Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Αίτημα για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Διρφύων – Μεσσαπίων για την λήψη μέτρων σχετικά με την κατάσταση στο δήμο με την πανδημία

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ραπτάκη
Δήμαρχο, κ. Ψαθά
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ
Επικεφαλής Παρατάξεων, κ. Γκόγκου, κ. Κουλοχέρη
Δημοτικούς Συμβούλους
Προέδρους και μέλη Τοπικών Συμβουλίων

Η κατάσταση με την πανδημία και στον δήμο μας γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Όσο και να θέλει η Κυβέρνηση να παρουσιάσει το άσπρο – μαύρο λέγοντας ότι τελειώνουμε, η πραγματικότητα που βιώνουμε δυστυχώς επιβεβαιώνει το αντίθετο. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Πρέπει να ληφθούν ΤΩΡΑ μέτρα για να προστατευθεί η υγεία του λαού.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ευθύνη να πάρει θέση και να απαιτήσει τα απαραίτητα μέτρα για να προφυλαχθεί η υγεία των δημοτών.
Καλούμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο, με τακτικό θέμα στην Ημερήσια Διάταξη την λήψη σχετικής απόφασης.
Καλούμε όλες τις παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους να στηρίξουν το αίτημα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Στον δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων, ιδιαίτερα από τις αρχές της χρονιάς, καταγράφονται συνεχώς νέα κρούσματα, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από δέκα θάνατοι από κορονοϊό.
Η κυβέρνηση έχει εγκληματική ευθύνη, γιατί μετά από ένα χρόνο από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην χώρα μας, συνεχίζει να αφήνει το σύστημα υγείας αθωράκιστο. Το σύστημα υγείας, που και πριν την πανδημία ήταν υποβαθμισμένο, με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της υποταγμένης τους πολιτικής, στην υγεία εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό, τώρα μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου. Στην περιοχή μας, το ΚΥ Ψαχνών αποδυναμώνεται με μετακίνηση υγειονομικών στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, ενώ καλείται.... να καλύψει τις ανάγκες και του εμβολιασμού και της διάγνωσης COVID. Την ίδια ώρα το Νοσοκομείο Χαλκίδας εφημερεύει καθημερινά σε 24ωρη βάση με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και ενώ λειτουργεί κλινική, ΜΕΘ και ΤΕΠ COVID. Η κατάσταση αυτή είναι εκρηκτική όχι μόνο για την νοσηλεία ασθενών COVID αλλά και για την πρόληψη, παρακολούθηση και νοσηλεία άλλων νοσημάτων.
Την ίδια ώρα στους χώρους δουλειάς επικρατεί μόνο το πρωτόκολλο του κέρδους, δηλαδή οι εργοδότες παίρνουν όσα και όποια μέτρα δεν μπαίνουν εμπόδιο στην συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και κερδοφορίας. Δεν εξασφαλίζονται με κρατική ευθύνη επαρκή μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό, ενώ αποδεδειγμένα και στην περιοχή μας αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.
Μετά από 5 μήνες κλειστών σχολείων, η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα μόνο των Λυκείων κι αυτό με ατομική ευθύνη των μαθητών και των εκπαιδευτικών, με Self-test. Ενώ το Πανεπιστήμιο στα Ψαχνά παραμένει για πάνω από ένα χρόνο κλειστό.

Ως Εδώ!Απαιτούμε:

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα ΤΩΡΑ χωρίς αποζημίωση, με όλο το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό που διαθέτουν, στη μάχη κατά της πανδημίας.
Να ενισχυθούν αποφασιστικά το Κέντρο Υγείας Ψαχνών και το Νοσοκομείο της Χαλκίδας με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και την παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, με επείγοντα χαρακτήρα και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να εξασφαλιστούν στους εργαζόμενους οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειάς τους, τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας τους και η ένταξή τους στα ΒΑΕ.
Ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα. Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη. Ο Δήμος να παραχωρήσει όλα τα ακίνητα που είναι απαραίτητα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη και τις ανάγκες σε καθαριότητα και απολύμανση διεκδικώντας κρατική ενίσχυση. Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας και να γίνει όλο το υπάρχον προσωπικό πλήρους ωραρίου, ώστε να μπορούν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία. Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των μαθητών με όλα τα υγειονομικά μέτρα.  
Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στους χώρους δουλειάς άμεσα. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής. Να σταματήσει η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων. Να εξασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που νοσούν ή βγαίνουν σε καραντίνα. Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το τερατούργημα που αυξάνει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας στις 10 ώρες, και καταργεί το 8ωρο.Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και να διενεργούν συχνούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Να διασφαλιστούν οι επιστημονικές οδηγίες, τα σχέδια επαγγελματικού κινδύνου και όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολών. Να παρθούν όλα τα μέτρα, ώστε να ανοίξουν και να λειτουργούν με ασφάλεια για την υγεία φοιτητών και προσωπικού, χωρίς να επιβαρύνεται άλλο η εκπαιδευτική διαδικασία.
Εξασφάλιση του λαϊκού εισοδήματος, κάθε εργαζόμενου, επαγγελματία. Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο Δήμου σχετικά με χρέη επαγγελματιών, μείωση δημοτικών τελών κλπ.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Η δημοτική σύμβουλος Διρφύων – Μεσσαπίων
Γεωργία Πύθουλα
9 Απρίλη 2021