Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης Αλιβερίου: Δράση εδώ και τώρα ενάντια στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας!

Τετάρτη 7/4/ 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ! ΔΡΑΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ!

Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος και της διαβίωσης των κατοίκων του δήμου μας, με μόνο κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, έχει προκαλέσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των δημοτών.
Το θέμα των αιολικών στο Δημοτικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στις (2/4/21) μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσιάστηκε από την δημοτική αρχή ως «ενημερωτική συζήτηση».
Καμία δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις δεν υπήρξε από τη Δημοτική Αρχή, για να σταματήσουμε την προδιαγεγραμμένη καταστροφή, που πάει να διατελεστεί. Πέταξαν το μπαλάκι στο νομικό σύμβουλο, για να κινηθεί σε συνεργασία με τους υπόλοιπους νομικούς των άλλων δήμων, για να «δοθεί λύση». Περιορίστηκαν στο να προτείνουν την σύσταση επιτροπής μεταξύ των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και να επανέλθει το Σώμα σε νέα συνεδρίαση.
Καμία συμπόρευση με το κοινό αποδεκτό αίτημα των δημοτών μας, αλλά και των πολιτών της Εύβοιας, για την πλήρη άρνηση να δεχθούμε άλλες ανεμογεννήτριες στο Δήμο μας. Ωστόσο, υιοθέτησαν την πρόταση του δημοτικού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστα Καρτελιά να προβληθούν, μέσω διαφημιστικού σποτ, οι περιοχές φυσικού κάλλους του δήμου μας στις οποίες επιδιώκεται να εγκατασταθούν αιολικοί σταθμοί, χωρίς όμως να δεσμευτούν με τον τρόπο που θα υλοποιηθεί αυτή η ενέργεια.
Με αλλά λόγια όπως λέει και ο λαός μας «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει» δηλαδή!
Η αιτία και γιατί φτάσαμε ως εδώ δεν είναι άλλη, από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που προώθησαν και υλοποίησαν την στρατηγική της Ε.Ε. για την «απελευθέρωση» της ενέργειας. Μια πολιτική που βαπτίστηκε «πράσινη ανάπτυξη». Δηλαδή, την μετατροπή της ενέργειας σε πανάκριβο εμπόρευμα, από κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι.
Ο λαός της περιοχής μας θα πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του!

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Κέκη:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για τις ανεμογεννήτριες ένα πολύ σημαντικό... θέμα. Εκφρασμένη αντίληψη μας είναι πως οι δημότες που μας ακούνε και μας βλέπουν, θα πρέπει να βγάλουν τα «πορίσματα τους» για το ποιος είναι υπέρ και ποιος ενάντια στην άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων; Ποιος έχει την ευθύνη εδώ και 20 χρόνια για την σημερινή κατάσταση;
Εμείς τους λέμε ότι θα πρέπει να αφουγκραστούν τι ζει ο γειτονικός Δήμος της Καρύστου και τι αρχίζει να ζει ο δικός μας δήμος τα τελευταία χρόνια με την επέλαση των ανεμογεννητριών. Τα προβλήματα είναι ποικίλα και σύνθετα, τόσο κατά την εγκατάσταση, όσο μετά, με την ηχορύπανση στα χωριά, όπως στην Πετριά, τις πυρκαγιές πριν και μετά. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι. Για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η κατάσταση στους μικρούς επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού. Τις διακοπές ρεύματος που ζήσαμε πρόσφατα με την χιονόπτωση. Για την εγκατάλειψη των περιοχών με τις πτώσεις ανεμογεννητριών και τα ρυπογόνα υπολείμματα τους, όταν πλέον τελειώσει αυτή η επένδυση, και τόσα άλλα.
Τους λέμε ότι θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι όταν ακούν τοποθετήσεις από βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους για να «εξορθολογιστεί» η εγκατάσταση, δηλαδή να εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες οι εταιρείες, αλλά όχι τόσες πολλές, άρα να δούμε το χωροταξικό. Όπως, να κοιτάξουμε να επικρατήσει η «ενεργειακή δημοκρατία», να ζητήσουμε περισσότερα αντισταθμιστικά και άλλα. Είναι όλα ψέματα και επομένως, καμία αντίρρηση επί της ουσίας δεν προβάλλεται στο «ξεπούλημα» του ενεργειακού πλούτου της χώρα μας και του Περιβάλλοντος. Τα μονοπώλια της Ενέργειας θησαυρίζουν και από την άλλη τα λαϊκά νοικοκυριά είτε πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα είτε μένουν χωρίς ρεύμα μέσα στο καταχείμωνο.
Η άποψη μας είναι ξεκάθαρη και χιλιοειπωμένη, είμαστε ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών ή οποιωνδήποτε άλλων ΑΠΕ κάτω από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η πολιτική της “απελευθέρωσης της ενέργειας” που την έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις. Τα χρήματα του «Ταμείου Ανάκαμψης» της ΕΕ είναι «συστημένα» και θα πάνε ως δάνεια, «διευκολύνσεις», άμεσες επιδοτήσεις και υποδομές, για να εγγυηθούν τις κερδοφόρες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων στα «πράσινα» και «ψηφιακά» πεδία της οικονομίας.
Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα οι Δημότες παρά μόνο «Πράσινα» χαράτσια, σαν αυτά των «ιδίων πόρων» που νομοθέτησαν πρόσφατα, πανάκριβο ρεύμα από τις ΑΠΕ, που θα μεγαλώσει κι άλλο την ενεργειακή φτώχεια, νέο χτύπημα στο βιοτικό τους επίπεδο, με τα απλησίαστα «πράσινα» προϊόντα, από αυτοκίνητα μέχρι σπίτια. Και ένα «ψηφιακό» αστικό κράτος, ακόμα πιο «αποτελεσματικό» στο να υλοποιεί τάχιστα την αντιλαϊκή πολιτική, να πετσοκόβει δαπάνες, να «μαζεύει» μέχρι και την τελευταία δεκάρα από τους δημότες, να ανοίγει «δρόμους» για τους επιχειρηματίες, υπονομεύοντας κι άλλο τις λαϊκές ανάγκες.
Το «ΟΧΙ» από μόνο του δεν σημαίνει και αντίσταση στις πολιτικές που καταστρέφουν την ζωή μας και το περιβάλλον, θα αντιμετωπίζουμε κινδύνους όσο υπάρχουν.
Πιστεύουμε πως δεν είναι λύση η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, που ακόμα και αν μας δικαιώσουν για τις περιοχές του δήμου μας που είναι natura, λύνουν εν μέρει το πρόβλημα καθυστερώντας την διαδικασία, αλλά αφήνονται στο απυρόβλητο ολόκληρες περιοχές στο δήμο μας που δεν είναι natura. Ενδεικτικά θα αναφέρω περιοχές, των πρώην δήμων Ταμυνέων και Δύστου, στην θέσεις μύτη στον Π. Ηλία, στην θέση Κάκαρη του Τ.Δ. Καλετζίου, που εκεί γίνεται προσπάθεια εγκατάστασης Αιολικού Σταθ. Παραγ. ισχύος 3 MW, είναι στα όρια των natura, εμπλέκονται ιδιωτικά χειμαδιά καταφύγια άγριων ζώων κτλ. Προχωρά κανονικά η όλη διαδικασία από θυγατρικές της ΤΕΡΝΑ όπως είναι η «Αμάλθεια ενεργειακή κοινότητα Π.Ε.» είναι και άλλες τέτοιες περιοχές που πρέπει να εξεταστούν. Πολύ περισσότερο τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι βέβαιο πως θα δικαιώσουν την αξιοποίηση της Ενέργειας ως εμπόρευμα από τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και των συλλόγων της περιοχής. Στον αγώνα για να σταματήσει η επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας στα βουνά μας. Η μόνη λύση είναι να πάρει ο λαός της περιοχής μας και της Εύβοιας την κατάσταση στα χέρια του, χωρίς αυταπάτες και χωρίς να δίνει χώρο σε όλους αυτούς που ευθύνονται, να οδηγούν τη διεκδίκηση και τον αγώνα σε λάθος μονοπάτια. Θα πρέπει να απαιτήσει αγωνιστικά:
Να μπει τέλος στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στην Εύβοια. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης και να μην ξεκινήσουν εργασίες για νέα αιολικά πάρκα στα παρθένα δάση και τις προστατευόμενες περιοχές της Δίρφυς και των Κοτύλαιων. Να μη μπουν ή να απομακρυνθούν α/γ κοντά σε χωριά όπως την Πετριά και όπου αλλού.
Παράλληλα να παλέψει για φθηνό ρεύμα με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του «Πράσινου» τέλους, των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
Να διεκδικήσει ένα σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος με προσλήψεις επαρκούς, μόνιμου προσωπικού σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, για τη λειτουργία και τη συντήρηση του. Θα θέλαμε εδώ να εκφράσουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των τριών θυμάτων του εργατικού εγκλήματος στο Γυμνό Ευβοίας και να ευχηθούμε ταχεία ανάρρωση στον τραυματία. Ο θάνατος τους αυξάνει τη λίστα των εργατών που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας στον βωμό του κέρδους. Είναι το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της ενέργειας.
Τέλος Να μην γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες» .

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Κώστας Κέκης
Κώστας Καρτελιάς