Ανεξέλεκτο το spread ξεπέρασε τις 600 μονάδες
μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος
Νέο αρνητικό ρεκόρ 12ετίας, σημείωσε την Πέμπτη το spread στα ομόλογα, όπως και το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS), έπειτα από τη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων της Eurostat για το έλλειμμα του 2009, το οποίο ανέβηκε στο 13,6% από 12,7% που αναφερόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.Την Τετάρτη, το spread είχε σημειώσει το προηγούμενο, πλεόν, αρνητικό ρεκόρ 12ετίας, καθώς είχε ανέλθει μέχρι τις 532 μονάδες βάσης.
Σήμερα, Πέμπτη, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του....
10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο εκτοξεύθηκε μέχρι τις 606,17 μονάδες (άνοιξε στις 502).
Το επιτόκιο του ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 8,57% (άνοιξε στο 8,14%) και του 2ετούς στο 9,74% (+2,03% σε σχέση με το άνοιγμα). Από τις 12 Απριλίου, το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου είχε αυξηθεί πάνω από 100 μονάδες.
Ανοδο, στο επίπεδο-ρεκόρ των 565 μονάδων, υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη (από 485,7 την Τετάρτη), σημείωσε το ασφάλιστρο έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS). Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ασφάλισης 10 εκατ. ευρώ κοστίζει 565.000 ευρώ, από 485.700 την Τετάρτη.
Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ιρακινό CDS είναι 200 μονάδες χαμηλότερα! Mε το spread στις 570 μονάδες βάσης, οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας αναμένεται να έχουν ξεπεράσει το 35%, όσο δηλαδή το Πακιστάν.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι όταν τα CDS διαπραγματεύονται σε επίπεδα ίσα ή μεγαλύτερα από αυτά των ομολόγων, οι αγορές προεξοφλούν αναδιάρθρωση δανείων ή στάση πληρωμών.
H Eurostat άφησε ανοικτό το ενδεχόmενο νέας αναθεώρησης του ελλείμματος κατά 0,3% έως 0,5% και του χρέους (115,1%) κατά 5% έως 7%%.
Σενάρια για αναδιάρθρωση χρέους
Η ιλιγγιώδης άνοδος του κόστους κρατικού δανεισμού καθιστά αναπόφευκτη την προσφυγή στο «δίχτυ ασφαλείας», ενώ πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να προχωρήσει και στην αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που αποκλείει κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, Έρικ Νίλσεν, εκτιμά, σε σημείωμα του προς τους επενδυτές, ότι ότι η ελληνική κυβέρνηση ίσως προτείνει εθελοντικά στους ομολογιούχους μία συκφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, «σε κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες.»
«Ένα μεγάλο πολυετές πακέτο διάσωσης σε συνδυασμό με την εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους θα προσφέρει (το απαραίτητο) περιθώριο στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει.
Αναδιάθρωση του ελληνικού χρέους βλέπει ακόμα, σε έκθεση της με ημερομηνία 21 Απριλίου, και η JP Morgan. Ο οίκος επισημαίνει ότι, αν δεν είναι πανάκεια, δεν θεωρείται άσκοπη κίνηση, ενώ δεν ακολουθείται πάντα από χρεοκοπία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές ανησυχούν ότι το Ελληνικό Δημόσιο είτε θα μειώσει είτε θα μεταθέσει χρονικά ένα τμήμα της αποπληρωμής του χρέους (ή των τόκων) στους κατόχους ελληνικών ομολόγων.
«Η αγορά έχει χάσει τελείως την εμπιστοσύνη της στην Ελλάδα», σχολίασε ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Nomura International, στο Λονδίνο, Σιν Μαλόνεϊ. «Πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία (σ.σ. για το μηχανισμό στήριξης), αλλά αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο έντονης μεταβλητότητας στο μεσοδιάστημα», προσέθεσε.
Σημειώνεται ότι τα CDS είναι υψηλότερα από την Ελλάδα σε χώρες όπως η Αργεντινή (843), η Βενεζουέλα (815) και το Πακιστάν (649).
* Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είπε την Πέμπτη ότι αποδέχτηκε επιπλέον 450 εκατ. ευρώ συμπληρωματικών προσφορών από την δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, την περασμένη Τρίτη.
Το συνολικό ποσό που αντλήθηκε από την δημοπρασία των ΕΓΔ, η τρίτη έκδοση που έγινε μετά την ανακοίνωση συμφωνίας για τον μηχανισμό ΕΕ/ΔΝΤ, ανήλθε στα 2,4 δισ. ευρώ.