Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Σίμος Κεδίκογλου: «Ξεπερνάμε τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος, προχωράμε αποτελεσματικά και ταχύτερα στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας»

«Ξεπερνάμε τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος, προχωράμε αποτελεσματικά και ταχύτερα στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας»
Η προσπάθεια για την ολική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζεται με πρωτοφανείς ρυθμούς, τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την ευρεία, πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Π.Ε. Εύβοιας στη Χαλκίδα, για την πορεία των έργων της Περιφέρειας και των πληγέντων Δήμων και για την πορεία των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και αγροτών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο.... Αντοιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης κ.ΜιχαήλΣταυριανουδάκης, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής κ. Γιώργος Ζερβός, οι Δήμαρχοι Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης και Ιστιαίας –Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς, βουλευτές και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Κατά την εισηγητική του τοποθέτηση ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε εκ νέου ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσέγγιση των εμπλεκόμενων φορέων προς αυτή την κατεύθυνση.
«Σήμερα έγινε απόλυτα κατανοητή η προσπάθεια που καταβάλουμε σε όλα τα επίπεδα, για να προχωρήσουμε σε μια ολική ανασυγκρότηση της Β.Εύβοιας. Είναι ένα έργο δύσκολο και επίπονο», σημείωσε και τόνισε «Κατανοώ ότι υπάρχει μια αγωνία για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, αλλά πραγματικά κινούμαστε με πρωτοφανείς ρυθμούς».
Ο ΥφΑΑΤ και Βουλευτής Ευβοίας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα πολλά βήματα, όπως είπε, που έχουν γίνει σε πολλούς τομείς αναφορικά με την πορεία των έργων. «Κινηθήκαμε σε δυο άξονες: στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και στη δρομολόγηση της ανασυγκρότησης, αποκατάστασης και ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας. Είναι ένας αγώνας για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα. Στα βραχυπρόθεσμα, τα αντιδιαβρωτικά έδειξαν αντοχή, τα αντιπλημμυρικά ξεκινούν τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε και αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον δήμο Μαντουδίου και με τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο, με σκοπό την πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, ένα έργο που είχε δρομολογηθεί πριν την καταστροφή. Μίλησε δε και για το φράγμα των Ψαχνών που δρομολογείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου του, ο Υφυπουργός υπενθύμισε τα τρία νέα αλιευτικά καταφύγιασε Αγ. Άννα, Αγ. Γιώργιο Λιχάδας και Μαρμάρι και τον εκσυγχρονισμό 14 αλιευτικών καταφυγίων σε όλη την Εύβοια, σε συνεργασία με τον ΟΛΝΕ.
«Στον τομέα της κτηνοτροφίας και σε συνεργασία με τους Χ. Τριαντόπουλο και Γ. Αμυρά ξεκινούν οι αποζημιώσεις, προχωρά ο διαγωνισμός της Περιφέρειας για τις ζωοτροφές, και χωροθετούνται οι περιοχές βόσκησης. Επιπλέον, σχεδιάζεται η πιλοτική λειτουργία του πρώτου κτηνοτροφικού πάρκου, τουδημοτικούσφαγείου και των μελισσοκομικών πάρκων. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιστιαίας και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, προχωράμε στη λειτουργία τουαγροτικού Σχολείου με καθηγητές από όλη την Ελλάδα. Πρέπει να προσανατολίσουμε τους αγρότες και στις νέες καλλιέργειές και μεθόδους», σημείωσε.
«Είναι μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας και της πατρίδας μου, μετά από μια απίστευτη καταστροφή», κατέληξε.