Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας &«Πράσινος» καπιταλισμός
Στις ΑΠΕ έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο. Εταιρείες που με τον κύκλο εργασιών τους προκαλούν τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, επικαλούνται την οικολογική ευαισθησία, απορροφούν τεράστια ποσά ως επιχορηγήσεις και οικοδομούν αιολικά και υβριδικά πάρκα. Ποσά που στο μεγάλο μέρος τους καλύπτουν τα λαϊκά νοικοκυριά από το ειδικό τέλος στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Η θεσμοθέτηση των εισφορών-επιχορηγήσεων έρχεται αμέσως μετά τον ορισμό των συγκεκριμένων επενδύσεων ως υποχρεωτικές και με χρονοδιάγραμμα (2030, 2050) αρχικά από την ΕΕ και στη συνέχεια από όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ.ο.κ).
Με αμφίβολης αντικειμενικότητας μελέτες επιλέγονται αόριστα νούμερα-στόχοι για παραγωγή ...
από αιολική ενέργεια - 7050MW για το 2030, αλλά ήδη έχουν αδειοδοτηθεί πάνω από 19000MW! Ο νέος νόμος Χατζηδάκη που καταργεί Εθνικούς Δρυμούς και περιοχές Natura για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι δείχνει ότι μιλάμε για ξεκάθαρη περίπτωση εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τις ΒΑΠΕ. Ακόμα πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η ΝΔ κόπτεται για “πράσινη” παραγωγή ενέργειας ακροβατεί στα όρια πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία για να προωθήσει την εξόρυξη πετρελαίου ή να περάσει αγωγούς φυσικού αερίου από το Αιγαίο.

“Ουδέτερα” Αιολικά Πάρκα
Όσον αφορά τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης διασποράς των μεγάλων ανεμογεννητριών με στόχο τη Βιομηχανική Παραγωγή «ανανεώσιμης» ενέργειας, πρέπει να τονιστεί πως οι επιπτώσεις δεν προέρχονται μόνο από τη λειτουργία τους, αλλά επίσης από τα εκτεταμένα έργα υποδομής που τις συνοδεύουν, όπως οδοποιία, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος κ.ά.
û  Αισθητική αλλοίωση ανέγγιχτων περιοχών φυσικού κάλλους
û  Εκτεταμένες επιπτώσεις λόγω των συνοδών έργων (δίκτυα δρόμων για τη διέλευση ογκωδών οχημάτων)
û  Μηδενική διασφάλιση για την αποκατάσταση του τοπίου και την απομάκρυνση μετά το τέλος χρήσης
û  Ηχορύπανση
û  Θανατηφόρος κίνδυνος για πανίδα (πτηνά, έντομα)
û  Επιπτώσεις σε μελισσοκομία-κτηνοτροφία
û  Κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών
û  Πλήγμα στον τουρισμό
û  Κίνδυνος τραυματισμών από αστοχίες (βλ. πρόσφατη πτώση του έλικα νέας ανεμογεννήτριας στο Μαρμάρι)
Και σε μια – όχι τόσο απρόβλεπτη δεδομένου του πρόχειρου σχεδιασμού – εξέλιξη, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε πως λόγω «αυξημένης διείσδυσης» αιολικών χρειάζεται αυξημένο επίπεδο εφεδρειών, δηλαδή όσο αυξάνεται η παρουσία αιολικών στο σύστημα, τόσο πιο ακριβό γίνεται
το ρεύμα για τους καταναλωτές!
Φυσικά προκειμένου να επιβληθεί η πολιτική αυτή που προωθείται από την ΕΕ και εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, δεν γίνεται παρά να χρησιμοποιηθεί η βία και η καταστολή ενάντια στους τοπικούς πληθυσμούς, ενάντια στον ελληνικό λαό που θέλει να διασώσει τη φυσική του κληρονομιά και να μην καταντήσει η μπαταρία της ευρώπης…
Δυστυχώς, μόνο ένας δρόμος υπάρχει για να περισωθούν οι βουνοκορφές του τόπου μας και δεν είναι άλλος από αυτόν του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και της κάθε κυβέρνησης που με ευλάβεια υποστηρίζει τη συνέχειά της.
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ!
è Όχι στην καταστροφή της Δίρφης, των Κοτυλαίων, των Αγράφων, της οροσειράς της Πίνδου, του Ελικώνα, της Φωκίδας, των βουνών της Καρυστίας! Καμία ανεμογεννήτρια στις βουνοκορφές μας!
è Να καταργηθεί άμεσα ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος!
è Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.
è Όχι στην πολιτική της ΕΕ για τις ΒΑΠΕ! Ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ!

ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/6 18:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΏΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ