Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ

Το τριήμερο, 12-14 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, μη παύοντας να υποστηρίζει πνευματικά τα πυρόπληκτα πνευματικά του παιδιά, βρέθηκε σε τρείς ακόμη πυρόπληκτες Ενορίες του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού.

Την Κυριακή προ της Υψώσεως, 12 Σεπτεμβρίου, μετέβη στον Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου του οικισμού Κυπαρίσσι Ιστιαίας, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Εφημέριο της Ενορίας Βουτά, Πρεσβ. Ιωάννη Καραγκούνη και τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο.
Κηρύττοντας δε τον θείο λόγο, ο Σεβασμιώτατος εισήγαγε τους προσελθόντες πιστούς στο νόημα της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Οποίος είναι το θεραπευτήριό μας, διότι από Αυτόν πηγάζει η ανάσταση και η σωτηρία μας, φτάνει κι εμείς να ατενίζουμε τον υπέρ ημών εσταυρωμένο Κύριό μας Ιησού Χριστό με την ίδια αγάπη, που κι Εκείνος έχει για εμάς.
Την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τον Περιφερειάρχη Στερεάς... Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό και μέλη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης υποδέχθηκε την Εξοχοτάτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία παρευρέθηκε στον Αγιασμό του Δημοτικού Σχολείου της πυρόπληκτης Αγίας Άννης και εν συνεχεία επισκέφθηκε το επίσης πυρόπληκτο χωριό της Κοκκινομηλιάς Ιστιαίας Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Κρυονερίτη Ιστιαίας, όπου χοροστάτησε στον τελεσθέντα Εσπερινό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού πλαισιωθείς από Ιερείς της περιοχής και τα λιγοστά παιδιά της ορεινής Ενορίας, τα οποία συνέψαλλαν με τον Ποιμενάρχη τους στην ιερά Ακολουθία συγκινώντας όλους τους προσελθόντες πιστούς. 
Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε τις προτυπώσεις του Σταυρού, όπως αναφέρονται στα προφητικά αναγνώσματα της Ακολουθίας του Εσπερινού, ενώ αμέσως μετά χειροθέτησε σταυροφόρο τον πολιό Εφημέριο της Ενορίας, π. Γεώργιο Αλμπάνη, ο οποίος επί πενήντα συναπτά έτη εργάζεται ακούραστα για τους ενορίτες, προάγοντας ιδιαιτέρως τον κατηχητικό καταρτισμό των νέων, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί υπόδειγμα ιεροπρεπούς Κληρικού και πιστού οικονόμου της Εκκλησίας.
Οι παρόντες ενορίτες, αλλά και πολλά πνευματικά παιδιά του π. Γεωργίου αναφώνησαν το «Άξιος!», επιβεβαίωσαν την τιμητική βούληση του Σεβασμιωτάτου.
Ανήμερα της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Μηλεών, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και στην τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και προσέφερε την Θεία Λειτουργία.
Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Εφημέριος της Ενορίας π. Ιωάννης Παπαδημητρίου και οι ενορίτες, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για την υποστήριξη που τους παρέχει έργω και λόγω και με την συχνή παρουσία του κατ’ αυτή την δύσκολη περίοδο γι’ αυτούς.
Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε διδακτικά προς τους πιστούς σχετικά με την παρουσία του Τιμίου Σταυρού στην διδασκαλία και την λατρεία της Εκκλησίας μας και προεχείρησε σε σταυροφόρο τον π. Ιωάννη, ο οποίος επί τεσσαράκοντα και πλέον έτη διακονεί με φόβο Θεού, συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης την Ενορία και την Ιερά Μητρόπολη και ήρε με αξιοπρέπεια τον σταυρό της πρόωρης χηρείας και της ανατροφής των πέντε τέκνων του.
Οι πιστοί, αναφώνησαν με ενθουσιασμό το «Άξιος!» για τον Εφημέριό τους.
Στις ιερές Ακολουθίες όλων των ημερών το ιερό αναλόγιο διηκόνησε ο κ. Παναγιώτης Αναστασίου-Καθηγητής του παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ιστιαία, συνεπικουρούμενος από τους ιεροψάλτες των Ενοριών.