Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Συνταγή αφιερωμένη στο παρατράγουδο

Κόκορας με γκόγκιζες (Kάρυστος)
Υλικά για 8 παρατράγουδα!!!!

2 κ. κόκορας σε μερίδες
1 φλιτζάνι πηχτή σάλτσα ντομάτας
3 φρέσκες ντομάτες χοντροκομμένες
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 βρασμένες πατάτες
1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
1 κ. σταρένιο αλεύρι
1 κ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ αλάτι, πιπέρι
1 νεροπότηρο λευκό κρασί μισό νεροπότηρο λάδι
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
100 γρ. βούτυρο
 

Για τα ζυμαρικά: Καθαρίζετε τις πατάτες και τις περνάτε από μύλο να γίνουν πουρές όσο είναι ακόμα ζεστές. Τις αφήνετε στην άκρη σε ένα μεγάλο μπόλ. Στο ίδιο μπόλ, ρίχνετε το κεφαλοτύρι, το αλάτι, το αλεύρι, το μπέικιν και αρχίζετε να ζυμώνετε . Όσο ζυμώνετε , τόσο θα ζητάει αλεύρι, άρα προσθέτετε σταδιακά. Όταν είναι έτοιμο, αφήνετε να ξεκουραστεί.
Σε κατσαρόλα που είναι στη φωτιά, ρίχνετε το ελαιόλαδο, περιμένετε να ζεσταθεί και προσθέτετε τις μερίδες του κόκορα, να τσιγαριστούν και να πάρουν χρώμα. Ανακατεύετε και όταν είναι έτοιμα σβήνετε με το κρασί. Χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά, ...σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια προσθέτετε το χοντροκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε τις φρέσκιες ντομάτες και τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και την κανέλα. Ανακατεύετε. Ο κόκορας πρέπει σε αυτό το στάδιο να έχει αρχίσει να μελώνει. Αφήνετε να πάρει μια ακόμα βράση και αφήνετε στην κατσαρόλα για περίπου 1 και μισή ώρα.

Όσο βράζει, ετοιμάζετε τις κουρκουμπίνες: Παίρνετε μικρά κομματάκια ζύμης, τους δίνετε μακρόστενο σχήμα, κόβετε κομματάκια με ένα μαχαίρι και με τα τοποθετείτε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Τις περνάτε από κόσκινο να φύγει το αλεύρι και τις βάζετε να βράζουν σε αλατισμένο νερό που ήδη βράζει σε κατσαρόλα. Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι ν’αρχίσουν ν’ανεβαίνουν στην επιφάνεια και από όταν ανέβουν, αφήνετε να βράσουν για ¾ της ώρας. Όταν είναι έτοιμες, τις σουρώνετε και αφήνετε για λίγο να στραγγίξουν.
Σε μικρό τηγανάκι, λιώνετε το βούτυρο.
Ρίχνετε τριμμένο τυρί σε μια πιατέλα, μια στρώση κουρκουμπίνες από πάνω, πάλι τυρί, κουρκουμπίνες κ.ο.κ. και στο τέλος περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο. Σερβίρετε με τον κόκορα.