Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Πατήθηκε το «κουμπί»

Την προσφυγή της Ελλάδας
στον μηχανισμό στήριξης
ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητά η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Ο υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδοτηθεί να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες.
Ο πρωθυπουργός είπε από το ακριτικό νησί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω της......
 «ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί» και μία οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και της κερδοσκοπίας.
«Σηκώσαμε τα μανίκια για να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα» είπε ο πρωθυπουργός, «πήραμε δύσκολα μέτρα που πολλές φορές πόνεσαν» και μετά από ένα πραγματικό μαραθώνιο, όπως είπε, διεκδικήσαμε και καταφέραμε μία ισχυρή απόφαση της ΕΕ για ένα πρωτόγνωρο μηχανισμό.
«Και εμείς και η ΕΕ ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα συνετίσει τις αγορές» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα «να υπάρξει η απαραίτητη νηνεμία για να αφοσιωθούμε στο έργο μας».
«Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της ΕΕ είτε γιατί συνέχισαν την κερδοσκοπία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σήμερα η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει τις θυσίες του λαού και την και ομαλή πορεία της οικονομίας.
Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, υπογράμμισε. «Το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές θα μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε».
«Είναι ανάγκη, εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ την ενεργοποίηση του μηχανισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών για τις απαραίτητες ενέργειες.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι «οι εταίροι μας θα μας δώσουν το απάνεμο λιμάνι» και θα στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα στις αγορές».
Μίλησε δε για «μία νέα Οδύσσεια για τον ελληνισμό», πρόσθεσε όμως ότι «ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη» και έχουμε «χαρτογραφήσει τη διαδρομή».