Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Σοφία Χονδρογιάννη-Αντιδήμαρχος Υγείας & Πρόνοιας

Στις 2 Φλεβάρη γιορτάζουμε την Υπαπαντή του Χριστού, μία από τις 12 μεγάλες γιορτές (Δωδεκάορτον) της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ημέρα εορτάζεται σε ανάμνηση του ερχομού Του Βρέφους Ιησού, στο Ναό των Ιεροσολύμων. 
Η Υπαπαντή συνέβη 40 ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού & ταυτίζεται με το πέρας της λοχείας της Παναγίας. Επειδή, σύμφωνα με το νόμο ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας , έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι περιστέρια....
Το ζευγάρι του Ιωσήφ & της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό, ο υπερήλικας ιερέας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του και φωτίστηκε ολόκληρος από το Άγιο Πνεύμα! 
Τα βυζαντινά χρόνια, η Υπαπαντή γιορταζόταν ως μικρή γιορτή στις 14 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός την ανήγαγε σε δεσποτική γιορτή, (το 542 μ. Χ. ) και επέβαλε να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού για έναν λοιμό που έπληττε την επικράτεια του, όπως κι εδόθη! Θεωρείται επίσης, η χριστιανική γιορτή της Μητέρας! Χρόνια πολλά!