Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Προϋποθέσεις θέτει το ΣτΕ
Μόνο με μεταφορά πόρων 
οι νέες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε ως παράνομο Προεδρικό Διάταγμα οποίο προέβλεπε τη μεταφορά πολεοδομικών αρμοδιοτήτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, κρίνοντας ότι πρώτα πρέπει να ερωτηθεί ο ενδιαφερόμενος ΟΤΑ και, παράλληλα, να μεταφερθούν οι σχετικοί πόροι.
Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος και τις αρχές της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α' και β' βαθμού) 'για τη............
μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και για την κατανομή των τοπικών υποθέσεων στους επί μέρους βαθμούς απαιτείται πριν το αρμόδιο όργανο ασκήσει την κανονιστική του αρμοδιότητα να απευθύνει σχετικό ερώτημα προς τον ΟΤΑ στον οποίο πρόκειται να μεταβιβασθούν οι αρμοδιότητες προκειμένου να ζητηθεί η γνώμη του για τη σχεδιαζόμενη μεταβίβαση'. Παράλληλα, όμως, με τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων πρέπει να μεταφέρονται και οι αντίστοιχοι πόροι. Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται, τέλος, ότι αν δεν τηρηθούν οι δύο αυτές προϋποθέσεις η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων προς τους ΟΤΑ είναι παράνομη.