Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

ΚΚΕ - ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

Άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις στο  Δήμο ΔιρφύωνΜεσσαπίων

Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της περιοχής αγωνιούν καθώς από το εργασιακό, οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον του καθενός γίνονται γνωστά όλο και περισσότερα κρούσματα κορονοϊού. Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι τα ανακοινωμένα κρούσματα φαίνεται να μην αντικατοπτρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης.Άλλωστε η έλλειψη επαναλαμβανόμενων τεστ έχει αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλήρης εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης και η αλυσίδα της διασποράς να μην διακόπτεται.Τραγικό είναι ότι στο Δήμο έχουν ήδη καταγραφεί 3 θάνατοι από κορονοϊό.

Η ανησυχία των κατοίκων και των εργαζομένων στην περιοχή  είναι δικαιολογημένη. Κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία, περιφερειακή και τοπική διοίκηση, αδιαφόρησαν για τις προειδοποιήσεις και τις καταγγελίες των υγειονομικών, των εργατικών σωματείων, των εκπαιδευτικών και γονιών και έχουν εγκληματική ευθύνη. Απόδειξη:

·         Έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς...

Στην περιοχή μας υπάρχουν συγκεντρωμένα εργοστάσια τροφίμων αλλά και άλλων κλάδων. Οι καταγγελίες των σωματείων, η κατάσταση στους χώρους δουλειάς δείχνει ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απροστάτευτοι. Τεστ γίνονται αφού παρουσιαστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις τα τεστ δεν γίνονται σε όλους τους εργαζόμενους αλλά δειγματοληπτικά. Μάλιστα σε κάποιους χώρους δουλειάς τα τεστ έγιναν από προϊσταμένους και διευθυντές και όχι από γιατρό ή το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.  Τα τεστ δεν επαναλαμβάνονται και έτσι η αλυσίδα της διασποράς συνεχίζεται. Είναι γνωστό ότι ακόμη και τα μοριακά τεστ δεν μπορούν να ανιχνεύσουν κάποιον πολύ νωρίς στην πορεία της λοίμωξης. Επομένως κάποιος που έκανε τεστ και ήταν αρνητικό, σε λίγες μέρες μπορεί να διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊο. Για ιχνηλάτηση ούτε λόγος. Ταυτόχρονα τα μέτρα προστασίας είναι ελλιπή δεν τηρούνται βασικοί κανόνες αποστάσεων, απολυμάνσεων , καθαριότητας κλπ. Έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές για την τήρηση των μέτρων δεν γίνεται ποτέ.

·         Αποδυναμωμένο Κέντρο Υγείας Ψαχνών

Δέκα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το Κέντρο Υγείας στα Ψαχνά αντί να θωρακίζεται παραμένει με τεράστια κενά.  Σε ιατρικό προσωπικό υπάρχουν 40% κενά (19 γιατροί). Η γενική ιατρική/παθολογία καλύπτεται κατα 11% ,  δεν υπάρχει κανένας παιδίατρος. Πως θα καλύψει αυτό το Κέντρο Υγείας τις πάγιες ανάγκες των κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας,  τις ανάγκες για πρόληψη της πανδημίας και παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης και τις ανάγκες του μαζικού εμβολιασμού;

·         Λειτουργία των δημοτικών χωρίς να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα

Τα δημοτικά άνοιξαν με τους ίδιους όρους που άνοιξαν τον Σεπτέμβρη και έκλεισαν μετά από 2 μήνες. Χωρίς να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ενώ υπήρχε όλος ο απαραίτητος χρόνος.

Ας αφήσουν λοιπόν την επίκληση στην ατομική ευθύνη.

Σε εστία υπερμετάδοσης στην περιοχή εξελίσσονται οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανεξέλεγκτες.

ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

§     Να παρθούν με κρατική ευθύνη όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς. Τέτοια είναι:Να γίνουν ΤΩΡΑ μαζικά τεστ σε όλους τους χώρους δουλειάς. Συχνοί έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.Συνεργεία για μαζικά δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργασιακούς χώρους.Να στελεχωθούν πλήρως  τα αρμόδια τμήματα της Τεχνικής Επιθεώρησης ώστε να πυκνώσουν οι αυστηροί έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς.Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων. Τακτικές απολυμάνσεις.

§     Να στελεχωθεί πλήρως με μόνιμο προσωπικό και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό το Κέντρο Υγείας Ψαχνών. Να λειτουργήσει κάθε δομή Υγείας για την απαραίτητη διενέργεια τεστ και εμβολιασμών σε όλο τον πληθυσμό.

§     Λειτουργία των σχολικών μονάδων με 15μελή τμήματα, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τακτικές απολυμάνσεις. Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλαστα σχολεία.

§     Ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων και αυταπασχολουμένων που τίθενται εκτός εργασίας.

 

14/1/2021