Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΤΟ ΜΙΜΙΚΟ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Μέσα στις γιορτές ο Όμιλος Φιλίππου επιχειρεί να κάνει απολύσεις στο ΜΙΜΙΚΟ, στέλνοντας στην ανεργία πάνω από δέκα εργάτες μέχρι τώρα. Η ενέργεια αυτή, όποιο και αν είναι το τελικό σχέδιο,  έχει ένα και μόνο στόχο, την προστασία των κερδών του εργοδότη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σχεδόν όλες οι απολύσεις αφορούσαν εργάτες με πολλά χρόνια στη δουλειά και αποδοχές κάτι παραπάνω από τα ψίχουλα που δίνονται στους νεοπροσλαμβανόμενους. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εργοδοσία παίρνει τέτοια μέτρα, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι...
εκάστοτε κυβερνήσεις. Το προηγούμενο διάστημα δε δίστασε να πετάξει στο δρόμο μεταξύ άλλων, εργάτρια μονογονέα, καθώς και εργαζόμενη που έπαθε σοβαρό πρόβλημα υγείας από έλλειψη μέτρων υγιεινής. Ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που δεν κατάγγειλαν καν το γεγονός της απόλυσής τους.
Η κατάσταση αυτή υπάρχει σε πολλά εργοστάσια στον κλάδο και μοναδική αιτία είναι το κυνήγι του κέρδους μέσα από το ξεζούμισμα των εργατών. Οι δικαιολογίες της εργοδοσίας, κάθε φορά, πως δεν πάνε καλά οι δουλειές δεν πρέπει να γίνουν δεκτές από κανέναν εργαζόμενο. Και όταν η παραγωγή είναι στο φουλ, οι τσέπες των αφεντικών γεμίζουν όχι των εργατών. Λένε πως οι εργάτες που διεκδικούν κλείνουν τα εργοστάσια, η πείρα μας και από τον κλάδο και από το νομό, δείχνει πως τα εργοστάσια τα κλείνουν τα ίδια τα αφεντικά, κάνοντας αλλού μπίζνες όταν έτσι βγάζουν πιο μεγάλο κέρδος.  
Αυτή την πείρα πρέπει να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοι και στο ΜΙΜΙΚΟ και να κάνουν τώρα το βήμα να οργανωθούν στο συνδικάτο, το οποίο ήδη κάλεσε την εργοδοσία στην επιθεώρηση εργασίας και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις. Στη μάχη πρέπει να μπουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπίσουν τη δουλειά και το μεροκάματό τους. Να μην υποκύψουν στο κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία, για να περάσει πιο εύκολα τα σχέδιά της. Οι εργοδότες σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθούν να έχουν τους εργαζόμενους φοβισμένους, απομονωμένους και διασπασμένους, για να δεχθούν αδιαμαρτύρητα είτε απόλυση, είτε μείωση, είτε χειροτέρευση των όρων δουλειάς. Κανείς πουθενά δε σώθηκε όταν ήταν μόνος.
Δε θα τους κάνουμε τη χάρη! Δεν είμαστε δούλοι να δουλεύουμε χωρίς όρους και μετά να μας πετάνε σα στυμμένες λεμονόκουπες. Με τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια, ο όμιλος Φιλίππου έκανε επενδύσεις και σήμερα έχει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο. Δεν θα επιτρέψουμε να πεταχτούν στο δρόμο οι ίδιοι που το έχτισαν.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Να πάρουν πίσω τις απολύσεις
Καμιά μείωση μισθών. Να μην πειραχτεί κανένα δικαίωμα
Αυξήσεις μισθών, επαναφορά επιδομάτων, κατάργηση των μειώσεων εκεί που έγιναν
Ανθρώπινους όρους δουλειάς, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΙΜΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ! 
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ