Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Ανακοίνωση – κάλεσμα της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ για τους αυταπασχολούμενους, επαγγελματίες, μικροέμπόρους

Αυτοαπασχολούμενη, αυτοαπασχολούμενε,
Επαγγελματία, μικρέμπορε,
Κάνε τη δίκαιη αγανάκτηση σου αγωνιστική δράση!

Η κατάσταση που ζεις σήμερα είναι άμεσο αποτέλεσμα της εγκληματικής πρακτικής της Κυβέρνησης που δεν πήρε έγκαιρα κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με την προστασία του λαού στις βασικές εστίες υπερμετάδοσης, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα μεγάλα εργοστάσια, στα σχολεία που στοιβάζονται τα παιδιά μας.
Έτσι κατέληξαν να την πληρώνουν πέρα από χιλιάδες εργαζόμενοι και οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο, την εστίαση και αλλού που οδηγήθηκαν εκ νέου σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας αλλά και στον εμπαιγμό του «clickaway» που ουσιαστικά βοήθησε εμπορικές αλυσίδες και πολυκαταστήματα που είχαν ήδη «μπουκώσει» απ’ τις παραγγελίες και τα υπερκέρδη, αφήνοντας τα μικρά μαγαζιά για άλλη μια φορά εκτεθειμένα.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ υπερτονίζει την ατομική ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μας λέει να κάνουμε υπομονή μέχρι να τελειώσουν οι εμβολιασμοί. Όμως, δεν μπορεί να κρύψει τις βαριές ευθύνες της καθώς και όλων των προηγούμενων που πέρασαν στη διακυβέρνηση, για το ξεπάτωμα του δημοσίου συστήματος Υγείας, της κατάστασης στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, στο λεγόμενο Κέντρο Υγείας Χαλκίδας αλλά και στα περιφερειακά ιατρεία, τις ελλείψεις σε προσωπικό, αναλώσιμα και άλλα. Είναι επιλογή όλα αυτά τα χρόνια της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να ....υποβαθμίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας για να καλπάζουν τα κέρδη των επιχειρηματιών, να απαξιώνεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο και στην πρόληψη για την πανδημία. Έβαλαν όλα αυτά τα χρόνια στη ζυγαριά την υγεία του λαού και τα κέρδη των ομίλων και για άλλη μια φορά μας έβγαλαν χαμένους. 
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουν και το λαϊκό εισόδημα, την επιβίωση των εργαζομένων, των αυταπασχολούμενων, των εμπόρων, των φτωχών αγροτών. Μέσα στην πανδημία έδωσαν δισεκατομμύρια ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματίες του τουρισμού και άλλους και συνεχίζουν να το κάνουν και με τον προϋπολογισμό που ψήφισαν για το 2021. Για τον κάθε μικρό έμπορα, αυταποασχολούμενο πέταξαν ένα ξεροκόμματο, με ελάχιστο αντίκρισμα. Αυτό γιατί το επίδομα της πρώτης καραντίνας που μηδενίστηκε στη δεύτερη δεν κάλυψε τις ανάγκες της οικογένειάς σου, ούτε φυσικά η ολιγόμηνη αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών σου υποχρεώσεων,που έρχεται να φορτώσει το βάρος λίγο παρά κάτω και όχι να σε ανακουφίσει από αυτό.
Αυτοαπασχολούμενη, αυτοαπασχολούμενε,
Επαγγελματία, μικρέμπορε,
Σκέψου τι πραγματικά φταίει και τι πραγματικά πρέπει να γίνει και πώς. Τώρα, κάθε σχεδιασμός, κάθε κρατική παρέμβαση έχει ως κίνητρο τη σωτηρία των μονοπωλιακών ομίλων και όχι την κάλυψη των αναγκών των δικών σου, της οικογένειάς σου. Τα πράγματα όμως δεν είναι ανάγκη να σε οδηγούν σε αυτό τον μονόδρομο.
Η επόμενη μέρα δεν πρέπει να σε βρει παροπλισμένο, απογοητευμένο, αλλά μαχητή
Το ΚΚΕ σε καλεί να πάρεις τη δική σου θέση στο συλλογικό αγώνα για την εξασφάλιση του λαϊκού εισοδήματός, την προστασία της υγείας, της παιδείας, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. 
Το ΚΚΕ είναι στο πλάι σου, διεκδικώντας εδώ και τώρα να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών, για να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα η συγκεκριμένη πανδημία, αλλά και οι οικονομικές συνέπειες που διογκώνονται καθημερινά για τα λαϊκά στρώματα. Από την πρώτη στιγμή διεκδίκησε γενναία μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης των λαϊκών στρωμάτων απαιτώντας να μη μετακυλιστούν τα νέα βάρη στις πλάτες τους. Πρόβαλε ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη όλων των αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα αυτών με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ.
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αυταπασχολούμενων και εμπόρων για:
·         Άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού
·         Επιδότηση ενοικίου στο 100% για όσο θα ισχύσουν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα.
·         Αποζημίωση των μικρών επαγγελματιών που έχουν δει το εμπόρευμά τους να καταστρέφεται όπως ανθοπωλεία, παραγωγοί - έμποροι λαϊκών αγορών και άλλοι.
·         Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. 
·         Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων - Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες, 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους. 
·         Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
·         Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
·         Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
·         Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
·         Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν ή κλείνουν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. 

Μην υποχωρείς! Μη συμβιβάζεσαι!
Διάλεξε το δρόμο της αμφισβήτησης, της αντεπίθεσης