Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Το ταξίδι και οι «φύλακες» της Ολυμπιακής Φλόγας, για τους Αγώνες «Παρίσι 2024»

Η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» θα ανάψει στις 16 Απριλίου, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την κορυφαία διοργάνωση του αθλητισμού (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου 2024).
    Η Τελετή θα διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία και η Ολυμπιακή Φλόγα θα πρέπει να μείνει αναμμένη για 80 ημέρες, μεταδίδοντας το Ιερό Φως σε όλη της την διαδρομή, κατά την διάρκεια της οποίας θα φυλάσσεται σε φανούς και θα... κοιμάται με «φύλακες», που θα φροντίζουν να μην της συμβεί κάτι αναπάντεχο.
    Κι εάν σβήσει η φλόγα; «Υπάρχουν πολλοί φανοί έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε, εά υπάρξει πρόβλημα, να είναι πάντα η εκπεμπόμενη Φλόγα από την Ολυμπία», εξηγεί ο Γκρεγκορί Μουράκ, αναπληρωτής διευθυντής της Λαμπαδηδρομίας στην οργανωτική.... επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».
    Στο μεγάλο ταξίδι για Πολυνησία, για παράδειγμα, ένα φανάρι θα βρίσκεται στο αεροπλάνο, ενώ ένα άλλο θα είναι καθ' οδόν στο Maxi Banque Populaire XI trimaran για να φθάσει στην Γουαδελούπη και στην Μαρτινίκα. 
    Μόλις ανάψει, η Ολυμπιακή Φλόγα θα καεί με «αέριο βιολογικής βάσης», ανακοινώθηκε σχετικά  από την οργανωτική επιτροπή. Οπως και να έχει, η Φλόγα θα είναι πάντα υπό άριστη... συνοδεία. Εκτός από τη «φούσκα» των αστυνομικών που διασφαλίζουν την ασφάλειά της, «υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα, από περίπου δέκα άτομα που η μοναδική τους ευθύνη είναι να φροντίζουν, ώστε να είναι πάντα αναμμένη», εξηγεί ο Μουράκ.
    Οι «φύλακες της Φλόγας» επελέγησαν μέσω διαγωνισμού μεταξύ πολλών αιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων ατόμων από τον στρατό, την αστυνομία και την χωροφυλακή.
    «Την κρατούν μαζί τους με την απόλυτη έννοια της λέξης», επισημαίνεται από την Cojo, με την διευκρίνιση, ότι εάν σβήσει η δάδα, μπορούν να επέμβουν. Και οι «φύλακες» ...κοιμούνται με αυτό το καθήκον. Οι πυρσοί, που κατασκευάζονται από την Arcelor-Mittal και των οποίων ο σχεδιασμός δεν αποκαλύπτεται, είναι κατασκευασμένοι, προκειμένου να αντέχουν τον άνεμο και την βροχή.
    Σύμφωνα με το καταστατικό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), την νύχτα η φλόγα «φυλάσσεται σε ειδικό δοχείο».
    Η Ολυμπιακή Φλόγα, θα διασχίσει 65 ενδιάμεσες πόλεις και 100 εμβληματικές τοποθεσίες, από την Τετάρτη 8 Μαϊου 2024, ημερομηνία άφιξής της στην Μασσαλία από την Ελλάδα, έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου που θα διεξαχθεί η Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».
    Ειδικότερα, μετά από εννέα ημέρες Λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα, από τις 16 Απριλίου 2024 (ημέρα της Τελετής Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία) έως τις 26 Απριλίου 2024 (ημέρα της Τελετής παράδοσης της Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα), η Ολυμπιακή Φλόγα θα φύγει από την Ελλάδα από το λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο «Le Belem», που θα διασχίσει την Μεσόγειο Θάλασσα, για να φθάσει στην Μασσαλία στις 8 Μαΐου.
    Από την Μασσαλία, η Ολυμπιακή Φλόγα θα φθάσει στο Μπορντό, στην Προβηγκία, στις Αλπεις στην Κυανή Ακτή, ενώ θα ταξιδέψει και σε υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας, όπως η Γαλλική Πολυνησία, η Γουαδελούπη και η Μαρτινίκα.