Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Το κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά  χτύπησε και οι μαθητές και μαθήτριες κλήθηκαν να επιστρέψουν στα θρανία τους, χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής της πόλης και της Κυβέρνησης πως όλα είναι πανέτοιμα για την έναρξη των μαθημάτων.
 Γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία δεδομένου ότι η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμά τους ιδιαίτερα σε μία περίοδο που τα κρούσματα της πανδημίας είναι πολλαπλάσια εξαντλώντας την υποχρέωσή της με τη διανομή κάποιων μασκών και αντισηπτικών στους δήμους και βέβαια αποθεώνοντας την ατομική ευθύνη. 
Με βάση τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας η αποφυγή ....
συγχρωτισμού είναι απαραίτητη για την προφύλαξη από τη διασπορά της νόσου. Πως είναι δυνατό να επιτευχθεί αυτό, εφόσον πολλά από  τα τμήματα στα σχολεία της Χαλκίδας ξεπερνούν τους 20, ακόμη και 25 μαθητές ανά τάξη; Να θυμίσουμε πως τον Ιούνη τα σχολεία άνοιξαν με ανώτατο όριο μαθητών, 15 ανά τμήμα και σχεδόν μηδενικά κρούσματα. Είναι φανερό πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν αφού η κυβέρνηση δε φρόντισε να εξασφαλίσει ούτε τον απαραίτητο αριθμό εκπαιδευτικών, αλλά  ούτε και τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις τάξεις.
Ορισμένα μόνο στοιχεία είναι αποκαλυπτικά… συγχωνεύθηκαν τμήματα και τάξεις  σχολείων με αποτέλεσμα πολυάριθμα τμήματα (3ο ΓΕΛ Χαλκίδας, στην Αρτάκη, στον Μύτικα κ.ά.), σχολεία όπου δόθηκαν 1 ή καθόλου μάσκες αντί για 3 ανά μαθητή, σοβαρά κτιριακά προβλήματα όπως στο 4ο και 7ο Νηπιαγωγείο που δεν υπάρχουν προαύλεια, μαθητές ‘Α δημοτικού στο 10ο δημοτικό που μεταφέρθηκαν σε άλλο σχολείο για να χωράνε αντί να σπάσουν το τμήμα και να προσλάβουν εκπαιδευτικούς…. 
Εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα της καθαριότητας αφού θα πρέπει αυτή να γίνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και απαιτεί πολλαπλάσιο μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Παρά λοιπόν τις αυξημένες ανάγκες, οι προσλήψεις των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι ίδιες στον αριθμό με πέρυσι, με το ίδιο καθεστώς ομηρίας και με ημερομηνία λήξεως. Για την κάλυψη των αναγκών 131 σχολικών μονάδων που διαθέτει ο δήμος μας έχουν προσληφθεί 112 καθαρίστριες, εκ των οποίων οι μισές περίπου ως μερικής απασχόλησης. Πως είναι εφικτό να εφαρμοστούν οι κανόνες υγιεινής σε όλα τα σχολεία όταν μάλιστα σε  κάποια από αυτά λόγω αυξημένου αριθμού αιθουσών χρειάζονται περισσότερες από μια; 
Ούτε στο ελάχιστο δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για ασφαλή λειτουργία των σχολείων όσο  κι αν η δημοτική αρχή στο πνεύμα της Κυβέρνησης δίνει γενικόλογες και αόριστες υποσχέσεις. Τα ευχολόγια για υγεία της δημάρχου  δε λύνουν κανένα από τα υπάρχοντα προβλήματα ούτε θα προστατεύσουν  τις ζωές των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στις σχολικές μονάδες  καθώς και το δικαίωμα των μαθητών και μαθητριών στη μόρφωση.
Αξιοποίηση  δημόσιων κτιρίων ή άλλων χώρων ώστε να μπορούν να αυξηθούν οι σχολικές αίθουσες και να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών στα 15 ανά τάξη
Προσλήψεις του αναγκαίου  μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου
Έκτακτα κονδύλια  στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με τα απαραίτητα υλικά ( μάσκες, αντισηπτικά, είδη καθαρισμού κ.λ.π. )
Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση όταν χρειαστεί, αλλά και για τον έλεγχο διασποράς της νόσου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Γρανέτα Τσιβίκα
Βαγγέλης Σταματούκος