Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦ. ΣΤΕΡΕΑΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ      Κύμη 31/03/2010
ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ                                     Αριθ. Πρωτ. : 2556
ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Ιππ. Βάχλα 14                       



 ΠΡΟΣ
Υπουργείο Εσωτερικών
Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής
Διακυβέρνησης
Υπουργό κ. Ιωάννη Ραγκούση
Σταδίου 27
101 83 Αθήνα
                                             
      Αξιότιμε  Κύριε Υπουργέ , 
      Επειδή  τις τελευταίες μέρες δεχόμαστε  μηνύματα , ότι στο Υπουργείο τείνει να επικρατήσει η άποψη ενός ενιαίου  τεράστιου δήμου στην περιοχή μας ,επανερχόμαστε
      για να σας θυμίσουμε το τεκμηριωμένο από όλες τις πλευρές δίκαιο αίτημα μας για την δημιουργία δύο ξεχωριστών δήμων Κύμης και Αλιβερίου
      Κύριε Υπουργέ,
      Επειδή  προωθείται από ορισμένους κύκλους η άποψη ότι το θέμα  είναι πληθυσμιακό (Δήμος Κύμης – Κονιστρών μικρός πληθυσμιακά) θα ήθελα σήμερα να θέσω υπόψη σας , την αρχική πρόταση της μελέτης που υποβλήθηκε στην ΤΕΔΚ Εύβοιας και προέβλεπε την δημιουργία ενός ενιαίου δήμου Κύμης, Κονιστρών, Αυλώνος με πληθυσμό 18.000 περίπου κατοίκων και έκτασης 438.500 στρεμμάτων. Δίχως αυτό να θεωρηθεί ως παρέμβαση από τη μεριά μας στα εσωτερικά του όμορου Δήμου.  
      Πρόταση στην οποία και  ο Δήμαρχος Αυλώνος  κ. Κατσούλης είχε τότε συμφωνήσει. Σας παραθέτω απόσπασμα από τα ..........
πρακτικά της συνεδρίασης της ΤΕΔΚ στις 5 Σεπτεμβρίου 2008 :  
Δημήτρης  Κατσούλης Δήμαρχος Δήμου Αυλώνος:
«.…Εγώ δεν διαφωνώ ο Δήμος Αυλώνος με το Δήμο Κονιστρών και το Δήμο Κύμης να αποτελέσουν ένα Δήμο…… Διότι είναι μια ενότητα η οποία έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Υπάρχει ένας προγραμματισμός πάνω σε αυτήν την ενότητα….
Εγώ θα συμφωνήσω, να πάει (ο δήμος Αυλώνος) και στο Δήμο Κύμης, καμία αντίρρηση, γιατί θεωρώ ότι ο Δήμος Αυλώνος είναι μια περιοχή μία ενότητα, η οποία όπου και να πάει μπορεί να συνεισφέρει. Και εκεί και εδώ.
Συμφωνώ αν θέλετε και αυτή τη στιγμή αλλάζω την  δημοσιοποιημένη  θέση μου και λέω  ναι ο Δήμος  Αυλώνος να πάει στο  Δήμο Κύμης, αλλά να πάει όλος …».
  
      Κύριε Υπουργέ,  
      Σε  περίπτωση εφαρμογής της πρότασης για τη δημιουργία του δήμου Γίγαντα  θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο «Εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ των τοπικών κοινωνιών που θα ξεσπάσει για το ποια θα είναι η έδρα του ενιαίου δήμου. H Κύμη ή το Αλιβέρι;  
      Τέλος να σας θυμίσουμε και πάλι ότι σε περίπτωση που δημιουργηθεί αυτός ο ενιαίος δήμος:
α) Θα αποτελείται από 47 Τοπικά Διαμερίσματα, από τα 156 που έχει ολόκληρη η Εύβοια! Και 111 οικισμούς από τους 406 που έχει ολόκληρος ο Νομός! 47  Τ.Δ.  εκ των οποίων τα 30 έχουν πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων.
β) Θα έχει έκταση 805.000 στρεμμάτων , πληθυσμό 33.527 κατοίκων  και  τα δύο άκρα θα απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 100 χιλιόμετρα!
γ)  Θα είναι ένας Δήμος ο οποίος λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής θα είναι αδύνατο να λειτουργήσει προς όφελος του πολίτη αφού το κριτήριο της προσβασιμότητας-εγγύτητας είναι φανερό ότι δεν θα υφίσταται.
δ) Θα είναι ένας δήμος γίγαντας που θα αποτελείται από 136 τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους σύμφωνα με το  Σχέδιο του Υπουργείου σας.  
      Κύριε Υπουργέ, 
      Τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είμαστε  υπέρ της διοικητικής  μεταρρύθμισης και πιστεύουμε ότι το τεκμηριωμένο αίτημα μας θα γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο σας . Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι την Κυριακή 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση όλων των φορέων της ευρύτερης περιοχής , με πρωτοβουλία του Δήμου Κύμης. Θα ήταν ιδιαίτερα τιμητική η παρουσία σας ή των συνεργατών σας , ώστε να διαμορφώσετε προσωπική άποψη για την ομοφωνία και ομοψυχία της τοπικής κοινωνίας στην δημιουργία των δύο ξεχωριστών δήμων.
      Ομοφωνία βασισμένη στις πραγματικές ανάγκες που ενώνει τους κατοίκους και φορείς και των πέντε εμπλεκομένων δήμων και είναι πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
             
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Κύμης
Δημήτρης Γ. Θωμάς