Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Αυγενάκης: «Η διοίκηση της ΕΠΟ είναι ασυνεπής απέναντι σε FIFA, UEFA και εμάς»

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, «φιλοξενήθηκε» στην ΕΡΑ Σπορ 101,8, μιλώντας για το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, την απήχησή του από την συντριπτική πλειονότητα της αθλητικής οικογένειας και τις αιτιάσεις της ΕΠΟ.

Μεταξύ άλλων τόνισε:
-Η διοίκηση της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είναι ασυνεπής απέναντι σε FIFA, UEFA και εμάς, διέκοψε προσχηματικά τις συζητήσεις, παρά τη δέσμευσή της απέναντι στις διεθνείς συνομοσπονδίες και κωλυσιεργεί με ανυπόστατα επιχειρήματα για να δημιουργήσει τεχνητό αδιέξοδο. 

Ο κ. Μπαλτάκος θέλει να χτίσει ένα αντιπολιτευτικό αφήγημα κατά της Κυβέρνησης για προσωπικούς λόγους και όχι για καλό του ποδοσφαίρου...

-Και οι 53 αθλητικές Ομοσπονδίες, πλην της ΕΠΟ, έχουν συνταχθεί με τον νόμο και σε ορισμένες ο αριθμός της εγγραφής των ενεργών σωματείων τους στο Μητρώο αγγίζει το 100% και μπράβο τους

-Σήμερα στο Μητρώο είναι εγγεγραμμένα και νόμιμα 5.624 σωματεία και άλλες 567 αιτήσεις σωματείων βρίσκονται στο στάδιο εξέτασης/θεραπείας, ενώ όσα σωματεία δεν έχουν ακόμα υποβάλλει την αίτησή τους, έχουν περιθώριο έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η αποδοχή καταδεικνύεται και από τους αριθμούς, καθώς το 2020 (πρώτο έτος εφαρμογής του Μητρώου) εγγράφηκαν 4.034 σωματεία και 4.882 το 2021, ενώ φέτος θα ξεπεράσουμε τις 6.000.

-Το 84% των ενεργών ποδοσφαιρικών σωματείων είναι ήδη στο Μητρώο (1.850 εγγεγραμμένα και νόμιμα και άλλα 314 που οι αιτήσεις τους βρίσκονται στο στάδιο εξέτασης/θεραπείας) από τα 2.579 ενεργά, σύμφωνα με τις επίσημες λίστες που μας έχουν αποστείλει οι 54 ΕΠΣ της χώρας -κι όχι 4.550 που έλεγε η ΕΠΟ σε FIFA/UEFA ή 3.200 που λέει τελευταία, κάνοντας εκπτώσεις, ο κ. Μπαλτάκος.

-Το Μητρώο φέρνει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, τακτοποιεί το άναρχο τοπίο δεκαετιών στο αθλητικό οικοδόμημα, όπου τα περισσότερα σωματεία λειτουργούσαν χωρίς καν τη βασική πιστοποίηση, την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και υπεράνω του νόμου δεν είναι κανένας.

Με το Μητρώο ξέρουν όλοι (οι γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους, οι αθλητές που επενδύουν τα όνειρά τους, οι προπονητές, οι χορηγοί) αν το σωματείο είναι νόμιμο, αν απασχολεί προπονητή με το κατάλληλο πτυχίο, αν έχει Διοικητικό Συμβούλιο με νόμιμες διαδικασίες, αν κάνει προϋπολογισμό και απολογισμό, αν λειτουργεί όπως πρέπει.

-Είναι ενδιαφέρουσες οι προτάσεις των ΕΠΣ Λακωνίας και Αργολίδας για να επιτραπεί και σε όσων σωματείων οι αιτήσεις τους εξετάζονται ακόμα και δεν έχουν πλήρως εγγραφεί, να κάνουν χρήση των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων. Τις εξετάζουμε θετικά.