Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Το ασφαλιστικό με την «τρόικα»

Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ
και περικοπή επικουρικών από το 2012

Οι βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου εξετάζονται σήμερα, Παρασκευή, στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπρόσωπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Μεταξύ άλλων προβλέπει μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ και περικοπή των επικουρικών από το 2012.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στο νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή στις αρχές Μαΐου θα περιλαμβάνονται πολλές εκ των παρατηρήσεων που έχουν ....
καταθέσει κατά καιρούς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σύστημα απονομής συντάξεων της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου:
1) Από το 2013 οι συντάξεις στο πρώην ΤΕΒΕ και σε άλλα Ταμεία (π.χ. επιστημόνων, ΜΜΕ) θα υπολογίζονται με χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης. Για το τμήμα ασφάλισης που διανύεται από 1/1/2013 και μετά, θα υπολογίζονται με συντελεστή 2% ετησίως (αντί του 3%- 3,5% σήμερα,) οδηγώντας σε σημαντικές μειώσεις. Επίσης, από φέτος θα υπάρξει μείωση κατά 3%- 8% των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε ΟΤΕ και ΔΕΗ λόγω περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης ενώ από τον Νοέμβριο επανέρχεται ο ΛΑΦΚΑ, δηλαδή η παρακράτηση για τη χρηματοδότηση των ασθενών ταμείων σε συντάξεις από 1.400 ευρώ και άνω.
2) Από το 2012 θα αρχίσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών έτσι ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας. Πρόκειται για δυσμενέστερη διάταξη από αυτή που προβλέπεται στον νόμο Πετραλιά. Τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και των επικουρικών συντάξεων το 2012 προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου, όπως προκύπτει από το άρθρο 13 του Σχεδίου. «Μέχρι το τέλος του 2011 η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) εκπονεί υποχρεωτικά τις απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας των επικουρικών Ταμείων τριακονταπενταετίας. Τα επικουρικά Ταμεία υποχρεούνται να αποστείλουν εντός μηνός από τη γνωστοποίηση εγγράφου από την ΕΑΑ τα στοιχεία που ζητούνται.
Μετά την εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών τα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων αναπροσαρμόζουν με απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου που εκδίδεται εντός δύο μηνών μετά την υποβολή της εκπόνησης, και αναπροσαρμόζουν το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων σύμφωνα με τις προτάσεις τις ΕΑΑ. Η απόφαση αυτή εγκρίνεται από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε περίπτωση που δεν αποσταλούν τα απαραίτητα στοιχεία για την εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης ή δεν αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται τα νέα ποσοστά σύμφωνα με την πρόταση της ΕΑΑ».
3) Από το 2018 καθιερώνεται η ενιαία βασική σύνταξη με παράλληλη κατάργηση του ΕΚΑΣ, η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα είναι χαμηλότερη των 360 ευρώ. Το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης θα υπολογίζεται με συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,9% έως 1,6% (από 2% σήμερα), γεγονός που σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος ακόμη και με 40 χρόνια ασφάλισης θα παίρνει μικρότερη σύνταξη από αυτή που παίρνει σήμερα με ένσημα 35 ετών.
Η εκτίμηση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι ότι με το νέο σύστημα οι συντάξεις θα μειωθούν έως 30%.