Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Το ημερολόγιο της βίας και η… εξυγίανση στις ΕΠΣ

Από το: http://sfyrigmata.blogspot.com

-Συνολικά 19 σημαντικά κρούσματα κατά διαιτητών-παραγόντων, όμως δεν έγινε καμία σύλληψη. Οι καταγγελίες για τις εκλογές σε ποδοσφαιρικές ενώσεις

Μακρύς είναι ο κατάλογος της βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η αλυσίδα συνεχώς μεγαλώνει, καθώς μετά τη μαφιόζικη ενέδρα και τον ξυλοδαρμό του Θανάση Τζήλου (Λάρισας) τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 19, και αναφέρουμε μόνο τα πιο σοβαρά, χωρίς να έχει γίνει καμία σύλληψη. Αναμφίβολα, όπως και όλες οι προηγούμενες, καταδικαστέα η εγκληματική ενέργεια εναντίον του Λαρισαίου διαιτητή και μακάρι να γίνει η αρχή, να βρεθούν οι ένοχοι για τις μαφιόζικες επιθέσεις.

Αναλυτικά το χρονικό του τρόμου:
*20/8/13: Κουκουλοφόροι, με σκηνοθετημένο τροχαίο, χτύπησαν και τραυμάτισαν...
το τότε μέλος της ΚΕΔ Δημήτρη Καλύβα, μετά το τέλος των αγωνιστικών τεστ των διαιτητών στη Φυλή.

*10/10/13: Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε και ο τότε νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ Θόδωρος Κουρίδης σε ενέδρα δυο αγνώστων έξω από το σπίτι του στο Κερατσίνι.

* 24/01/14:  Τρόμος (για πρώτη φορά) και για τον Γιάννη Τσαχειλίδη, ο οποίος ήταν μέλος της ΚΕΔ. Αγνωστος του επιτέθηκε με σπρέι, προσπαθώντας να τον χτυπήσει, μόλις είχε μπει στο αυτοκίνητό του, έξω από το σπίτι του.

*18/05/14: Άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια στο κατάστημα με ηλεκτρολογικό υλικό που διατηρεί ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, την εποχή που ήταν στη διοίκηση της ΕΠΟ. Ακόμη, ένα μήνα μετά η καφετέρια δικών του συμφερόντων υπέστη μεγάλες υλικές ζημιές, επίσης από γκαζάκια και ενώ ο ίδιος βρισκόταν με την Εθνική στο μουντιάλ της Βραζιλίας.

*14/11/14: Η δολοφονική επίθεση εναντίον του τότε αναπληρωτή προέδρου της ΚΕΔ Χριστόφορου Ζωγράφου. Οι δυο δράστες είχαν στήσει ενέδρα έξω από το σπίτι του και τον χτύπησαν με σιδελοστό ακόμη και στο κεφάλι. «Μου επιτέθηκαν δολοφόνοι», είχε καταθέσει στην ασφάλεια. Συγκεκριμένα υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κάταγμα στο χέρι.  Επίσης, ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής είχε καταγγείλει ότι απειλήθηκε και ο Ντάλας, ο οποίος λίγο μετά παράτησε τους ορισμούς της Λίγκας.

*11/03/15: Ο διαιτητής Χάρης Καλογερόπουλος κατήγγειλε ότι λίγες ώρες πριν τον αγώνα Κυπέλλου ΑΕΚ-Ολυμπιακός άγνωστοι πέταξαν φέιγ βολάν με απειλητικά μηνύματα στην είσοδο του σπιτιού του.

*17/10/15: Χούλιγκαν, λίγες ώρες πριν από  ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ, πήγαν στην πολυκατοικία που διαμένει το μέλος της ΚΕΔ Φραγκίσκος Σωμαρακάκης και πέταξαν φέιγ βολάν με απειλητικό περιεχόμενο.

*10/12/15: Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής κατάγγειλε ότι δέχθηκε τηλεφωνικές απειλές.

*21/12/15: Σοκ προκάλεσε και η δολοφονική επίθεση σε βάρος του Αργύρη Λίβα, νομικού με ειδίκευση στο αθλητικό δίκαιο. Δυο άγνωστοι έστησαν ενέδρα, έξω από το γραφείο του στο Π. Φάληρο και τον πυροβόλησαν, τραυματίζοντάς τον, τρεις φορές στα πόδια.

*22/01/16: Εισβολή σε κεντρικό ξενοδοχείο (Χίλτον) άτομα με διακριτικά (κασκόλ, μπλούζες) συγκεκριμένης ομάδας την ώρα που πραγματοποιούνταν η ετήσια εκδήλωση της ΕΠΣ Αθηνών. Έψαχναν διαιτητές και παρατηρητές.

06/03/16: Πυρκαγιά ξέσπασε, λίγες μέρες μετά το ματς πρωταθλήματος ΑΕΚ-Ολυμπιακός όπου ήταν παρατηρητής διαιτησίας, στο αυτοκίνητο του Δημήτρη Κύρκου (Θεσπρωτίας).  

18/04/16: Τρεις βοηθοί διαιτητές τραυματίστηκαν από το «ντου» οπαδών, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες είχαν διακριτικά ομάδας, στο ΚΥΒΕ Περιστερίου. Οι σαράντα κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην αίθουσα που γίνονταν σεμινάριο διαιτησίας με σιδεροστούς στα χέρια.

19/07/16: Επίθεση εναντίον του προέδρου της ΕΠΣ Αθηνών Παναγιώτη Δημητρίου, που ξυλοκοπήθηκε έξω από το σπίτι του.

05/09/16: Χούλιγκαν τα έσπασαν, από τις συμπλοκές υπήρξαν τρεις οι τραυματίες, στην κλήρωση της Football League, όπου βραβεύτηκε ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης.

05/11/16: Προσπάθεια εκφοβισμού στο σπίτι του Γιάννη Τσαχειλίδη στο Παλαιό Φάληρο. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα άγνωστος χτύπησε το κουδούνι της πολυκατοικίας που διαμένει και όταν ο Τσαχειλίδης βγήκε στο μπαλκόνι είδε δυο άνδρες με κράνη. Αμέσως άρχισαν να τον απειλούν με ακατονόμαστες φράσεις («θα σε γ…, δεν γλιτώνεις»).

09/11/16: Μεγάλο σοκ προκλήθηκε στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναβλήθηκαν και τα πρωταθλήματα, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι του Γιώργου Μπίκα, σε περιοχή της Χαλκιδικής.

28/12/17: Αγνωστοι, στην περιοχή Καμίνια του Πειραιά, έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο της Ντέπυς Κοξένογλου, συζύγου του Κύρου Βασσάρα. Σημειώνουμε ότι και ο ίδιος ο Βασάρας έπεσε θύμα επίθεσης στα Καμίνια, πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2010, την ώρα που επέστρεφε σπίτι του μετά το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού 2-1 στο ΟΑΚΑ και όταν έβγαινε από το ταξί του επιτέθηκαν τέσσερις κρανοφόροι με γκλομπ και σιδερογροθιές στον Κύρο Βασσάρα στον Πειραιά.  

11/09/18: Μαφιόζικη επίθεση από αγνώστους δέχτηκε αργά το βράδυ ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κορινθίας, Μιχάλης Τσιχριτζής, έξω από το σπίτι του στα «Λουτρά της ωραίας Ελένης», την στιγμή που επέστρεφε. Ξυλοκοπήθηκε με λοστό από δράστη που είχε καλυμμένα το πρόσωπό του. Ο Τσιχριτζής υπέστη κάταγμα στο χέρι του.

19/12/18: Τέσσερις κουκουλοφόροι έστησαν ενέδρα στον διαιτητή, Θανάση Τζήλο (Λάρισας), έσπασαν το τζάμι του αυτοκινήτου, τον ξυλοκόπησαν και εξαφανίστηκαν. Στη φωτογραφία είναι το αυτοκίνητό του.

Η… εξυγίανση στις ΕΠΣ
Πολλά… θέματα βίας καταγγέλθηκαν με φόντο τις εκλογές σε ποδοσφαιρικές ενώσεις, πριν τις εκλογές της ΕΠΟ τον Αύγουστο του 2018 αλλά και μετά από αυτές. Το θερμόμετρο είχε ανέβει επικίνδυνα και οδήγησαν τη FIFA στην απόφαση για Επιτροπή Εξομάλυνσης από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2017. 
Η κοινή γνώμη έμεινε άφωνη με όσα βγήκαν στη φόρα για τις εκλογές της ΕΠΣ Ζακύνθου, στο νησί του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, όπου στις 3 Απριλίου 2016 εξελέγη ο Λεωνίδας Μαλιούφας. Πιο συγκεκριμένα έγιναν καταγγελίες για τραμπουκισμούς, βία και… χορό από 500ευρα.  

Συνεχίζουμε με το «παζάρι» στην ΕΠΣ Καρδίτσας, υπόθεση του ερευνά η δικαιοσύνη: Πρόκειται για τις καταγγελίες του Μανώλη Παλάσκα που έγιναν, στις 26 Φεβρουαρίου 2015, δηλαδή δυο μέρες πριν από τις εκλογές. Ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Καρδίτσας, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε σε περιστατικά αλλά και σε ονόματα. Σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας και η εξής επισήμανση: «Ότι ξεκίνησε από την Ξάνθη δεν ολοκληρώθηκε τελικά στην Καρδίτσα».

Χείμαρρος για όσα έγιναν στη ΓΣ της ΕΠΣ Χαλκιδικής στις 16 Φεβρουαρίου 2016, όπου γρονθοκοπήθηκε τέως παράγοντας ομάδας, ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΣ Χαλκιδικής Αργύρης Βούλγαρης. Σε ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στους «φιλόδοξους παρατρεχάμενους των «μεγάλων κεφαλιών» για τη διοικητική αποσταθεροποίηση των Ενώσεων, προκειμένου να μετατρέψουν την ΕΠΟ σε όχημα εξυπηρέτησης επιχειρηματικών και άλλων συμφερόντων». Επισημαίνουμε κι εδώ ότι και αυτές οι καταγγελίες έφτασαν στην ελληνική δικαιοσύνη.

Σημεία και τέρατα και στην Αργολίδα . Δεν έγινε ΔΣ της ΕΠΣ, στις 08/10/17, για να εκλεγούν αυτοί που θα έπαιρναν μέρος στη ΓΣ της ΕΠΟ, επειδή μέλος του ΔΣ και κοντινό του οικογενειακό πρόσωπο δέχθηκαν άμεσες απειλές για την ζωή και την ασφάλεια τους ! 

Για τις εκλογές που έγιναν στην ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας στις 11 Ιουνίου 2018, όπου επανεξελέγη το μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ Τάκης Παπαχρήστος, ο υποψήφιος για την προεδρία, Γιώργος Λαγούδης κατάγγειλε:
-«Οι εκλογές ήταν μια παρωδία. Με απειλές και μπράβους στήθηκε ένα πάρτι». 
- «Απειλήθηκαν κάποια σωματεία που δεν ήρθαν και είναι ντροπή για το ποδόσφαιρο». 
- «Ντρέπομαι για τον πρόεδρο που αυτές τις μέρες ήταν παραγκωνισμένος και τη δουλειά την έκαναν κάποιοι μπράβοι».

Για τις εκλογές της ΕΠΣ Εβρου η δημοτική σύμβουλος, δικηγόρος στο επάγγελμα και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ορεστιάδας Μαρία  Γκουγκουσκίδου δήλωσε (05/06) ότι «ενεπλάκη ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ ενεπλάκη αργά και δεν κατάφερε τίποτα», αναφερόμενη και σε υπόγειες συναλλαγές και προσθέτοντας: «Τα γνωρίζω από συγκεκριμένες πηγές και δεν θα έβγαινα να γράψω κάτι τέτοιο δημόσια αν δεν μπορούσα να το τεκμηριώσω κιόλας»

*Το Νοέμβριο του 2016 κάηκε το αυτοκίνητο του προέδρου της ΕΠΣ Λέσβου, Σταύρου Ψαρόπουλου και έναν χρόνο μετά, ίδιο μήνα, του προέδρου της ΕΠΣ Αρτας, Θανάση Τρομπούκη.