Τρίτη 5 Απριλίου 2022

ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ- ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ Ι. Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΟΥΡΤΖΙ

Με τα αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης, αγγέλλεται η προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου ήδη Ιερέως Ευαγγέλου Μαχαίρα, διατελέσαντος επί τεσσαρακονταετία Εφημερίου της Ενορίας Αγίου Νικολάου Μπούρτζι (1971-2010), κοιμηθέντος την 2α Απριλίου 2022.
Ο μακαριστός π. Ευάγγελος, γεννήθηκε το έτος 1939 στο Κυπαρίσσι Μεσσαπίων στους κόλπους ευσεβούς οικογενείας, γαλουχήθηκε από τους γονείς του Αθανάσιο και Άννα στην χριστιανική πίστη και ζωή και από μικρή ηλικία είχε τον πόθο του ιερατικού διακονήματος.
Την εκκλησιαστική παιδεία έλαβε στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Τήνου και.... στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ενυμφεύθη με την ευγενική και εκλεκτή σύζυγό του Ελένη, με την οποία αξιώθηκαν από το Θεό να αποκτήσουν υπερπολύτεκνη οικογένεια.
Χειροτονήθηκε, δια των χειρών του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου (Σελέντη) Διάκονος την 7η Μαρτίου 1971 στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Χαλκίδος και Πρεσβύτερος στις 21η Μαρτίου του ιδίου έτους στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Μπούρτζι.
Η ιεροπρέπεια, η προσήλωσή του και η μέριμνα για τα πράγματα της Εκκλησίας, αλλά και η υπακοή του, έκαναν τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο Α΄ (Βέργη) να τον διορίσει και ως υπεύθυνο του Γραφείου Γάμων και Διαζυγίων της Ι. Μητροπόλεως, θέση την οποία υπηρέτησε ευδοκίμως από το 1979 έως το 2007, ενώ ο ίδιος Μητροπολίτης τον χειροθέτησε Πνευματικό το 1975 και του απένειμε τα οφφίκια του Οικονόμου και του Πρωτοπρεσβυτέρου το 1981 και το 1997 αντιστοίχως. 
Ο Θεός να χαρίσει την Βασιλεία Του στον εκλεκτό Λειτουργό Του και την εξ Ύψους παρηγορία στην καλή του πρεσβυτέρα Ελένη, στον υιό του μοναχό της Ι. Μονής Αμπελακιωτίσσης Ναυπάκτου π. Μάξιμο και τα λοιπά τέκνα του.
Τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, τελέσθηκε η νεκρώσιμος Ακολουθία της Κηδείας του π. Ευαγγέλου στην Ενορία που διακόνησε και μέχρι την κοίμησή του διέμενε.