωσόρισε μαζί με τους συνοδούς διδασκάλους και προχώρησε σε εισαγωγικές επεξηγήσεις σχετικά με την ακολουθία της Προθέσεως και της Θείας Λειτουργίας, στην οποία έψαλλας κατανυκτικότατα οι μαθητές του 2ου Δημ. Σχολείου Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση του Διευθυντού του Σχολείου κ. Δημητρίου Δομέτιου και την βοηθητική συμμετοχή των μαθητών του Δημ. Σχολείου Ν. Προκοπίου, προκαλώντας πνευματική ανάταση στους προσελθόντες προσκυνητές.

   Μετά την ανάγνωση της διατεταγμένης Ευαγγελικής Περικοπής, ο Σεβασμιώτατος διευκρίνισε στους μαθητές το διαχωρισμό μεταξύ λειτουργίας του λόγου και λειτουργίας - ιερουργίας του μυστηρίου της θείας ευχαριστίας και ανέλυσε το περιεχόμενο του Αποστολικού και Ευαγγελικού αναγνώσματος.

   Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, κατά τη διάρκεια της οποίας, κατόπιν κατάλληλης προετοιμασίας, μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων όλοι οι μαθητές, ο Σεβασμιώτατος, ενώ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως  για την προσοχή και την τάξη τους μαθητές, αλλά και τους διδάσκοντες για το ουσιαστικό εκπαιδευτικό τους έργο, τόνισε ότι και σήμερα τα παιδιά ψάλλοντας στην Θεία Λειτουργία, απέδειξαν ότι μπορούν με άνεση να συμμετέχουν, και μάλιστα ενεργά στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας, διαψεύδοντας πανηγυρικά όσους, με διάφορα προσχήματα, κρατούν τα παιδιά μακριά  από τέτοιες ευλογημένες και εξαιρετικές για την ζωή και την πορεία τους εμπειρίες. Μάλιστα, είπε εμφατικά ότι το πρόβλημα με την Εκκλησία δεν το έχουν τα παιδιά, αλλά οι μεγάλοι, που ζητούν συνεχώς προφάσεις να αποσκιρτήσουν από την αγκαλιά της Μεγάλης Μάνας μας, της Εκκλησίας, η οποία είναι η μόνη κιβωτός σωτηρίας και για τον τόπο μας αποτελεί και θεματοφύλακα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, ενώ κλείνοντας διαβεβαίωσε πως είναι πρόθυμος να ανταποκριθεί σε κάθε παρόμοια πρωτοβουλία, που θα έχει οποιοδήποτε Σχολείο της Μητροπολιτικής περιφερείας.

   Κατά τη διανομή του Αντιδώρου, εδόθησαν σε όλους τους μαθητές πρωινό κέρασμα και αναμνηστικές ευλογίες.