Η δημοτική αρχή Δημητρόπουλου συνεχίζει στην ίδια γραμμή σχετικά με τη πολιτική διαχείρισης του Πεζονησιού όπως και η προηγούμενη, δηλαδή την παράδοση του στα χέρια του τουριστικού κεφαλαίου με πρόσχημα την ανάπτυξη του τόπου. Η προηγούμενη δημοτική αρχή, αξιοποιώντας το περιβαλλοντοκτόνο νομοθετικό πλαίσιο που εισήγαγε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έστρωσε το έδαφος προχωρώντας σε αλλαγή χρήσης γης, αυξάνοντας τόσο τον συντελεστή δόμησης αλλά και των πιθανών χρήσεων. Η παρούσα δημοτική αρχή προχωράει ένα βήμα ακόμα στην «επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος» προκειμένου πραγματικά να «λύσει τα χέρια» στους επίδοξους επενδυτές.
Το δίλημμα δεν είναι αν θα πρέπει να αξιοποιηθεί το Πεζονήσι ή να μείνει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.
Το πραγματικό δίλημμα είναι σε όφελος τίνος θα γίνει η αξιοποίηση, σε όφελος των κατοίκων της Ερέτριας ή των «επενδυτών» για να αυξήσουν τα κέρδη τους;
Η συγκεκριμένη απόφαση της δημοτικής αρχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόθεσή της να προχωρήσει μαζί με άλλους Δήμους στη δημιουργία αναπτυξιακού οργανισμού με στόχο την «τουριστική ανάπτυξη», αξιοποιώντας το πολυνομοσχέδιο που πέρασε το 2020 η Κυβέρνηση της ΝΔ. Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί σε όλη την Ελλάδα οδηγούν στην παράδοση τομέων δράσης, έργων, υπηρεσιών και δομών των... δήμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, των έργων και υπηρεσιών που έχει ανάγκη ο λαός. Προφανώς το Πεζονήσι είναι ένα φιλέτο από τα λίγα που δεν θα μπορεί να λείψει από το χαρτοφυλάκιο ενός τέτοιου οργανισμού.
Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν καθαρή από την πρώτη στιγμή.
Το Πεζονήσι είναι λαϊκή περιουσία. Αποτελεί χώρο αστικού πρασίνου και αναψυχής με διαμορφωμένες υποδομές που, εφόσον επισκευαστούν και συντηρηθούν, μπορούν να υποδέχονται σταθερά αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ολόκληρος ο χώρος του Πεζονησιού οφείλει να είναι ελεύθερα προσβάσιμος στο λαό και τη νεολαία της περιοχής, με την απαραίτητη χρηματοδότηση, φροντίδα, ανάπλασή και διαχείρισή του με ευθύνη του Δήμου, της Περιφέρειας και του Κράτους. Ο χώρος χρειάζεται να είναι τόπος προσβάσιμος για την ανάπαυση και την αναψυχή της λαϊκής οικογένειας που τόση ανάγκη έχει από μια ανάσα.
Να μην προχωρήσει καμία σκέψη για παραχώρηση του προς αξιοποίηση στη λογική κόστους οφέλους και με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Αυτή η λογική έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι καταλήγει να υποβαθμίζει κάθε δημόσια και δωρεάν κατακτημένη απολαβή του λαού σε όλα τα επίπεδα της ζωής με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της υγείας εν μέσω πανδημίας και της ανύπαρκτης πολιτικής προστασίας στο νομό της Εύβοιας. Και την υποβαθμίζει συνειδητά γιατί μόνο έτσι μπορεί να προκρίνεται η κερδοφορία των ιδιωτών. Η λογική κόστους – οφέλους στην ανάπλαση δημόσιων χώρων στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι που οδηγεί σε απλησίαστες για τη λαϊκή οικογένεια τουριστικές υποδομές και δραστηριότητες, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει γερό πορτοφόλι.
Να μην το επιτρέψουμε!
Ο λαός της Ερέτριας μέσα από τις μαζικές του οργανώσεις να επαγρυπνά και να συνεχίσει να διεκδικήσει το χώρο του Πεζονησιού για λογαριασμό του.
Αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών, αξιοποίηση του Πεζονησιού και του παραλιακού μετώπου της Ερέτριας προς όφελος των αναγκών του λαού και της νεολαίας της περιοχής για αθλητισμό, αναψυχή, πολιτισμό με δωρεάν ελεύθερη - πρόσβαση.
Εξασφάλιση και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση του έργου.