Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

 
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ

Την τρίτη Κυριακή του Τριωδίου, αυτή της Απόκρεω, 19 Φεβρουαρίου 2023,  η κατά Χαλκίδα Εκκλησία εισήγαγε στην Ιερατική της Οικογένεια ένα νέο άνδρα, διά της εις Διάκονον Χειροτονίας του εκ των τιμίων χειρών του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος υποδέχθηκε το πρωί της Κυριακής, στον Ενοριακό Ι. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αρεθουσίων κ. Ηλία εκ του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Ο Θεοφίλεστατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία, με..... συλλειτουργούς τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο, τους Πρωτοσυγκέλλους των Ι. Μητροπόλεων Κίτρους και Κατερίνης Αρχιμ. Βαρνάβα Λεοντιάδη, Καρυστίας και Σκύρου Αρχιμ. Νικόδημο Πόγκα και Χαλκίδος Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Β΄ Γραμματέα της Ι. Συνόδου και Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη και πολλούς Κληρικούς, οι οποίοι προσήλθαν συγχαίροντες στην εις Διάκονον χειροτονία του κ. Νικολάου Καλαφάτη, πτυχιούχου Θεολογίας, μεταπτυχιακού φοιτητού στο Π.Μ.Σ. «Πηγές, Λατρεία και Διαπολιτισμικός βίος του Χριστιανισμού» στο Ε.Κ.Π.Α., εγγάμου και πνευματικού υιού του Προϊσταμένου του Ι. Ν. Αγ. Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη.
Στην ομιλία του πριν από την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε διδακτικά προς τον χειροτονούμενο αναπτύσσοντας το περιεχόμενο του αποστολικού αναγνώσματος (Α΄ Κορ. 8, 8-9, 2) και του ευαγγελικού αναγνώσματος της ημέρας (Ματθ. 25, 31-46) και επισημαίνοντάς του ότι, ως Κληρικός, πρέπει να είναι διά βίου εργάτης της ητοιμασμένης Βασιλείας του Θεού και οδοδείκτης των πιστών προς αυτήν, ενώ πρέπει συνάμα να αποφεύγει τον σκανδαλισμό των αδελφών, που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριος για την σωτήρια πορεία τους.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, με συγκίνηση, μνημόνευσε τον μακαριστό πατέρα του νέου Διακόνου, Πρεσβ. Γεώργιο Καλαφάτη, ο οποίος με την καλή του πρεσβυτέρα Χρυσούλα, εχάρισαν ήδη στην Εκκλησία δύο νέου Κληρικούς, τον πρωτοδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως π. Σταύρο Καλαφάτη και τον σήμερον χειροτονηθέντα Νικόλαο.
Ο πνευματικός πατήρ του νέου Διακόνου, Αρχιμ. Συμεών ανέγνωσε την Κανονική Συμμαρτυρία, ενώ ο χριστώνυμος παριστάμενος λαός ανεφώνησε το «Άξιος» πολλές φορές μετά την χειροτονία, συμμετέχοντας ενεργά στο όλο Μυστήριο.