Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Στην 1η ημέρα των εργασιών του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, σήμερα, Σάββατο 19 Μαρτίου 2022, παρευρέθηκε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα.
Κατά τον χαιρετισμό της η Δήμαρχος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές, ενώ τόνισε την ανάγκη της περιβαλλοντικής προστασίας και της κωδικοποίησης του Δικαίου του περιβάλλοντος στο σύνολό του.
«Είναι μεγάλη μας τιμή που επιλέξατε τον τόπο μας για το συνέδριο σας, στην πρωτεύουσα του Νομού Εύβοιας, ενός πολύπαθου και πολλαπλά πληγωμένου Νομού. Γίναμε δυστυχώς γνωστοί για τις πρωτοφανείς πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, αλλά έχουμε βιώσει και τραγικές πλημμύρες τον Αύγουστο του 2020. Το νησί της Εύβοιας έχει υποστεί πολλά και συνεχίζει, καθώς ταλαιπωρούμαστε και.... από σεισμικές δονήσεις.
Τα πάντα έχουν αλλάξει όσον αφορά στο περιβάλλον. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς καλούμαστε να προστατεύσουμε και τη φύση αλλά και το σύνολο των φυσικών αγαθών, που είναι απαραίτητα για την επιβίωση και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Έχει μεγάλη σημασία η πολιτική και οικονομική αξία της περιβαλλοντικής προστασίας και, κατά συνέπεια, η άσκηση της πολιτικής διαχείρισης, η Πράσινη οικολογική πολιτική άποψη είναι εκ των ουκ άνευ αναγκαία.
Όλοι εμείς που ασκούμε άμεση πολιτική καλούμαστε να παρέμβουμε σε περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις πληττόμενων περιοχών, από τις ανεξέλεγκτες για παράδειγμα, εναποθέσεις απορριμμάτων, έως τις φυσικές καταστροφές, δεν έχουμε αποφασιστική αρμοδιότητα, σε ουσιαστικές περιβαλλοντικές δραστηριότητες, εντός των διοικητικών μας ορίων, όπως για παράδειγμα, τις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων ή τη λειτουργία βιομηχανιών με αμφισβητούμενες περιβαλλοντικές αποδόσεις.
Το σίγουρο είναι, και εδώ απαιτείται η συνεργασία  περισσότερων φορέων, με κορωνίδα τον θεσμό της δικαιοσύνης, ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί η διάκριση των αρμοδιοτήτων και η να ενισχυθεί η θέση των Δήμων σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους.
Αυτό όμως που είναι το μείζον, είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια του δικαίου, όχι μόνο για τους Οργανισμούς, αλλά και για κάθε πολίτη ξεχωριστά. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η κωδικοποίηση του Δικαίου του Περιβάλλοντος στο σύνολό του. Οι διατάξεις του είναι διασπαρμένες σε πολλά και πολλές φορές άσχετα νομοθετήματα. Έτσι ο πολίτης θα γνωρίζει τι ισχύει. Και βέβαια δεν βοηθά στο βαθμό που πρέπει, η συνεχής νομοθετική παραγωγή.  
Και όλοι οι ασκούντες Διοίκηση οφείλουμε να σεβόμαστε το Σύνταγμα και να κινούμαστε στα πλαίσια της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και όχι με την λογική πώς θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα, που λέγεται Περιβάλλον.».