Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Σίμος Κεδίκογλου

«Ολιστική ανασυγκρότηση για ένα καλύτερο αύριο στην Βόρεια Εύβοια»
14 Δεκεμβρίου, 2021 Εύβοια, Κεντρική Πολιτική Σκηνή
«Ολιστική ανασυγκρότηση για ένα καλύτερο αύριο στην Βόρεια Εύβοια»
Στο μεγάλο σχέδιο της ολιστικής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας που παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στην Ιστιαία κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό Σταθμό «Alpha 89,9» και στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη, ο ΥφΑΑΤ και Βουλευτής Ευβοίας σημείωσε ότι  «ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι πώς θα οδηγήσουμε την  Βόρεια Εύβοια σε ένα καλύτερο αύριο», και τόνισε ότι το έργο της Επιτροπής Μπένου είναι μια καινοτόμα σύμπραξη... δημόσιων φορέων, ιδιωτικού τομέα και επιστημονικού δυναμικού.
«Το πιο σημαντικό έργο είναι η χάραξη του νέου οδικού άξονα από τη Χαλκίδα στη Στροφιλιά, που θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από την Βόρεια Εύβοια προς την Χαλκίδα» επισήμανε και είπε χαρακτηριστικά ότι «αν η Β. Εύβοια αποκτήσει έναν καλό οδικό άξονα, θα γίνει η Χαλκιδική της Αθήνας».
Με το Σχέδιο Μπένου που καλύπτει όλο το φάσμα του οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι, ο κ. Κεδίκογλου θεωρεί ότι η αποκατάσταση της Β. Εύβοιας μετά από μια πρωτοφανή καταστροφή, δρομολογείται πολύ ισχυρά.
«Στην ευρεία σύσκεψη αναφερθήκαμε στην αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας σε Ιστιαία και Μαντούδι, στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την περιοχή, στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, και στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο» εξήγησε και υπογράμμισε πως όλα τα παραπάνω μαζί με τα ισχυρά κίνητρα που δίνονται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες όλων των κλάδων, αποτελούν απόδειξη της καινοτόμου αντιμετώπισης της κατάστασης.
Ερωτηθείς για την πορεία των έργων θωράκισης της περιοχής, ο κ. Κεδίκογλου αποκάλυψε ότι τα αντιδιαβρωτικά έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και πως τα αντιπλημμυρικά θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα, κόστους άνω των 40 εκατ. ευρώ.
 «Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα γίνονται με ταχύτητες ρεκόρ που σε προγενέστερες παρόμοιες καταστροφές απαιτούνταν τουλάχιστον 2 χρόνια για να ξεκινήσουν. Παρακάμψαμε τις χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου, κινούμαστε πλέον ταχύτατα και στις καταβολές των αποζημιώσεων».
Τέλος, ο ΥφΑΑΤ αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης σε ρητινοσυλλέκτες και δασεργάτες όπου «κατ’εντολή του Πρωθυπουργού ελήφθη ιδιαίτερη μέριμνα. Ήδη ασχολούνται με συμβάσεις στα αντιδιαβρωτικά έργα και έχει καταρτιστεί επταετές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για να αναλάβουν την προστασία και την εποπτεία του αναγεννημένου δάσους, ενώ έχουν και τη δυνατότητα αξιοποίησης του προγράμματος Leader με επιδότηση 100%.».