Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ

Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020, κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προέστη στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, η οποία ετελέσθη στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, με την συμμετοχή Ιερέων και Διακόνων της Τοπικής Εκκλησίας με πρώτο τον Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, αλλά και πολλών ευσεβών πιστών, κατά την οποία έψαλλαν οι Χοροί των ...
Ιεροψαλτών του Μητροπολιτικού Ι. Ναού, υπό την διεύθυνση των κ. Γεωργίου Καραγκούνη και κ. Ιωάννου Δέδε.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον Ιεροσπουδαστή κ. Ειρηναίο-Μάριο Σταμέλο και με την ευκαιρία της χειροθεσίας απηύθυνε λόγο παραινετικό στον νέο Αναγνώστη και σε όλο το εκκλησίασμα σχετικά την ανάγκη καλλιεργείας και καταρτισμού μας, μέσα από την μελέτη των Αγίων Γραφών, των πατερικών λόγων και συγγραμμάτων και την διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας.
Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία ετελέσθη και η Πανηγυρική Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου Έτους, στην οποία παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, πλαισιωμένοι από συνεργάτες τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, ο τ. Υπουργός κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός και άλλοι εκπρόσωποι του ενδόξου Στρατού της Πατρίδος μας, της Αστυνομικής Διευθύνσεως, του Λιμενικού Σώματος και των λοιπών τοπικών, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών.

Πριν την Απόλυση της Δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στην πρώτη Δεσποτική εορτή του έτους, την Περιτομή του Χριστού και Σωτήρα του κόσμου, ο οποίος ήλθε και γενόμενος υπό νόμον, ολοκλήρωσε την Θεία Οικονομία και μας προσκαλεί σε κοινωνία μαζί Του, όχι πια διά της σωματικής, αλλά διά της καρδιακής περιτομής, την οποία μπορούμε να πετύχουμε με το Άγιο Βάπτισμα και την υπακοή στο θέλημα του Θεού και την εφαρμογή του στη ζωή μας. Αμέσως μετά ευλόγησε και την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως, ευχόμενος σε όλους εόρτια.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Χαλκίδος, όπου ευλόγησε την Βασιλόπιτα του Ιδρύματος, ευχήθηκε στους τροφίμους, τον διευθυντή, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στους εργαζομένους και όσους παρευρίσκονταν εκεί.