Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΞΕΧΑΣΑΤΕ;

5 Μαΐου 2003:
Δημοσιεύθηκε την Φεβρουαρίου 21, 2009 από Γιάννης Παπαϊωάννου
Συνέντευξη του ΥΠΕΞ κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου
στην εκπομπή του MEGA “ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ”
με τους δημοσιογράφο κ. Ν. Χατζηνικολάου και Π. Καψή
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να χάνει στις Δημοσκοπήσεις
κ.Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ [...] Αρα συμφωνώ μαζί σας ότι μέσα σ’ αυτό τον επόμενο χρόνο και βεβαίως και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το συντομότερο, πρέπει να γίνουν εκείνες οι κινήσεις, οι οποίες θα είναι ριζικές και θα δώσουν πραγματικά -και πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει το ΠΑΣΟΚ- αυτή τη δυνατότητα να κινηθούμε, να αντιμετωπίσουμε τα όποια φαινόμενα αρνητικά.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
: Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι η αλλαγή ηγεσίας; Και το λέω, διότι αυτό έχει πολυσυζητηθεί στο παρασκήνιο των πολιτικών μας πραγμάτων. Λένε κάποιοι ότι, ο Κώστας Σημίτης είχε δηλώσει παλαιότερα ότι τον ενδιέφερε να είναι Πρωθυπουργός για δύο τετραετίες και ότι επομένως δεν πρέπει να αποκλείουμε να αποφασίσετε συλλογικά στο ΠΑΣΟΚ αλλαγή ηγεσίας, πριν από τις εθνικές εκλογές.
Ορισμένοι, λένε μάλιστα, ότι το δικό σας χαρτί, εννοώ το προσωπικό πολιτικό χαρτί θα μπορούσε να είναι ο “άσσος” του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Να πάει ο Γιώργος Παπανδρέου, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στον Κώστα Καραμανλή.
κ.Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει, -και είχαμε πρόσφατα Συνέδριο με την πανηγυρική επανεκλογή του κ. Σημίτη- ότι θα πάει στις επόμενες εκλογές και το σεβόμαστε όλοι αυτό, ως υποψήφιοι για τις επόμενες εκλογές.
Το δεύτερο είναι ότι θεωρώ επίσης λάθος να θεωρούμε ότι όταν υπάρχει…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το σεβόσαστε και το επιθυμείτε ή απλώς το σέβεστε;
κ.Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και το επιθυμώ και το σέβομαι. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα της επιθυμίας μου ή μη, δεν είναι και το ζητούμενο.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Μήπως είναι τελικά;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ. Δελατόλλας εννοεί τα σενάρια των εφημερίδων, που λένε ότι κανείς δεν θέλει να βγάλει “τα κάστανα από τη φωτιά” σε αυτές τις εκλογές. Ότι όλοι θα προτιμούσαν να βγάλει “τα κάστανα από τη φωτιά” ο σημερινός Πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης.
κ.Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω πρώτα απ’ όλα ότι, σε ό,τι αφορά το θέμα, νομίζω και στην εξωτερική πολιτική, στην πολιτική μου καριέρα δεν είχα πρόβλημα να αντιμετωπίσω και κρίσεις και προβλήματα. Όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν, πράγματι, θεσμικές αλλαγές και μέσα στο κόμμα, πολιτικές και δεν είναι θέμα ενός προσώπου. Δεν είναι θέμα να βρεθεί εκείνος ο μάγος ή εκείνο το πρόσωπο, ως “άσσος” όπως τον είπατε, να αλλάξει το κλίμα.
Θεωρώ ότι μια τέτοια λογική θα ήταν μια λάθος λογική, δεν θα ήταν μια υπεύθυνη λογική και απέναντι στον ελληνικό λαό. Μια υπεύθυνη λογική είναι μια σοβαρή πολιτική πλατφόρμα. Εάν υπάρχουν προβλήματα, να τα δούμε, να τα δούμε κατάφατσα, να πάρουμε αποφάσεις σαν ΠΑΣΟΚ, συλλογικά, να δούμε ότι πρέπει να γίνουν και αλλαγές - αν πρέπει να γίνουν αλλαγές μέσα στις δομές και στις λειτουργίες του κινήματός μας- και τον εκσυγχρονισμό του κράτους περαιτέρω.
Εφόσον αναδεικνύονται σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των κομμάτων, τη λειτουργία των σχέσεων πολιτικής με επιχειρηματίες κλπ., να πάρουμε τις αποφάσεις, αλλά όχι μόνο σ’ αυτά. Και σε άλλους τομείς και να αναδείξουμε μια πολιτική πλατφόρμα που θα έρθει ο ελληνικός λαός να ψηφίσει, ασχέτως του ποιος θα ηγηθεί αυτής της παράταξης.
΄Αρα νομίζω ότι αντιστρέφουμε το ερώτημα, το ποιος θα είναι. Είναι λάθος το να ρωτάμε αν θα είναι ο άλφα ή ο βήτα. Το θέμα είναι, αν εμείς ως ΠΑΣΟΚ καταθέσουμε μια πρόταση τέτοια που θα αναδεικνύει, πρώτα απ’ όλα, το έργο μας, αλλά και θα εγγυάται -όπως εγγυηθήκαμε πολλά και τα κάναμε σ’ αυτούς τους τομείς που έχουμε αδυναμία- τις πραγματικές τομές.
Π. ΚΑΨΗΣ:
΄Ολες οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα δείχνουν ότι ένα από τα μεγάλα ατού του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Κώστας Σημίτης. ΄Ηταν πάντα μπροστά από το Κόμμα, υπήρχε αποδοκιμασία της Κυβέρνησης και του Κόμματος, ο Σημίτης ήταν ο καταλληλότερος Πρωθυπουργός. Στις επόμενες εκλογές θα είναι για σας ατού ο Κώστας Σημίτης;
κ.Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΄Αρα, αυτό που είπατε ήταν μπροστά από το κόμμα, πιστεύω ότι και το κόμμα πρέπει να αναμορφωθεί και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι θέμα μόνο ποιος είναι ή δεν είναι κλπ., γιατί αυτό νομίζω -όπως σας είπα- είναι όχι δευτερεύον, αλλά δεν είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Το ζητούμενο είναι η πολιτική, αλλά πιστεύω ότι και ο Κώστας Σημίτης έχει προσφέρει και έχει να προσφέρει πολλά.
Σχόλιο: Γιατί το Ψέμα έχει κοντά ποδάρια!