Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΜΕ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στην Εύβοια

Στην Εύβοια, ένα μήνα νωρίτερα λόγο μορφολογίας και θυελλωδών ανέμων από την υπόλοιπη Ελλάδα, ξεκίνησε από 1/4/2019 η αντιπυρική περίοδος. Στην Εύβοια κάθε χρόνος που περνάει η κατάσταση, γίνεται ολοένα και πιο τραγική, ο απολογισμός των καμένων δασικών εκτάσεων με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, είναι ολοένα και μεγαλύτερος. Ωστόσο υπάρχουν οι αιτίες και υπεύθυνοι και δεν είναι άλλες από τις δασοκτόνες πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις ανεξαιρέτως. Τα αναγκαία αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα αναδάσωσης, συνθλίβονται από την πολιτική των Κυβερνήσεων, με ....
τις κατευθύνσεις της ΕΕ, καθώς θεωρούνται κόστος.
Η ανάπτυξη με σκοπό το κέρδος που υπηρετείται διαχρονικά από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων είναι η αιτία, που δημιουργεί μια σειρά προβλήματα και κινδύνους για τους εργαζόμενους πυροσβέστες, τους κατοίκους και το περιβάλλον. Αυτοί είναι οι ένοχοι για τις μεγάλες διαχρονικές καταστροφές που έχει υποστεί ο τόπος. Οι Δημοτικές αρχές των περιοχών μας και η Περιφέρεια Στερεάς έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί συμπλέουν με την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί δίνουν «γη και ύδωρ» για τα συμφέροντα των εταιριών αποχαρακτηρίζοντας Δασικές εκτάσεις, δεν κάνουν ενέργειες στο κομμάτι τις πρόληψης των δασικών πυρκαγιών που είναι το βασικότερο στην περιοχή. Ένα μόνο μέρος των χρημάτων να αξιοποιούνταν από τα κονδύλια των 4 δις ευρώ που δίνονται κάθε έτος για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, θα αρκούσε για να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά μία σειρά προβλήματα και ελλείψεις στην πυροπροστασία της χώρας.
Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και τους Δήμους, παλεύουμε και διεκδικούμε να μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας στη Περιφέρεια Στερεάς και ειδικότερα στην Εύβοια που συγκαταλέγεται στις πιο πυρόπληκτες περιοχές.  
Η κάλυψη των αναγκών της πυροπροστασίας θα επιτευχθεί, μόνο όταν απαιτηθεί και διεκδικηθεί η αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για να καλυφθούν πλήρως όλες οι ελλείψεις σε μέσα και υποδομές του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής υπηρεσίας. Για να οργανωθεί από καλύτερη βάση η πυρασφάλεια του Νομού με την αναβάθμιση όλων των Πυροσβεστικών Κλιμάκιων, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες προσλήψεις που πρέπει να γίνουν σε πυροσβεστική και δασαρχείο, μόνιμου προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας, για την πυρασφάλεια της περιοχής της Ανατολικής Στερεάς και Ευβοίας. 
Πρέπει να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό πλαίσιο και οι δασοκτόνοι νομοί που συνεχώς εμπλουτίζονται για την πυροπροστασία, σε δασική υπηρεσία και Π.Σ. Να διεκδικηθεί η ολοκλήρωση επιτέλους του κτηματολογίου και του δασολογίου, χωρίς δυσβάσταχτο κόστος για τους εργαζόμενους, καθώς η απουσία τους αποτελεί ισχυρό κίνητρο των εμπρηστών.
Να ενισχυθούν οι αποδυναμωμένες δομές της πολιτικής προστασίας για να μην λειτουργούν αποσπασματικά, βοηθώντας στον καλύτερο συντονισμό του κατασταλτικού μηχανισμού. Υπάρχουν 17 φορείς που ανήκουν σε 6 διαφορετικά Υπουργεία, για να ασκήσουν 11 διαφορετικές αρμοδιότητες. 
Ο εθελοντισμός των κατοίκων μπορεί να συμβάλει αν λειτουργήσει επικουρικά σε ένα πλήρως στελεχωμένο και με επιστημονικά καταρτισμένο σχέδιο πρόληψης και καταστολής Πυροσβεστικό Σώμα και όχι αν αξιοποιείται για να καλύπτει ανέξοδα τα κενά σε μόνιμο προσωπικό, για να περικόπτονται συνεχώς δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μετατοπίζεται το κέντρο βάρους αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας στους δήμους. 
Αυτό που χρειάζεται στις περιοχές μας είναι: 
Η ενίσχυση των Π.Υ. Χαλκίδος και Ιστιαίας σε μέσα και προσωπικό καθώς καλύπτουν μεγάλες αστικές περιοχές που περιλαμβάνουν βιομηχανικές μονάδες αλλά και δασικά οικοσυστήματα.
Η αναβάθμιση όλων των Πυροσβεστικών Κλιμακίων της Εύβοιας και της Σκύρου (Αλιβερίου, Κύμης, Μαντουδίου, Λίμνης και Καρύστου) σε Δ’ Τάξεως Πυροσβεστικούς Σταθμούς ώστε να καλύπτονται οι μεγάλες περιοχές που έχουν στην ευθύνη τους. Στο Αλιβέρι, που αποτελεί βιομηχανική περιοχή, δεν γίνεται καμία ενεργεία αναβάθμισης του ΠΚ. Στην Κύμη που υπάρχει λιμάνι και δύσβατή ορεινή περιοχή επιδιώχθηκε να συγχωνευθεί το ΠΚ με αυτό του Αλιβερίου! Στην Κάρυστο που το ηλεκτρικά δίκτυα εξαπλώνονται ραγδαία λόγων της άναρχης ανάπτυξης των ΑΠΕ και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις πυρκαγιές το ΠΚ είναι υποστελεχωμένο. Στο Μαντούδι και τη Σκύρο ακόμη και τα ίδια τα κτίρια δεν πληρούν τα κριτήρια στέγασης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κάτι που αναδείχτηκε με τραγικό τρόπο στις πρόσφατες πλημύρες στο Μαντούδι.
Η ανανέωση του Πυροσβεστικού στόλου και μέσων που κρίνεται απαραίτητη για την ασφάλεια των εργαζόμενων πυροσβεστών και την άμεση επέμβαση στα συμβάντα. 
Άμεσα μετρά για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, η αντισεισμική προστασία των Δημοτών, όχι με την αύξηση των δημοτικών τελών, άλλα με ενίσχυση των Δήμων και της Περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας με προσωπικό και μέσα ώστε όχι απλά να εποπτεύει τον τομέα ευθύνης της, που ούτε αυτό μπορεί με τα ως τώρα μέσα να κάνει, αλλά να μπορεί να σχεδιάζει τις προληπτικές και διαχειριστικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα καθώς καταστολή των δασικών πυρκαγιών χωρίς την απαιτούμενη πρόληψη δεν μπορεί να υπάρχει.
Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, με αύξηση των εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Στερεάς και τους Δήμους της Εύβοιας οι εργαζόμενοι θα μπορούμε από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε καθώς η  αναβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, οι ανθρώπινες και ασφαλείς εργασιακές συνθήκες και η εδραίωση ενός άρτιου ενιαίου και αποτελεσματικού συστήματος για την πυρασφάλεια και την δασοπροστασία της χώρας, κρίνεται όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο.   

Κώστας Μπασδέκης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς & Εύβοιας
Γιάννης Τζαβάρας, υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκίδας
Κώστας Κέκης, υποψήφιος Δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου
Δημήτρης Παρασκευάς, υποψήφιος Δήμαρχος Καρύστου 
Γεωργία Πύθουλα, υποψήφια Δήμαρχος Δίρφης - Μεσσαπίων
Στάθης Λιαγκάκης, υποψήφιος Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας
Θανάσης Καμαράτος, υποψήφιος Δήμαρχος Ιστιαίας
Ασημίνα Καραμπέτσου, υποψήφια Δήμαρχος Ερέτριας