Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Στα δύο η κυβέρνηση

Δραματικοί τονοι στο Υπουργικό Συμβούλιο
για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης

Διχάστηκε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο μεταξύ της άμεσης προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης και της προσφυγής μετά την αποσαφήνιση της λειτουργίας του μηχανισμού.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ του να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα και μετά να γίνει η προσφυγή.
Ωστόσο, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη πρότεινε την άμεση προσφυγή στον....
 μηχανισμό στήριξης σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κερδοσκοπικό κύμα κατά της Ελλάδας που κυριαρχεί στις αγορές, αλλά κάποιοι υπουργοί όπως ο Ε.Βενιζέλος και η Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος, υποστήριξαν ότι η χώρα δεν πρέπει να βιαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό πριν να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται και αποσαφηνιστούν όλες οι πτυχές της λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα πιεστεί για την αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας για το 2011 και το 2012, κάτι που ενδεχομένως θα σημάνει και νέα, πρόσθετα μέτρα.
Οι υπουργοί Ε.Βενιζέλος, Μ.Χρυσοχοΐδης και Κ.Μπατζελή ζήτησαν να υπάρξει ανάχωμα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ τόσο για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων όσο και για επέκταση των περικοπών που έχουν υπάρξει στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπαν, τέτοια μέτρα, μέσα στο κλίμα ύφεσης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, το μόνο που θα επιτύγχαναν θα ήταν να επιτείνουν την ύφεση.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε πως όταν ξεκίνησε η επιτήρηση, διάφοροι δημοσιολογούντες-υπαινισσόμενος και υπουργούς έλεγαν όχι στον μηχανισμό στήριξης: «Δεν πρέπει να χαθεί όμως κι αυτή η ευκαιρία, γιατί έπειτα απ΄αυτό δεν υπάρχει τίποτα».