«Αχρείαστο» δίχτυ ασφαλείας
Κόντρα Ευρωπαίων και ΔΝΤ
για το μηχανισμό βοήθειας στην Ελλάδα
Κόντρα Ευρωπαίων και ΔΝΤ
για το μηχανισμό βοήθειας στην Ελλάδα
Τη διαμάχη για το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό βοήθειας που συμφωνήθηκε στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφή έφεραν στο προσκήνιο οι δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος-Καν πως τυχόν στήριξη θα γίνει με τους όρους του Ταμείου.΄
Οποιοδήποτε πακέτο για την Ελλάδα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ανέφερε τη Μ.Τρίτη ο επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, «θα είναι πρόγραμμα του ΔΝΤ και, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα, το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους που θα της ............
τεθούν». Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι το Ταμείο θα εμπλακεί μόνο εάν κάτι τέτοιο δεν ζητηθεί από την Ελλάδα: «και αυτό είναι ένα μεγάλο εάν», συμπλήρωσε.
τεθούν». Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι το Ταμείο θα εμπλακεί μόνο εάν κάτι τέτοιο δεν ζητηθεί από την Ελλάδα: «και αυτό είναι ένα μεγάλο εάν», συμπλήρωσε.
Το ΔΝΤ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Μ.Τετάρτη για να συζητηθεί ο ρόλος του στο μηχανισμό στήριξης.
Παρά την τελική υιοθέτηση «μεικτού σχεδίου» ΔΝΤ και Ευρώπης από τη Σύνοδο Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα, αρκετοί κορυφαίοι αξιωματούχοι της Γηραιάς Ηπείρου συνεχίζουν να βλέπουν διστακτικά πιθανή εμπλοκή του Ταμείο στα εσωτερικά της Ευρωζώνης.
«Η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα δεν είναι στο πρόγραμμα, και πρόκειται για έσχατη λύση» ανέφερε τη Μ.Τετάρτη ο Γιόζεφ Μακούτς, μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Ούτε η ΕΚΤ ούτε η Ελλάδα πιστεύουν ότι θα χρειαστεί η συνδρομή του ΔΝΤ» συνέχισε ο Γ.Μακούτς.
Ο Γ.Μακούτς δήλωσε επίσης ότι η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων, που είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες, βοηθά στην επίλυση των ελληνικών δημοσιονομικών προβλημάτων ακόμη και χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ.
Τα σχόλια του Γ.Μακούτς κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος αρκετών αξιωματούχων τις παραμονές της Συνόδου: ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε εκφράσει «την προτίμησή του για ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα», ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε χαρακτηρίσει «πολύ άσχημο» το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί αρμοδιότητα στο ΔΝΤ στο σχέδιο.
Ο Τρισέ είχε δηλώσει τελικά «εξαιρετικά ικανοποιημένος που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατέληξαν σε ένα σχέδιο για την Ελλάδα». Στη Σύνοδο συμφωνήθηκε πως μέχρι το μισό οποιωνδήποτε δανείων στην Ελλάδα θα προέρχονται από το Ταμείο, ως ύστατο μέτρο.
Και μετά τη Σύνοδο όμως, ο ευρωπαϊκός δισταγμός για το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ δεν μειώθηκε: ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε τη Μ.Τρίτη ότι βλέπει με σκεπτικισμό την ανάμειξη του ΔΝΤ, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν τόνισε ότι η «συνεργασία της Κομισιόν με το Ταμείο δεν θα είναι εύκολη, καθώς οι δύο θεσμοί είναι εγγενώς διαφορετικοί».
Η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής, την οποία θεωρεί νίκη της χώρας. Παράλληλα όμως, κρατάει κάποιες αποστάσεις: «Υπάρχουν στο τραπέζι οι δικές μας προτάσεις και των σοσιαλιστών» δήλωσε τη Μ.Τρίτη ο Γ.Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, «για έναν μηχανισμό που θα είναι πιο αποτελεσματικός, πιο πρακτικός και πιο γρήγορος» για τις δανειακές ανάγκες της Ευρωζώνης.
«Το θέμα παραμένει στο τραπέζι» συνέχισε ο πρωθυπουργός, «και πιστεύω ότι θα ανοίξει η συζήτηση με την ομάδα εργασίας που προτάθηκε και υιοθετήθηκε υπό τον Χέρμαν βαν Ρομπάι, και εκεί θα έχουμε συμμετοχή για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μια πιο αποτελεσματική πρόταση».