Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Για τον κανονισμό λειτουργίας των λαϊκών αγορών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Κανονισμός Λειτουργείας του Δήμου για τις Λαϊκές Αγορές είναι κομμένος και ραμμένος στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης.
Ο νέος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του στη συνεδρίαση της 8ης Νοέμβρη χαρακτηρίζεται στο σύνολό του από μια βαθιά εισπρακτική λογική, που σηματοδοτείται από αύξηση προστίμων και παραμένει ευθυγραμμισμένος στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο του αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους. Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μόνη παράταξη που καταψήφισε των κανονισμό αντίθετα με την σύμπλευση όλων των υπολοίπων.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κ. Κέκη:

« Ο Κανονισμός Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών που εισηγείστε στο Δημοτικό... Συμβούλιο είναι προσαρμοσμένος στον αντιδραστικό νόμο 4849/21 για τις λαϊκές αγορές. Ο νόμος αυτός θεωρούμε ότι άλλαξε την εικόνα για τις λαϊκές αγορές, ανατρέπει τον χαρακτήρα τους όπως τον ξέραμε γιατί στερεί το εισόδημα από τα μικρομεσαία και φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά και τα φθηνά προϊόντα για τη φτωχολογιά. Να θυμίσουμε σύντομα ότι:

·        προωθεί την όξυνση και βάζει σε σύγκρουση τους εργαζομένους για το ποιος, πότε και με ποιον τρόπο θα κατοχύρωση μια θέση στις Λαϊκές αγορές.

·        υπάρχει αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών πολύ περισσότερο από πριν, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις που αλλάζουν το θεσμό των λαϊκών αγορών, ενός θεσμού που αφενός εξασφάλιζε ένα εισόδημα σε μικρομεσαία και φτωχά λαϊκά στρώματα και αφετέρου παρέχονταν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα στην μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Σε αυτό συμφωνούν στην πλειοψηφία τους οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες.

·        ότι προσωρινά αφαιρέθηκε το άρθρο 67 του νομού κατόπιν πιέσεων των πολιτών και  παραγώγων που έδινε την δυνατότητα σε μεγάλες αλυσίδες και μονοπωλιακές επιχειρήσεις να μπορούν να βάλουν χέρι και να αλώσουν τις λαϊκές αγορές μέσω ΣΔΙΤ, ωστόσο επισημαίνουμε ότι παρέμεινε η υπερεξουσία στον αρμόδιο υπουργό που όποτε θελήσει μπορεί να ανατρέψει την συγκεκριμένη απόσυρση.

·        στις διατάξεις του νομού και τον κάνουν αντιδραστικό και αντιλαϊκό παραμένουν τα εξαντλητικά τιμαριωτικά πρόστιμα που αγγίζουν τα 1000 ευρώ, η κατάργηση κοινωνικών κριτηρίων, η ευκολία στη αφαίρεση της αδείας για ένα μήνα .

Η μόνη λύση για τους επαγγελματίες και τους παραγωγούς, είναι η ένταση του αγώνα τους για την ανατροπή του νόμου, σε έναν συνολικό αγώνα για να παρθούν μέτρα που θα εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας στις λαϊκές αγορές, , αφορολόγητο, διαγραφές χρεών, με ελάχιστα τέλη, αξιοπρεπές εισόδημα κ.ο.κ. για του παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε».

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Κώστας Κέκης

Κώστας Καρτελιάς