Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023 που έφερε προς ψήφιση η δημοτική αρχή είναι ένα ακόμα τεχνικό πρόγραμμα που αποθεώνει την ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα.
Είναι ώρα ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του από την πολιτική της δημοτικής Αρχής όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως και να κρίνει τους παλιούς σωτήρες, που θα στεγάσουν κάτω από τις φτερούγες τους όλο τον μηχανισμό της παρούσας διοίκησης, που έχει παραταχθεί για να πάρει ξανά θέση στη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι η ώρα να βάλουμε τις πραγματικές μας ανάγκες στο προσκήνιο, να παλέψουμε για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής μας και αναβάθμιση της ποιότητας.... ζωής μας.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστα Κέκη:
«Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023 που εισηγείστε θα πρέπει να έχουμε ως δεδομένο ότι οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει απένταρους τους δήμους. Για να γίνει κάποιο έργο προϋποθέτει αναζήτηση «χρηματοδοτικού εργαλείου» και βασικά η χρηματοδότηση προέρχεται από τους ίδιους πόρους του δήμου. Ο δήμος είναι εξαρτημένος από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ που τον αναγκάζουν να τα κυνηγά (σαφώς και καλά κάνει η δημοτική αρχή και τα αξιοποιεί), όμως εγκρίνονται μόνο με κριτήριο την ανταποδοτικότητά τους και όχι το πόσο κρίσιμα είναι τελικά για το λαό.
Είναι γεγονός ότι η υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας και η υποχρηματοδότηση δεν έχουν προηγούμενο, το προσωπικό στους δήμους δεν φτάνει έχει έλλειψη, δεν φτάνει για να γίνονται οι μελέτες (ένα προσωπικό που υπερεργάζεται για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του δήμου και του αξίζουν συγχαρητήρια). Σας ακούμε να λέτε συνέχεια ότι φταίει η γραφειοκρατία, όταν πρόκειται για έργα που σκοπό έχουν την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων το κράτος δουλεύει αργά, όταν όμως πρόκειται για τις επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων τότε το κράτος πάει ρολόι!
Η εργολαβοποίηση και η ανταπόδοση είναι πάγια τακτική προκειμένου να απαλλάσσεται το κεντρικό κράτος από την εξασφάλιση πόρων για την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Ως συνέπεια όλων αυτών των ελλείψεων είναι η αδυναμία του δήμου να πραγματοποιήσει ακόμα και στοιχειώδη έργα όπως οι ασφαλτοστρώσεις/τσιμεντοστρώσεις και οι επισκευές σε σχολικά και δημοτικά κτήρια με δικά του μέσα Αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν οι ανάγκες του λαού τις περιοχής μας αντιμετωπίζονται ως κόστος για το κράτος.
Αυτό αποτυπώνεται και στο φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023, είναι ενδεικτικό πως παρά τα 20.765.688,92 ευρώ που προβλέπονται για φέτος στο δήμο μας πάνω από τα μισά έργα περίπου αποτελούν συνεχιζόμενα έργα από το 2022 και παλιότερα. Δυστυχώς αντί να εκτελεστούν το μόνο που κάνουν είναι να "παχαίνουν" τους προϋπολογισμούς. Υπάρχουν έργα που σέρνονται χρόνο με το χρόνο από τεχνικό σε τεχνικό πρόγραμμα και αυτά που γίνονται είναι μακριά από τις ανάγκες των δημοτών.
Έχω μπροστά το τεχνικό Πρόγραμμα του 2022 και φέρνω ως παραδείγματα στα παραπάνω τα εξής: τον βρεφονηπιακό σταθμό στην Κύμη με προϋπολογισμό 1.005.953ευρώ, κατασκευή για τις ράμπες για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ με προϋπολογισμό 118.420ευρώ, εκπόνηση μελέτης για την πυροπροστασία των σχολικών μονάδων με προϋπολογισμό 210.800ευρώ, αγροτική οδοποιία Κορασίδας με προϋπολογισμό 536.285ευρώ όπου γίνεται επαναπροσδιορισμός και ανανέωση σύμβασης επειδή το παράτησε ο πρώτος εργολάβος, κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης και τεχνικών έργων Παναγίας Παρθενίου, Καράβου και κοινότητας Αγ. Λουκά με προϋπολογισμό 21.159ευρώ,κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης και τεχνικών έργων ΔΕ Κύμης με προϋπολογισμό 73.200, Νέο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Κύμης - Αλιβερίου 372.000 κτλ.
Στην πραγματικότητα ότι προχωράει προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς. Στην εισήγηση για το Τεχνικό πρόγραμμα 2023 για να υλοποιηθεί ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΜΙΑ απαίτηση από το κεντρικό κράτος για γενναία χρηματοδότηση περιμένετε από τα αντισταθμιστικά των Αιολικών και τα ΕΣΠΑ .
Δεν επιλέγετε πολιτικά να σταθείτε απέναντι σε Κυβερνήσεις και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί απλά με την πολιτική σας στον δήμο, όπως το έχετε αποδείξει περίτρανα, άλλωστε πολλές φορές αυτούς υπηρετείτε και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Για αυτό δεν διεκδικείτε χρηματοδοτήσεις, προσωπικό και υποδομές, ώστε να μπορέσει ο δήμος να κάνει έργα που θα δώσουν ανάσα στις λαϊκές οικογένειες.
Δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά έργα και εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας. Και αυτά που υπάρχουν είναι εμφανώς ελλιπέστατα και σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες για να προστατευθούν, τα δάση μας, οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους. Που είναι, λοιπόν, τα έργα αντιπυρικής προστασίας που έχει ανάγκη τουλάχιστον ένας δήμος που καίγεται σχεδόν κάθε χρόνο;
Ακόμη δεν έχει λυθεί το θέμα με το νερό στα χωριά μας! Κάνετε μικρά έργα–ενέσεις που και δε λύνουν το πρόβλημα και δημιουργούνται επιπλέον ζητήματα, αντί να λύσετε το χρόνιο πρόβλημα με ολοκληρωμένο σχέδιο περιμένετε την εξέλιξη του έργου του φράγματος στα Μανίκια για να σας λύσει όλα σας τα προβλήματα που και γι’ αυτό θα περιμένουμε στο μακρινό Μέλλον.
Οι αγρότες καταστρέφονται σήμερα. Ότι κι αν γίνεται, χιόνια, πλημμύρες, φωτιές, μετράνε ανυπολόγιστες ζημιές. Πώς τους βοηθάει ο δήμος να μπορέσουν να βγάλουν ένα μεροκάματο; Το τεχνικό πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει αρδευτικό και αγροτικούς δρόμους.
Για τα σχολεία χρειάζονται συντηρήσεις και παρεμβάσεις, που έχουν ζητήσει γονείς και εκπαιδευτικοί, καινούργιες αίθουσες και όχι ΠΡΟΚΑΤ, διαμορφώσεις προαύλιων χώρων και τόσα άλλα. Είναι πολλές οι ανάγκες που μένουν ακάλυπτες. Οι δρόμοι, προβλέπετε αποκαταστάσεις από τις ζημιές, πότε όμως θα γίνουν δεν έχει μπει χρονοδιάγραμμα.
Λείπουν πολιτιστικοί χώροι, ιδιαίτερα για τη νεολαία, αθλητικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στα χωριά, που τα παιδιά που μένουν εκεί ουσιαστικά είναι αποκλεισμένα από αθλητικές δραστηριότητες, παιδικές χαρές, χώροι πρασίνου και πάρκα. Το Σπίτι μουσείο Παπανικολάου παραμένει κλειστό. Και τόσα άλλα ζητήματα μεγάλα και μικρά, που έχουμε αναδείξει κατά καιρούς στο δημοτικό συμβούλιο.
Ακόμα ένα τεχνικό πρόγραμμα που αποθεώνει την ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα. Ακόμα ένα τεχνικό πρόγραμμα που βάζει τις λαϊκές ανάγκες στο παρασκήνιο και την εξυπηρέτηση των ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων στο προσκήνιο. Σε αυτή τη βάση καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα για τις στοχεύσεις και τις ελλείψεις του. Η στάση μας αφορά στην πολιτική επιλογή τόσο της παρούσας δημοτικής αρχής όσο και των προηγούμενων, και όχι με αυτά καθ’ αυτά τα έργα. Κι αυτό γιατί αρνούνται τη διεκδίκηση αύξησης της χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος.
Η πραγματικότητα που οι δημότες βιώνουν καθημερινά και για να αναστραφεί θα πρέπει οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι αγρότες της περιοχής μας να οργανωθούν και να διεκδικήσουν από το κεντρικό κράτος και το δήμο όλα τα αναγκαία έργα (ύδρευσης, αποχέτευσης, οδικού δικτύου, πολιτικής προστασίας, σχολείων κλπ) για τη βελτίωση της ζωής μας. Και όχι να περιμένουν από τις ανεμογεννήτριες τα ψίχουλα αντισταθμιστικά που προτείνουν οι Αντιδήμαρχοί σας. Σε αυτό τον αγώνα η Λαϊκή Συσπείρωση θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή».
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Κώστας Κέκης,
Κώστας Καρτελιάς