Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Για τον καθορισμό των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του Δήμου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τον καθορισμό των  τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκε ο καθορισμός των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του Δήμου για το έτος 2022.
Την ώρα που οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, στενάζουν κάτω από το παρατεταμένο κύμα ακρίβειας στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης η δημοτική αρχή του κ. Μπουραντά με τη στήριξη της παράταξης «Δήμος για Όλους» της κα. Θαλασσινού διατήρησε στο ακέραιο τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Η αρνητική ψήφος της παράταξης των «Νέων Οριζόντων» του κ. Θωμά ήταν προσχηματική καθώς τεκμηριώθηκε με το σκεπτικό πως οι συντελεστές είναι διαφορετικοί από χωριό σε χωριό και θα πρέπει να γίνουν ίδιοι, στο όνομα τις ισονομίας, χωρίς όμως να μειωθεί το συνολικό ποσό.
Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, κατά την άποψή μας, είναι ένας απαράδεκτός φόρος καθώς από αυτόν εξαρτάται άμεσα η επάρκεια και η ποιότητα των υπηρεσιών αυτών, διατηρείται το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων. Με το θεσμικό πλαίσιο της ανταποδοτικότητας που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις και το οποίο εφαρμόζουν οι δημοτικές αρχές η καθαριότητα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και την ιδιωτικοποίηση. Άλλωστε, η δημοτική αρχή ήδη έχει νοικιάσει απορριμματοφόρο από ιδιώτη πέρσι το καλοκαίρι... λόγω των μεγάλων περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την πρόταση της Δημοτική Αρχής και ζήτησε την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Κέκη:
«Πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή η λειτουργία του κρίσιμου τομέα της καθαριότητας (αλλά και του ηλεκτροφωτισμού) εξαρτάται από τη φορολόγηση των δημοτών και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Έτσι, βρίσκεται ο δήμος σε έναν φαύλο κύκλο από τη μια φορολόγησης των πολιτών, σε μια δύσκολη περίοδο και από την άλλη υπολειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας χωρίς όλο το αναγκαίο προσωπικό και μέσα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι τυχαία, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης αυτών των υπηρεσιών καθώς δε χρηματοδοτούνται από την τακτική κρατική επιχορήγηση και δεν επιτρέπεται να γίνει μόνιμη πρόσληψη σε αυτές. Έτσι θα έρθει κάποια στιγμή που εσείς ή κάποια επόμενη διοίκηση του Δήμου.Θα πείτε "δεν έχουμε έσοδα για να τη λειτουργήσουμε και πρέπει να τα παραχωρήσουμε σε ιδιώτη" και αυτό θα πρέπει να το έχουμε στην άκρη του μυαλού μας. Εμείς το έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους, βλέπουμε ποια είναι η πολιτική κατεύθυνση όλα αυτά τα χρόνια, είναι η ιδιωτικοποίηση βασικών υποδομών του δήμου και του κράτους που αντιμετωπίζονται ως πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοεργολάβους.
Παρά την προσπάθεια που γίνεται να απαλλαγούν ή έστω να ελαφρυνθούν κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας από τα τέλη, όπως είναι οι άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ, ΑμΕΑ, πολύτεκνους κτλ. Αυτό δεν αρκεί καθώς ειδικά αυτή την περίοδο πλήττεται βαριά το λαϊκό εισόδημα ακόμη και σε οικογένειες, εργαζόμενους και βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες που ως τώρα κατάφερναν να διατηρούν ένα σχετικά αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Με την ακρίβεια στα καύσιμα στο φυσικό αέριο στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης η κατάστασή έχει ξεφύγει.Κάνετε μια ανακατανομή της φτώχιας μεταξύ φτωχών και εξαθλιωμένων δεν αντιστέκεστε στους πολιτικούς σας προϊστάμενους και όλοι μαζί εσείς και τα κόμματα σας συνεχίζετε την φοροληστεία των δημοτών. Εάν πραγματικά ενδιαφέρεστε για το καλό τον δημοτών πάρτε μια γενναία απόφαση να αντισταθείτε και να διεκδικήσετε.
Η θέση μας είναι η κατάργηση των τελών αυτών και το πέρασμα της μισθοδοσίας των εργαζόμενων στην ευθύνη της κρατικής χρηματοδότησης, την άμεση  μείωση τους σήμερα για λαϊκές γειτονιές, λαϊκή κατοικία, μικρομάγαζα, την κατάργηση τους τώρα στους κοινοχρήστους χώρους πολυκατοικιών, εργατικά σωματεία, πολιτιστικούς, αθλητικούς  φορείς.
Για τους παραπάνω λόγους . ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΑ».

Για την Λαϊκή Συσπείρωση
Κώστας Κέκης,
Κώστας Καρτελιάς