Κυριακή 24 Μαΐου 2009

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Λαμία 23-05-09
Χαιρετισμός του Γ.Γ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
κ. Παντελή Σκλιά
στη 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης
του Προγράμματος «Π.ΑΝ.ΦΩΚΙΣ»



Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Παντελής Σκλιάς κατά την έναρξη των εργασιών της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Π.ΑΝ.ΦΩΚΙΣ» ανέφερε τα εξής:
«Κυρίες και Κύριοι,
όταν πριν τρεις μήνες ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επισκέφθηκα το σύνολο των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ & Β΄ Βαθμού αλλά και των κοινωνικών εταίρων της Περιφέρειας σε συναντήσεις εργασίας και όχι εθιμοτυπικές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργήσαμε ένα κοινό πλαίσιο δουλειάς με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αμοιβαίες δεσμεύσεις που καθημερινά τηρούμε και υλοποιούμε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δυο ημέρες μετά τη συνάντηση με τον Νομάρχη της Φωκίδας και τη Δημοτική Αρχή της Άμφισσας καταβάλλαμε το ποσό των 400.000 Ευρώ ώστε να προχωρήσει το έργο του Κλειστού Κολυμβητηρίου της Άμφισσας.
Προχωρήσαμε στη διαδικασία ένταξης του ΤΕΙ Άμφισσας στο ΕΣΠΑ ώστε 6,5 εκατ. Ευρώ να διατεθούν για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου, για το κλείσιμο ακόμη μιας εκκρεμμότητας που υπάρχει στο Νομό Φωκίδας εδώ και πολλά χρόνια.
Εντάξαμε στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» το έργο της ολοκλήρωσης των Διαδημοτικών Σφαγείων Λιδωρικίου ενός πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου για τη Φωκίδα, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκατ. Ευρώ.
Την ίδια στιγμή κλείνουμε άλλες εκκρεμμότητες:
Ο δρόμος Γαλαξείδι-Βουνιχώρα θα είναι έτοιμος μέχρι τέλος Ιουνίου. Ήδη δημιουργήσαμε κοινό χρονοδιάγραμμα και θα καταβάλλουμε την επόμενη εβδομάδα το ποσό των 400.000 Ευρώ που απαιτούνται, ώστε ο ανάδοχος του έργου να ξεκινήσει εκ νέου τις εργασίες. Η δέσμευση είναι ότι σε 15 ημέρες από την καταβολή του ποσού το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.
Δρομολογείται η λύση ενός μεγάλου προβήματος που ταλαιπωρεί τους πολίτες της Φωκίδας, το έργο στο δρόμο Αγία Ευθυμία – Μαλανδρίνο. Κηρύξαμε οριστικά έκπτωτο τον εργολάβο, αποδεσμεύοντας το έργο από τα προβλήματα του παρελθόντος. Έχω δώσει εντολή ήδη στις υπηρεσίες μας να προχωρήσουν στην τελική επιμέτρηση του έργου, οι πόροι για την ολοκλήρωση του έργου – περίπου 12,0 εκατ. Ευρώ - είναι διαθέσιμοι στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. και έχει συμφωνηθεί με τις υπηρεσίες της Ε.Ε. το εργο να είναι γέφυρα στο Ε.Σ.Π.Α. Επομένως μέσα στο 2009 θα επαναδημοπρατηθεί όπως είχα δεσμευθεί για να ξεκινήσει ακόμη ένα έργο πνοής και να φτάσει στην ολοκλήρωσή του.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και με τη συνδρομή των υπηρεσιών του ΥΠ.ΟΙ.Ο. καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε το Στόχο των 200,0 εκατ. Ευρώ σε προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη έργων στο Ε.Σ.Π.Α. το Α’ Εξάμηνο του 2009. Είμαι δε, στην ευχάριστη θέση να σας βεβαιώσω ότι αυτός ο στόχος θα ξεπεραστεί κατά πολύ μέχρι το τέλος Ιουνίου, αφού τα έργα οδοποιίας - τα οποία ανέρχονται σε 80,0 εκατ. Ευρώ - επίσης πρόκειται άμεσα να προκηρυχθούν. Το συνολικό ύψος των προσκλήσεων θα φτάσει περίπου τα 300,0 εκατ. Ευρώ.
Είναι μια σημαντική πρόκληση για όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εδώ καλώ όλους, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικούς εταίρους να ανταποκριθούν άμεσα σε αυτή την πρόκληση, ώστε συμπληρωματικά με τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα όπως το «Π.ΑΝ.ΦΩΚΙΣ» και το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Στερεά Ελλάδα που η Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει λόγω της συμμετοχής της Περιφέρειάς μας στο Στόχο 2 να καλύψουμε παργματικές αναπτυξιακές ανάγκες και τα κενά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Κάθε Δήμαρχος και Δημοτική Αρχή γνωρίζει πολύ καλά πλέον ότι έχει το κοινό πλαίσιο συνεργασίας, με χρονοδιάγραμμα και αμοιβαία εμπιστοσύνη, και προχωρούμε μαζί για την ολοκλήρωση αυτών των συμφωνιών τις οποίες πλήρως τηρούμε και υλοποιούμε καθημερινά.
Το «Π.ΑΝ.ΦΩΚΙΣ» είναι μια ακόμη πρόκληση, είναι πολύ σημαντικό ότι λειτουργεί συμπληρωματικά με το ΕΣΠΑ και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να καλύψει τα κενά στις υποδομές που θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί προ δεκαετιών. Είμαι σίγουρος ότι με την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είμαστε σύντομα στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να πούμε ότι κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη του νομού Φωκίδας...»