Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Κόντρα για τις αλλαγές

Με «βέλη» υποδέχτηκε η αντιπολίτευση 
το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή
«Ξέρουμε ότι οι πολίτες μας στηρίζουν και θα κάνουμε ό,τι το δυνατόν για να μην τους απογοητεύσουμε» ανέφερε κατά την συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως καμία ευρωπαϊκή απόφαση δεν πρόκειται να αντικαταστήσει την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας, όπως αυτές καταγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ο υπουργός Οικονομικών, υπερασπίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «επανάσταση που καλύπτει σχεδόν όλες τις........
πτυχές του φορολογικού συστήματος» -ένα πλέγμα τομών που θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, διαμορφώνοντας ένα τελείως διαφορετικό τοπίο.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο υπουργός, «δεν είναι δυνατόν να γίνουν όλα σε τρεις μήνες. Έχουμε ήδη προγραμματίσει μια σειρά δράσεων. Και δεν ξεχνάμε το ζήτημα της κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας και της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων». Το φορολογικό νομοσχέδιο επικρίθηκε από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, κατά βάση ως αντιαναπτυξιακό, χωρίς ωστόσο να λείψουν από σειρά βουλευτών και βολές για τον «κοινωνικά άδικο χαρακτήρα του» -κάτι στο οποίο κυρίως βασίστηκε η κριτική της Αριστεράς.
Αντιθέτως, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, όπως και οι βουλευτές της συμπολίτευσης, εστιάστηκαν στις ανατροπές που επιχειρεί το νομοσχέδιο, προκειμένου να διορθώσει τις κοινωνικά άδικες στρεβλώσεις του φορολογικού συστήματος.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Θ.Καράογλου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιαναπτυξιακό, πολύ κατώτερο των περιστάσεων», καθώς, «σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η πιο στοχευμένη προσπάθεια πρέπει να είναι στον αναπτυξιακό τομέα της χώρας».
Αντίστοιχη κριτική άσκησε στο νομοσχέδιο ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, αν και συμφώνησε με σειρά μέτρων του νομοσχεδίου, σημείωσε πως «όταν εμείς θα φορολογήσουμε με 40% τα μη αναδιανεμόμενα κέρδη, το οποιοδήποτε μέρισμα θα σας κάνει τη χάρη και θα φύγει και ο επενδυτής θα πάει στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, όπου η φορολογία είναι 10%».
Στη σχετική αντιπαράθεση παρενέβη αργότερα και ο Μανώλης Στρατάκης (ΠΑΣΟΚ), αναφέροντας πως «οι μόνες ξένες επενδύσεις που κατάφερε η ΝΔ, ήταν αυτές που επενδύουν στον καταναλωτισμό και έχουν στηθεί και στο τελευταίο χωριό. Τέτοιες μπορούμε να κάνουμε κι εμείς οι Έλληνες. Δεν τις θέλουμε». Από πλευράς ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης υπογράμμισε πως «η απάντηση των εργαζομένων στο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι πολιτική και πολεμική»: «Πλούτος παράγεται στην Ελλάδα» επεσήμανε ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Ηλίας Πολατίδης υποστήριξε πως «το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν ικανοποιείται» και πως απ’ το νομοσχέδιο, με κάποιες εξαιρέσεις που αφορούν π.χ. την νεανική επιχειρηματικότητα, «απουσιάζει το αναπτυξιακό στοιχείο».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο δεν κρίνεται αυτοτελώς, αλλά σε συνάρτηση με τα μέτρα της 3ης Μαρτίου, οπότε «όπως γνωρίζουν οι πολίτες, τους κόπηκε ένας μισθός».