Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Με 8 Έλλήνες σε ρόστερ 27 παικτών

Ο ΠΣΑΠ καταγγέλλει τη Σούπερ Λιγκ
για πλήρη αφελληνισμό του πρωταθλήματος

Τις ενστάσεις του εξέφρασε, μέσω επιστολής, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), αναφορικά με την πρόταση της διοργανώτριας αρχής της Σούπερ Λιγκ, η οποία για τη σεζόν 2010-2011 προβλέπει ελάχιστο αριθμό οκτώ Ελλήνων ποδοσφαιριστών, σε ένα ρόστερ 27 επαγγελματιών. «Αυτή η πρόταση οδηγεί σε πλήρη αφελληνισμό του πρωταθλήματός μας με τραγικές συνέπειες για την εικόνα του αλλά και για τη δυνατότητα επαρκούς συγκρότησης των Εθνικών μας ομάδων», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η επιστολή του ΠΣΑΠ:
«Λάβαμε γνώση, από δημοσιεύματα του Τύπου, του σχεδίου που προωθείται προς .....
συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της SuperLeague σε ότι αφορά την ελληνικότητα του κορυφαίου πρωταθλήματος μας στο οποίο η Superleague είναι η διοργανώτρια αρχή.
Οι προτάσεις που έχετε επεξεργασθεί και ετοιμάζεστε να συζητήσετε δεν βρίσκουν σύμφωνο τον Π.Σ.Α.Π., ως προς την ουσία και το περιεχόμενο τους και φυσικά εκτιμούμε ότι δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθούν στην πράξη καθώς θα κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση που ήδη έχει δημιουργηθεί, με την ανοχή των ποδοσφαιρικών αρχών, κι οδηγεί σε πλήρη αφελληνισμό του πρωταθλήματος μας με τραγικές συνέπειες για την εικόνα του αλλά και για τη δυνατότητα επαρκούς συγκρότησης των Εθνικών μας ομάδων.
Η πρόταση για κατ' αρχήν ελάχιστον αριθμό, για τη σαιζόν 2010-2011, 8 Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο ρόστερ των 27 επαγγελματιών που θα έχει κάθε ομάδα, δε διευκολύνει την ελληνικότητα του πρωταθλήματος αλλά είναι εναντίον του ελληνικού χαρακτήρα που υποτίθεται ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να ενισχυθεί στο ποδόσφαιρο μας.
Αυτή η πρόταση δε διασφαλίζει ελάχιστη συμμετοχή στην ενδεκάδα και την δεκαοκτάδα αλλά στο ρόστερ. Δηλαδή, επιβεβαιώνει ότι συμβαίνει σήμερα και επικυρώνει την ανεξέλεγκτη στροφή των ομάδων μας στους ξένους παίκτες χωρίς καν να επιχειρεί να θέσει στοιχειώδεις κανόνες αξιολόγησης για την ποιότητα και τις προδιαγραφές τους κι επιβεβαιώνοντας εντέλει ότι ο αριθμός τους μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 19 άτομα σε μία ομάδα, ουσιαστικά δηλαδή να είναι μία πλήρης αποστολή.
Η ελληνικότητα του πρωταθλήματος θα ενισχυθεί εάν αποφασισθεί ότι πρέπει να υπάρχει στην ενδεκάδα ελάχιστον εγγυημένος αριθμός Ελλήνων ποδοσφαιριστών και φυσικά αυτοί δεν είναι δυνατό να είναι λιγότεροι από 6 αφού άλλωστε αυτό είναι και το πνεύμα των προτάσεων που διατυπώνονται πλέον σε διεθνές επίπεδο σε ότι αφορά την αναλογία ντόπιων και ξένων ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα.
Αναλογικά φυσικά θα πρέπει να αυξηθεί κι ο ελάχιστος αριθμός Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο ρόστερ των 27 που θέλετε να έχει κάθε ομάδα. Με την προϋπόθεση των 6 στην ενδεκάδα δεν είναι δυνατό στο ρόστερ να βρίσκονται λιγότεροι από 15 Έλληνες ποδοσφαιριστές ώστε σε κάθε παιχνίδι να είναι διαθέσιμοι έστω οι 6.
Επίσης, δεν καταλαβαίνουμε ποιο είναι το νόημα της πρότασης σας για την ύπαρξη απεριόριστου αριθμού ποδοσφαιριστών ηλικίας κάτω των 21 ετών στο ρόστερ μιας ομάδας. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές τι εθνικότητας θα είναι; Θα μπορούν να είναι κι αυτοί ξένοι κι άρα να προετοιμαζόμαστε για ένα παιδομάζωμα από όλο τον κόσμο το οποίο θα εγγυηθεί οριστικά κι αμετάκλητα τον πλήρη και τελειωτικό αφελληνισμό του πρωταθλήματος μας για τα επόμενα 15 χρόνια;
Πουθενά μάλιστα δεν αναφέρεται στην πρόταση σας αν αυτοί οι ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών θα είναι επαγγελματίες ή όχι. Θα έχουν συμβόλαια ή αυτό δε θα είναι υποχρεωτικό; Από πού προβλέπεται να παίζουν μαζί στην ίδια ενδεκάδα ασφαλισμένοι κι ανασφάλιστοι ποδοσφαιριστές και πως είναι δυνατό να επιτρέπεται αυτό;
Παρακαλούμε θερμά όπως μελετήσετε εκ νέου τις προτάσεις για την ελληνικότητα του πρωταθλήματος συνεκτιμώντας όχι μόνο τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ομάδων, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν πλέον για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την προοπτική του με την αθρόα εισροή δεκάδων ξένων ποδοσφαιριστών για τους οποίους ουδείς ζητά προϋποθέσεις παρουσίας πέρα από την, αμφιλεγόμενη για τη συντριπτική πλειοψηφία τους, δυνατότητα προσφοράς τους.
Η ενίσχυση της ελληνικότητας του πρωταθλήματος μας μπορεί να γίνει μόνο με συγκεκριμένα και σαφή μέτρα ενθάρρυνσης της κι όχι με τη νομιμοποίηση κι επικύρωση κάθε προσπάθειας που στοχεύει στην πλήρη απελευθέρωση της παρουσίας αλλοδαπών ποδοσφαιριστών στο πρωτάθλημα μας χωρίς καν να βάζει μάλιστα προϋποθέσεις και παραμέτρους για την προοπτική συνεισφοράς τους στην άνοδο του ποδοσφαίρου μας».