Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Τα παιδιά χρειάζεται να καταλάβουν τι συμβαίνει

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα διαφορετικό παιδικό βιβλίο για τον κορονοϊό έγραψε μία Κολομβιανή παιδοψυχολόγος, προσπαθώντας να ενημερώσει και να καθησυχάσει τα παιδιά κάτω των επτά ετών. Η Μανουέλα Μολίνα, στο βιβλίο της ''COVIBOOK'' με μία έξυπνη και ευχάριστη αφήγηση παρουσιάζει τον ιό σαν ξάδερφο της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, αναλύει σύντομα τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός, ενώ προτείνει λύσεις ώστε να αποφευχθεί η μετάδοσή του. «Τα παιδιά χρειάζεται να καταλάβουν τι συμβαίνει στις κοινότητές τους και στον κόσμο. Είναι ευθύνη μας να τα κρατήσουμε σωματικά και συναισθηματικά ασφαλή. Συνεπώς έχω δημιουργήσει αυτό το.....
σύντομο βιβλίο για να υποστηρίξει και να καθησυχάσει τα παιδιά, κάτω των 7 ετών στην εποχή του κορονοϊού» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Μολίνα.

Παράλληλα, όπως εξηγεί, το βιβλίο καλεί τις οικογένειες να συζητήσουν με τα παιδιά τους την μεγάλη έκταση των συναισθημάτων που αναδύονται από την παρούσα κατάσταση.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτό το βοήθημα δεν αναζητά να γίνει πηγή επιστημονικής πληροφόρησης αλλά ένα εργαλείο που βασίζεται στη φαντασία. Θυμηθείτε ότι τα συναισθήματα επεξεργάζονται μέσα από το επαναλαμβανόμενο παιχνίδι και την ανάγνωση ιστοριών πολλές φορές», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κολομβιανή παιδοψυχολόγος.

Το COVIBOOK έχει μεταφραστεί ήδη σε 18 γλώσσες και επιδιώκει να καταπραΰνει το άγχος των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

«Το COVIBOOK θα καλέσει τα παιδιά να εκφραστούν για το πώς νιώθουν. Παράλληλα θα δημιουργήσει νευροεκκρίσεις ασφάλειας καθώς θα βλέπουν τον ιό σαν ένα καρτούν. Θα τα παρηγορήσει εξηγώντας τους ότι οι φροντιστές τους θα τα κρατήσουν ασφαλή και θα τους συστήσει κάποια μέτρα πρόληψης που θα τους κάνουν να αισθανθούν δυνατοί και θωρακισμένοι απέναντι στον COVID-19», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μολίνα.

Μάλιστα σε μήνυμά της παροτρύνει τους γονείς να εκτυπώσουν το βιβλίο ώστε τα παιδιά να μπορούν να συμμετάσχουν στην εξιστόρηση της ιστορίας ζωγραφίζοντας πάνω του.