Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Οι... υπερήλικες του Euro2020

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετρώντας αντίστροφα για την πρεμιέρα του Euro 2020, το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων αφιερώνεται στους νέους ηλικιακά ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να κλέψουν την... παράσταση κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Ωστόσο, τα... φώτα στρέφονται και σε όσους έχουν ήδη συμμετοχές ή ακόμη και τίτλο σε Euro και δηλώνουν έτοιμοι να αγωνιστούν ξανά για τις χώρες τους παρά το... προχωρημένο της ποδοσφαιρικής ηλικία τους.

Σχεδόν κάθε χώρα που μετέχει στο εφετινό τουρνουά έχει έναν ποδοσφαιριστή που έχει στην καριέρα του παρουσία σε Euro και πιθανότατα θα εμφανιστεί στο τελευταίο μεγάλο τουρνουά της καριέρας του.

Η μόνη εξαίρεση σε αυτή τη λίστα είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έχει την αντοχή να διαρκέσει πολύ περισσότερο απ` ό,τι οι περισσότεροι και θα μπορούσε...

να αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι τα 40 του...

Αναλυτικά: 

Τζόρτζιο Κιελίνι - 36 ετών, Ιταλία

Ο αρχηγός της Εθνικής Ιταλίας είναι ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη εμπειρία, μετρώντας 107 συμμετοχές από το 2004 και την «παρθενική» συμμετοχή του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. 

Ο Κιελίνι εξακολουθεί να είναι δυνατός στην ώριμη ηλικία των 36 ετών, έχοντας χάσει όμως σε μεγάλο βαθμό την εκρηκτικότητά του στο μαρκάρισμα... 

Οι Ιταλοί έχουν οκτώ παίκτες άνω των 30 ετών στην αποστολή για το Euro 2020, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού αμυντικού και συμπαίκτη του Κιελίνι στη Γιουβέντους, Λεονάρντο Μπονούτσι (34 ετών).

Και οι δύο είναι οι «ηλικιωμένοι», αλλά συνεχίζουν να ελέγχουν τα μετόπισθεν της Ιταλίας. 

Γιούρι Ζίρκοφ - 37 ετών, Ρωσία

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο Ζίρκοφ εξακολουθεί να παίζει στη γενέτειρά του στη Ρωσία, παρά τα 38 του χρόνια (τα κλείνει τον Αύγουστο).

Πρόκειται για έναν εθνικό «θησαυρό», έχοντας αγωνιστεί σχεδόν σε ολόκληρη την καριέρα του στην πατρίδα του, με εξαίρεση μια αποτυχημένη μετάβαση στη Τσέλσι το 2009.

Στο Euro θα πατήσει χορτάρι μετρώντας 104 συμμετοχές με την Εθνική.

Γκόραν Πάντεφ - 37 ετών, Βόρεια Μακεδονία

Ο Πάντεφ συμμετείχε για πρώτη φορά στην Εθνική πριν από 20 χρόνια και συγκεκριμένα το 2001, ενώ μέχρι σήμερα μετράει 119 εμφανίσεις.

Παρά την εμπειρία του, δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που θα κάνει εφέτος στο Euro. Αυτό σημαίνει ότι οι παραστάσεις του περιορίζονται σε συλλογικό υψηλό επίπεδο με τις Ίντερ, Λάτσιο, Νάπολι και Τζένοα.


Λούκα Μόντριτς - 35 ετών, Κροατία

Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο παλαιότερος και πιο έμπειρος ποδοσφαιριστής της Κροατίας με 138 συμμετοχές στην ηλικία των 35 ετών.

Ο Μόντριτς δεν είναι... ξένος στους Άγγλους φιλάθλους, καθώς έχτισε το όνομά του στην Τότεναμ το διάστημα 2008 και 2012 πριν «μετακομίσει» στην ισπανική πρωτεύουσα, όπου γιγαντώθηκε με τη Ρεάλ Μαδρίτης. 

Το ντεμπούτο του στην Εθνική Κροατίας πραγματοποιήθηκε το 2006, σημειώνοντας όλα αυτά τα χρόνια μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία, η οποία είχε αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018.


Λούκας Φαμπιάνσκι - 36 ετών, Πολωνία

Πρόκειται πραγματικά για μία ποδοσφαιρική... αδικία ο τερματοφύλακας της Γουέστ Χαμ να μην έχει περισσότερες από 56 συμμετοχές με την Πολωνία, δεδομένης της σταθερής απόδοσης του στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια.

Ο βετεράνος δεν σταματά να κρατάει ασφαλή την εκάστοτε εστία του, έχοντας 75 αποκρούσεις σε 279 εμφανίσεις στην Premier League και 26 σε 56 συμμετοχές με την Πολωνία.

Αν πιάσει απόδοση αντίστοιχη με την εφετινή στη Γουέστ Χαμ, τότε οι Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία θα πρέπει να κάνουν υπέρβαση στον 5ο όμιλο για να τον εκθέσουν... 

Μάνουελ Νόιερ - 35 ετών, Γερμανία

Παρά το γεγονός ότι είναι ο «παλιός» της Εθνικής Γερμανίας στα 35 χρόνια του, δεν είναι ο πιο έμπειρος, καθώς ο Ματς Χούμελς και ο Τόνι Κρόος (και οι δύο με 102 συμμετοχές) έχουν δώσει περισσότερους διεθνείς αγώνες απ` ό,τι ο τερματοφύλακας της Μπάγερν Μονάχου (100 συμμετοχές).

Ο Νόιερ υπήρξε ο «φύλακας άγγελος» της εστίας της Γερμανίας από το διεθνές ντεμπούτο του το 2009, διατηρώντας 43 φορές απαραβίαστο το τέρμα της Γερμανίας.

Πέπε - 38 ετών, Πορτογαλία

Παρά την ηλικία του, o Πέπε των 114 συμμετοχών με την Εθνική Πορτογαλίας, εξακολουθεί να παίζει σαν... έφηβος (είναι ο πιο «παλιός» παίκτης της διοργάνωσης, καθώς συμμετέχει απ' το 2008 σε Euro), έχοντας σημειώσει 40 εφετινές εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις με την Πόρτο και 1 με την Πορτογαλία.

Θα είναι μαζί με τον Ρούμπεν Ντίας της Μάντσεστερ Σίτι στην καρδιά της άμυνας της Πορτογαλίας αυτό το καλοκαίρι, παρέχοντας ένα μείγμα εμπειρίας, αντοχής και νεότητας που ο Φερνάντο Σάντος ελπίζει ότι θα αποτελέσει την τέλεια συνταγή για την υπεράσπιση του τίτλου.