Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δεν πρόκειται μόνο για το Περιβάλλον, πρόκειται για την ίδια μας τη Ζωή!!!
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στα αιολικά πάρκα και συμμετέχουμε το Σάββατο 6/6 στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στη Στενή Εύβοιας, Πλατεία, ώρα 7 μ.μ. 

Η επίθεση του κορονοϊού στη ζωή μας είναι σαφής απόδειξη για το πόσο άρρηκτα αυτή είναι συνδεδεμένη με το περιβάλλον. Η συνεχής μείωση των εδαφών, όπου μπορεί να αναπτυχθεί ανεπηρέαστη από τον άνθρωπο όλη η βιοποικιλότητα, επιτρέπει να μεταφέρονται στον άνθρωποι θανατηφόροι ιοί που ίσως να μην μας απασχολούσαν ποτέ.
Παρά λοιπόν τις πολλές και έντονες προειδοποιήσεις που στέλνει η ίδια η πραγματικότητα και τεκμηριώνει η επιστήμη, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και οι πολιτικές και οικονομικές ....
υπερδυνάμεις σφυρίζουν αδιάφορα και συνεχίζουν ανενόχλητα την υπερεκμετάλλευση της φύσης και την καταστροφή της ζωής.
Αυτή τη λογική υπηρετεί και εξυπηρετεί και η ελληνική κυβέρνηση με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον νέο περιβαλλοντοκτόνο νόμο, τη πρόσφατη απόπειρα για ξεπούλημα του νερού και τις μεγάλες, ανεξέλεγκτες, χωματερές και την καύση των απορριμμάτων. Τα άναρχα σε όλη την ελληνική επικράτεια βιομηχανικά αιολικά πάρκα, η εξόρυξη υδρογονανθράκων, οι Σκουριές και άλλες επικίνδυνες και ρυπογόνες δραστηριότητες συνθέτουν το σκηνικό μιας σύγχρονης περιβαλλοντικής κόλασης, που σχεδιάζεται για μας και τα παιδιά μας.
Oi ενέργειες "πράσινης ανάπτυξης" όπως την ονομάζουν δεν γίνονται με γνώμονα το συλλογικό μας συμφέρον αλλά σκοπό έχουν  να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών και των πολιτικών τους φίλων. Χαρακτηριστικό της περιφρόνησης όλων αυτών προς το λαό είναι πως εν καιρώ καραντίνας πέρασαν τα διατάγματα για τις natura και την "πράσινη ανάπτυξη". Σε κάποιες περιοχές όπως η Νότια Εύβοια υπάρχει ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των ανεμογεννητριών (350 εν λειτουργεία και 200 ακόμα που έχουν εγκριθεί).https://www.efsyn.gr/…/109083_i-notia-eyboia-den-antehei-na…
Μετά την πάροδο της 20ετίας (χρηστική περίοδος μιας ανεμογεννήτριας) δεν υπάρχει μέριμνα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. https://www.in.gr/…/eyvoia-anemogennitries-katastrafikan-a…/
Πολλοί περιβαλλοντικοί οργανισμοί ανησυχούν για την διασφάλιση της χλωρίδας και της πανίδας καθώς με την πάροδο του χρόνου υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανοχή από τους ιθύνοντες όσον αφορά τους όρους περιβαλλοντικής ασφάλειας. https://www.kathimerini.gr/…/metafora-anemogennhtriwn-me-ko…
https://www.ochi.gr/…/A%CE%B9%CF%84.%20%CE%95%CE%BB%CE%B5%C…
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αντί να μειώνεται αυξάνεται διαχρονικά και τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών είναι από μηδαμινά έως ανύπαρκτα εκτός μεμονωμένων εξαιρέσεων.
Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση φαραωνικών αιολικών πάρκων σε περιοχές natura του νησιού μας. Απαιτούμε από την πολιτεία την υιοθέτηση μιας εναλλακτικής, αποκεντρωμένης και δημόσιας διαχείρισης εναλλακτικών μορφών ενέργειας με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, καλούμε τους συναδέλφους και τους μαθητές μας στα σχολεία,  να αφιερώσουν την Παρασκευή 5 Ιουνίου σε ενημερωτικές δράσεις σχετικές με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που ταλανίζουν γενικώς τον πλανήτη, αλλά και τον τόπο μας ειδικότερα, που κουβαλάει πάνω από 50 χρόνια το βαρύ φορτίο της χωματερής.
Το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιουνίου, η ΕΛΜΕ, συνάδελφοι, μαθητές/τριες, γονείς, ενεργοί πολίτες, καθώς και πολλά άλλα σωματεία, συλλογικότητες και περιβαλλοντικές οργανώσεις θα είμαστε στην συγκέντρωση-ενημέρωση ενάντια στα αιολικά πάρκα, στη Στενή Εύβοιας.(πλατεία ώρα 7 μ.μ.) Θα διατρανώσουμε την αντίθεσή μας και θα ενώσουμε τις φωνές μας μαζί με όλους, όσοι βάζουν σε προτεραιότητα την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, ως μέσο συνέχισης της ίδιας μας της ύπαρξης σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά και ως απάντηση σε όλους όσοι εκμεταλλεύονται αλόγιστα, άδικα και καταστροφικά το περιβάλλον και την ίδια τη ζωή μας!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας