Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

«Κρατάμε καθαρό το παιχνίδι, ενώνουμε δυνάμεις, προστατεύουμε τον αθλητισμό»

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του αθλητικού κόσμου στην εκδήλωση της Ε.Π.ΑΘΛ.Α που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού με θέμα: «Ο ρόλος της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων», παρουσία των υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέτας Μακρή και Άγγελου Συρίγου, του προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου, βουλευτών κ.α. Εκπρόσωποι από ΔΟΕ, FIFA, UEFA, ΕΟΕ, Ομοσπονδιών και Λιγκών, του ΣΕΟ, της ΕΣΟΑ, Συνδέσμων αθλητών, Πανεπιστημιακών και φυσικά η Επιτροπή της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. παρουσίασαν τον ρόλο της πλατφόρμας στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης των προσυνεννοημένων αγώνων, της μεγαλύτερης απειλής για τον αθλητισμό, παγκοσμίως.

Όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε διεθνές επίπεδο για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της χειραγώγησης και παράλληλα εξήραν τις δυνατότητες που δίνονται μέσω της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. να επισπευσθούν, μεταξύ άλλων, οι διαδικασίες εντοπισμού παράνομου στοιχηματισμού. Με το σύνθημα «Πολιτεία, αθλητική οικογένεια & κοινωνία, όλοι μαζί κρατάμε καθαρό το παιχνίδι. Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά....

τη χειραγώγηση των αγώνων & επενδύουμε στην πρόληψη. Ενώνουμε δυνάμεις, προστατεύουμε τον αθλητισμό», έγινε η επίσημη παρουσίαση του τηλεοπτικού σποτ της Ε.Π.ΑΘΛ.Α.

Σε αυτό στάθηκε και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση: «Η αθλητική μεταρρύθμιση που υλοποιούμε εδώ και 2,5 χρόνια φέρνει την ανανέωση και τη διαφάνεια στο αθλητικό οικοσύστημα. Δώσαμε φωνή και ρόλο σε όλη την αθλητική οικογένεια, κάνουμε πλέον ισότιμο διάλογο μαζί της και όλοι μαζί πασχίζουμε για την καθημερινή ανάπτυξη στον αθλητισμό μας» ανέφερε αρχικά και τόνισε:
«Είμαστε πολύ περήφανοι, διότι θεσπίσαμε έναν -επιτέλους- ενεργό μηχανισμό διαχείρισης των αναφορών για κάθε μορφής χειραγώγηση αγώνων. Και ο τρόπος, με τον οποίο συντονίζουμε όλους τους αρμόδιους φορείς αποτελεί πρωτοπορία και διεθνώς αναγνωρισμένο παράδειγμα καλής πρακτικής.
Δημιουργήσαμε μια ολοκληρωμένη δομή, με σαφείς αρμοδιότητες, ρόλο και ξεκάθαρους στόχους. Και το κυριότερο, στον στενό πυρήνα της πλατφόρμας, γίνεται για πρώτη φορά, παραγωγική συνεργασία της Γ.Γ.Α. με θεσμικούς αρμόδιους φορείς».

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ακόμα πως «η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. αναπτύσσει βασικές δράσεις, όπως η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της αθλητικής οικογένειας, η λήψη και αξιολόγηση αναφορών, αλλά και η παρακολούθηση της εφαρμογής του πλαισίου λειτουργίας των διαδικασιών» και αποκάλυψε ότι «από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, που η ΕΠΑΘΛΑ έχει ξεκινήσει την επεξεργασία στοιχείων από τους αξιολογητές, τις στοιχηματικές εταιρίες και τις εταιρίες αναλύσεων στοιχηματισμού:

- Συνολικά 29 αναφορές ύποπτων προς χειραγώγηση αγώνων έχουν τεθεί υπόψιν της και
- Εξ αυτών, 4 ύποπτοι προς χειραγώγηση αγώνες έχουν διαβιβαστεί από την ομάδα της Ε.Π.ΑΘΛ.Α στον αρμόδιο Εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε κατόπιν ότι «η αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων δεν είναι υπόθεση ενός φορέα ή ενός ατόμου. Αν δεν συνεχίσουμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να προσπαθούμε συλλογικά και συνεργαζόμενοι για την προστασία της ακεραιότητας του αθλητισμού, όλο αυτό το εξαιρετικό εγχείρημα δεν θα αποδώσει τα μέγιστα. Είναι στο χέρι του καθενός από εμάς, να μην σιωπά, να μην συγκαλύπτει οποιαδήποτε πληροφορία ή ενέργεια χειραγώγησης αντιλαμβάνεται, αλλά να αναφέρει με θάρρος οποιεσδήποτε ύποπτες προσεγγίσεις. Έτσι θα έχουμε έναν αθλητισμό, στηριγμένο σε καθαρές αξίες» για να καταλήξει: «Μαζί θα προστατέψουμε τον αθλητισμό! Είναι στο χέρι μας και θα το πετύχουμε».

Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτα Μακρή στον χαιρετισμό της, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Διεκδικούμε την ενημέρωση και την κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα που υποσκάπτουν τη σταθερότητα, την πρόοδο και την εξέλιξη της κοινωνίας και μεριμνούμε ώστε η ευαισθητοποίηση των επόμενων γενεών να ξεκινήσει από τα πρώτα κιόλας σχολικά χρόνια.

Στον δικό μας τομέα ευθύνης ενημερώνουμε τα παιδιά μας μέσα από εγκεκριμένα προγράμματα και ενέργειες για τα φαινόμενα της διαφθοράς. Καλλιεργούμε στους μαθητές μας δεξιότητες και κριτήρια για να αντιμετωπίσουν και να απορρίψουν αντίστοιχες συμπεριφορές προτάσσοντας στον αντίποδα την ακεραιότητα την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό, την ισονομία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, τη δημοκρατία.

Το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε και ενέκρινε με σχετική εγκύκλιο στα σχολεία την πρόταση του ΙΕΠ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την υλοποίηση εκπαιδευτικής δράσης στην παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς με στόχο την εξοικείωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα διαφθοράς και ακεραιότητας.

Προτρέπουμε σταθερά τους εκπαιδευτικούς να αντλήσουν θέματα μέσα από σχετικό εκπαιδευτικό υλικό και να διερευνήσουν με τα παιδιά την εμφάνιση και τις συνέπειες των φαινομένων διαφθοράς για το δημόσιο συμφέρον και την ευημερία της κοινωνίας αλλά και να προσδιορίσουν τις εκφάνσεις της ακεραιότητας σε προσωπικό, τοπικό δημόσιο επίπεδο, ανάλογα πάντα με την ηλικιακή ομάδα των μαθητών».

Ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπογράμμισε: «Ενώνουμε δυνάμεις και προστατεύουμε τον Αθλητισμό. Η ακεραιότητα των αθλητικών αγώνων και των διοργανώσεων αποτελεί την καρδιά της κοινωνικής αποδοχής του αθλητισμού κι επομένως είναι ο ισχυρότερος πυλώνας της. Η μακροχρόνια αδυναμία από την πλευρά της πολιτείας της αντιμετώπισης των χειραγωγημένων αγώνων παρήγαγε δυσμενέστατες συνέπειες στην εικόνα του αθλητισμού διεθνώς. Κυρίως όμως απέτρεπε αθλητές, προπονητές, αθλητικούς οργανισμούς, προπονητές και αθλητικούς παράγοντες από το να προχωρήσουν σε καταγγελίες για χειραγώγηση αθλητικών συναντήσεων. Με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης χειραγωγημένων αγώνων η Ελλάδα συμβαδίζει πλέον με τη διεθνή αθλητική ηθική και νομιμότητα καθώς εναρμονίζεται με το άρθρο 13 της Σύμβασης της Ευρώπης για τη χειραγώγηση των αγώνων , τη γνωστή ως σύμβαση Macolin. Παράλληλα προστατεύονται οι αξίες της ακεραιότητας, του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας. Σπουδαιότερο βέβαια είναι πως μέσα από την πλατφόρμα παρέχεται η δυνατότητα να ξεπερνούν τους φόβους τους και να προχωρούσε σε καταγγελίες υπερασπίζοντας τόσο την προσωπική τους ηθική όσο και την εικόνα ενός έντιμου αθλητικού οικοδομήματος στην ελληνική κοινωνία. Με την ενίσχυση αυτού του συστήματος κανείς από εδώ και πέρα δεν θα μπορεί να πει: ήξερα αλλά φοβόμουνα να μιλήσω».  

Η Sophie Kwasny, επικεφαλής τομέα αθλητικών συμβάσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης από την πλευρά της, δήλωσε: «Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις πολιτικές των χωρών με άξονα την ακεραιότητα στον αθλητισμό και την πάταξη της διαφθοράς. Θέλουμε οργανισμούς βασισμένους στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το γράμμα του Νόμου ώστε να προστατέψουμε τις αξίες του αθλητισμού. Με στόχο την ακεραιότητα εργαζόμαστε σε κάθε επίπεδο για να αναδειχθούν οι αξίες του αθλητισμού. Από τις προτεραιότητες μας είναι η ασφάλεια και η προστασία των αθλητικών γεγονότων από σημεία διαφθοράς αλλά και από το ντόπινγκ. Είναι σημαντικό  να ενθαρρύνουμε τα πρόσωπα που εμπλέκονται με τον αθλητισμό να δίνουν πληροφορίες σχετικά με ύποπτες υποθέσεις στις αθλητικές εκδηλώσεις. Θα ήθελα να συγχαρώ την ΕΠΑΘΛΑ, έναν οργανισμό που συστήθηκε πάνω στις συμβάσεις μας για την ακεραιότητα στον αθλητισμό, για τις μέχρι τώρα δραστηριότητές της και να τονίσω ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιο πρόοδο σε αυτούς τους τομείς».

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, υπογράμμισε: «Θα ήθελα καταρχάς να δώσω τα συγχαρητήρια μου στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη και τον  γενικό γραμματέα Αθλητισμού κ. Μαυρωτά γιατί πιάσανε μέσα σε αυτά τα χρόνια τα προβλήματα του σύγχρονου αθλητισμού. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι ένας αθλητισμός ακέραιος μακριά από οποιαδήποτε διαφθορά. Θέλουμε καθαρό αθλητισμό που δεν συνεπάγεται μόνο από την καταπολέμηση του ντόπινγκ ή της χειραγώγησης των αγώνων αλλά από τη σωστή διακυβέρνηση των Ομοσπονδιών, και όλων των Οργανισμών που έχουν σχέση με τον Αθλητισμό. Είναι δηλαδή τα βασικά θέματα που έπιασε ο υφυπουργός, νομοθέτησε γι αυτά, έληξε τα προβλήματα που υπήρχαν χρόνια με την WADA και των διεθνών οργανισμών και πρωταγωνίστησε. Το θέμα της χειραγώγησης των αγώνων είναι η σύγχρονη μάστιγα του παγκόσμιου αθλητισμού και στην ΔΟΕ γίνεται μεγάλη συζήτηση για την προστασία του αθλητισμού και των αθλητών. Είναι σημαντικό που σε αυτήν την μάστιγα είμαστε τώρα εδώ όλοι ενωμένοι, και με την βοήθεια των ίδιων των στοιχηματικών εταιρειών, ώστε να βρούμε τρόπο να εξαλείψουμε το μείζον αυτό ζήτημα παροτρύνοντας να μιλήσουν όσοι έχουν οποιαδήποτε πληροφορία. Η Πολιτεία έχει εκφράσει την ισχυρή βούλησή της για καθαρό αθλητισμό. Η σύσταση της ΕΠΑΘΛΑ δημιούργησε έναν ισχυρό μηχανισμό έρευνας και διαχείρισης οποιουδήποτε στοιχείου χειραγώγησης ενός αθλητικού αγώνα. Σημαντικό κομμάτι είναι η ενημέρωση, εμείς ως ΕΟΕ συμβαδίζουμε σε αυτά τα θέματα παράλληλα με τις επιταγές της ΔΟΕ».

Για τον ρόλο της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και τον απολογισμό ενός χρόνου λειτουργίας στην 1η θεματική ενότητα μίλησαν οι:
- ο γγΑ και Πρόεδρός της, Γιώργος Μαυρωτάς,
- ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και αντιπρόεδρός της, Άγγελος Μπίνης,
- ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Δημήτρης Ντζανάτος (μέλος της),
- ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας (μέλος της) και
- ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Αθλητικός Εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος (μέλος της).

Ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς αναφέρθηκε αρχικά στο θεσμικό πλαίσιο, στη συγκρότηση, τη δομή και τις λειτουργίες της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας. Στη συνέχεια έκανε ένα μικρό απολογισμό του ενός χρόνου λειτουργίας της ΕΠΑΘΛΑ εστιάζοντας στα ψηφιακά εργαλεία αλλά και στη δημιουργία της ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση των αναφορών και της ομάδας εργασίας για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση που έχουν ξεκινήσει τις δράσεις τους. Η ομάδα αξιολόγησης έχει επεξεργαστεί 29 αναφορές (19 από τη Sport Radar, 7 από το Group of Copenhagen και 3 από την πλατφόρμα αναφορών της ΕΠΑΘΛΑ) στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Επίσης αναφέρθηκε στη σημαντική διεθνή παρουσία της ΕΠΑΘΛΑ καθότι η Ελλάδα προεδρεύει με τον κ. Μαυρωτά στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin ενώ συμμετέχει με εκπρόσωπο (Μ. Δημοπούλου από ΕΕΕΠ) και στην 5μελή εκτελεστική επιτροπή του Δικτύου Εθνικών Πλατφορμών.

Επισήμανε, ότι η ΕΠΑΘΛΑ δίνει έμφαση
- στον εσωτερικό συντονισμό, αποτελώντας ένα παράδειγμα συνεργασίας εγχώριων φορέων
- στη διεθνή παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τέλος
- στην πρόληψη,  επιδιώκοντας να προστατέψει τους αθλητές από πειρασμούς και απειλές.
Σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα αναφέρθηκε στη διεύρυνση των αναφορών στις οποίες θα έχει πρόσβαση, στη στενότερη συνεργασία με τις στοιχηματικές εταιρίες για παροχή στοιχείων καθώς και στην επέκταση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Ο κ. Άγγελος Μπίνης, από την πλευρά του ανέφερε τις τρεις βασικές θεματικές συνεργασίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με το  Υφυπουργείου Αθλητισμού. Ειδικότερα:
-  στην ίδρυση και λειτουργία της ΕΠ.ΑΘΛ.Α, 
- στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης Τομεακής Στρατηγικής για την ενίσχυση της ακεραιότητας στον αθλητισμό και
- στη διενέργεια ελέγχων σε αθλητικούς φορείς και ομοσπονδίες».

Ο Διοικητής της ΕΑΔ παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότυπης Διαδικασίας Αξιολόγησης Καταγγελιών της ΕΠ.ΑΘΛ.Α. επισημαίνοντας την προστιθέμενη αξία της, προκειμένου «να εντοπίζονται οι καταγγελίες που πρέπει να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα και μπορούν να καταλήξουν σε τεκμηριωμένα πορίσματα».

Στην ενότητα για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων σε επίπεδο θεσμών, εισηγητές ήταν εκπρόσωποι των ΔΟΕ, FIFA, UEFA, ΕΟΕ, καθώς και Πανεπιστημίων όπως και της Ομάδας Εργασίας Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης της Ε.Π.ΑΘΛ.Α.

Στις άλλες δύο ενότητες τοποθετήθηκαν σχετικά οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών και των Λιγκών, εκπρόσωποι της FIFpro και των αθλητών από τους αντίστοιχους Συνδέσμους τους, τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες κλπ.