Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Ενημέρωση της Δημάρχου σε μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Χαλκίδας και πολίτες για τα έργα στη Χαλκίδα

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Χαλκίδας χθες, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, που ήταν ανοιχτή για τους πολίτες, παρευρέθηκε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα. Αν και τα μέλη της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν και η συνεδρίαση, λόγω έλλειψης απαρτίας, δεν πραγματοποιήθηκε, η Δήμαρχος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πολίτες, και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, σχετικά με τα έργα που πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν στη Χαλκίδα. 
Ξεκινώντας, η Δήμαρχος αναφέρθηκε στην επιτυχία της Απογραφής για τον Δήμο Χαλκιδέων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον μοναδικό Δήμο της Στερεάς Ελλάδας που σημείωσε αύξηση,  γεγονός που σημαίνει την εξασφάλιση σταθερών χρηματοδοτήσεων και τη δυνατότητα διεκδίκησης νέων. 
Στη συνέχεια προχώρησε στην παρουσίαση έργων, αναφερόμενη αρχικά στο έργο της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας και της πλατείας Εμπόρων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρά στο πλαίσιο... του συμβατικού του χρόνου, στο έργο του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου «Open Mall», το οποίο περιλαμβάνει αναπλάσεις και εξωραϊσμούς δρόμων γύρω από τη Δημοτική Αγορά, την πεζοδρόμηση του υπόλοιπου τμήματος της οδού Αβάντων, την ανακατασκευή της Λεωφόρου Βενιζέλου- Αρεθούσης, το έργο της αντικατάστασης των κυβόλιθων στις περιοχές Αγίας Βαρβάρας, Μέσα Παναγίτσας, Δέλτα, Πειραϊκής Πατραϊκής, Αλατσάτων και αλλού,  έργα τα οποία συνολικά θα αλλάξουν την εικόνα του ευρύτερου κέντρου.». 
Στη συνέχεια τονίζοντας την καθημερινή προσπάθεια της Δημοτικής αρχής για αλλαγή σε όλες τις γειτονιές της Χαλκίδας, ανέφερε την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στις περιοχές Αλωνάκι,  Οντάθι, Πέτρου και Παύλου, Αγίων Αναργύρων, Δέλτα, Άγιο Δημήτριο, Δάριγκ. «Και βέβαια το μεγάλο έργο που θα αλλάξει πολλές περιοχές, είναι το πρότυπο περιβαλλοντικό, οικογενειακό Πάρκο Ελευθερίας, για το οποίο πετύχαμε χρηματοδότηση για το ποσό των 2.000.000€, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 3 γήπεδα (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις), όργανα ελεύθερης άσκησης, επιτραπέζια αντισφαίριση, σκάκι εξωτερικού χώρου, πίστα ποδηλασίας, παιδικές χαρές με πολυσύνθετα όργανα για όλες τις ηλικίες, καθιστικούς χώρους με κιόσκια και τραπεζόπαγκους, χώρο μικρού Πράσινου Σημείου Ανακύκλωσης με βυθιζόμενους κάδους, κ.α. Ένα έργο που απευθύνεται σε κάθε ηλικία και σε πολλές περιοχές, όπως της Αγίας Ελεούσας, των Αλατσάτων, των Μακεδονικών, αλλά και σε όλη τη Χαλκίδα.».
Επιπλέον αναφέρθηκε στα έργα των ασφαλτοστρώσεων, «Έχουμε ήδη εκτελέσει ασφαλτοστρώσεις στις οδούς Αρεθούσης, Κακαρά, Γαζέπη, Βαρατάση, Τζαβέλλα, Εθνικής Συμφιλίωσης, στη Λεωφόρο Καραμανλή, σε οδούς στα Μακεδονικά, στην Αγία Ελεούσα, στους Αγίους Ευβοείς, έξω από το 23ο Δημοτικό κ.α. Ήδη έχουμε σε εξέλιξη έργο ασφαλτοστρώσεων σε οδούς στην Έξω Παναγίτσα, στη Χαραυγή, στον Δοκό, στην Κάνηθο, στη Λιανή Άμμο, στον Άγιο Ιωάννη, στο Οντάθι, στον Μπαταριά, στη Νεάπολη κ.α. Επίσης είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ασφαλτόστρωση των οδών Κώτσου, Νεοφύτου και Βύρωνος. Τέλος, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει έργα επικλινών σε δρόμους με έντονη κλίση στην Κάνηθο, στο Δοκό και αλλού. 
Στη συνέχεια η Δήμαρχος ανέφερε τα έργα που αφορούν στους αθλητικούς χώρους, «Ανακατασκευάζεται ο χλοοτάπητας στο γήπεδο ποδοσφαίρου «Ι. ΚΑΛΑΜΑΚΙΔΗΣ» στην Κάνηθο, θα γίνει ανακατασκευή των αποδυτηρίων στο γήπεδο του Πάρκου του Λαού και θα αντικατασταθεί και το φθαρμένο ταρτάν στο Στάδιο της Χαλκίδας. Δημοπρατούμε άμεσα τα 25 ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και τα 3 γήπεδα τένις, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που τα χρηματοδοτεί. Παράλληλα, έχουμε ολοκληρωμένη μελέτη, για την κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου στην Χαλκίδα. Επίσης, εκπονούμε μελέτη για την ολική ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου της Χαλκίδας.». 
Επίσης τόνισε τις παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στις σχολικές μονάδες από τις Σχολικές Επιτροπές, αλλά κυρίως τα έργα, «Έχουμε ως έργο, παρεμβάσεις στα 1ο, 5ο, 7ο, 9ο, 13ο, 19ο, 21ο Δημοτικά Σχολεία Χαλκίδας και στα 7ο Γυμνάσιο, 1ο Λύκειο, 2ο Λύκειο, 3ο Λύκειο κ.α. Και βέβαια το μεγαλύτερο είναι επιτέλους η ανέγερση του νέου 26ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας που ξεκινάει, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. 
Τέλος αναφέρθηκε στις επεμβάσεις για τη δημιουργία της Χαλκίδας ως πιο «έξυπνης πόλης», όπως η προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων, σταθμών φόρτισης, εφαρμογές για διαδικτυακή περιήγηση σε χώρους πολιτισμού και ενδιαφέροντος, η τοποθέτηση υπόγειων κάδων και η δημιουργία Γωνιών και Πολυκέντρων Ανακύκλωσης, πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ελεγχόμενης στάθμευσης, συστήματα βελτιστοποίησης αποκομιδής απορριμμάτων, παροχή υπηρεσιών τηλειατρικής και τηλεφροντίδα, ασύρματα δίκτυα, εφαρμογές για την Πολιτική Προστασία κ.α.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι «Οι ανάγκες του Δήμου είναι πολλές, είναι πολλά όσα πρέπει να γίνουν και πολλά όσα σχεδιάζουμε. Στόχος μας είναι να εργαζόμαστε σκληρά, ώστε να υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα.».
Στην ενημέρωση ήταν επίσης παρόντες η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι Νομικών Προσώπων του Δήμου Χαλκιδέων.