Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΗΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΩΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

 Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, με ιδιαίτερη χαρά η τοπική Εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος εόρτασε την ετήσια μνήμη των Θεοφόρων Πατέρων Θεοφίλου και Φιλητού επισκόπων Ωρεών, οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες της Δ' και Ζ' Οικουμενικής  Συνόδου αντιστοίχως και φέτος προσφέροντας τις ικεσίες της για την κατάπαυση της ολέθριας πανδημίας του Κορωνοϊού, που έχει ενσκήψει τόσο στην πατρίδα μας, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
  Από νωρίς, αρκετοί πιστοί, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης για την ατομική προστασία τους, συμμετείχαν στον Πανηγυρικό Όρθρο και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, που ...τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ωρεών, προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αρχιμ. Δαμασκηνού Μάκρα και των συλλειτουργών του, Αρχιμ. Τίτου Γερονικολού-Εφημερίου Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Πυργου, του Οικον. Κωνσταντίνου Χρήστου-Εφημερίου Ωρεών και του Οικον. Ιωάννου Σούρα-Εφημερίου Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Γαλατσώνας και υπεύθυνου του τομέα Νεότητος της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ιστιαίας ο οποίος, κατά παραχώρηση, διηκόνησε  και το θείο κήρυγμα της ημέρας.
 Συγκινητική  μάλιστα ήταν η στιγμή όταν μικρή αντιπροσωπεία μαθητών του Γυμνασίου Ωρεών, με επικεφαλής τον Διευθυντή τους κ. Αργύρη Δημόπουλο, προσήλθαν στον Ιερό Ναό προσφέροντας τα απαραίτητα για την τέλεση της Αρτοκλασίας με αφορμή την εορτή των δύο τοπικών Αγίων της Εκκλησίας μας. 
 Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα των Αγίων Επισκόπων Ωρεών, Θεοφίλου και Φιλητού, είναι αποτέλεσμα της ευλάβειας και του φιλότιμου των εκπαιδευτικών, των μαθητών και άλλων φορέων της περιοχής με πρώτο εμπνευστή τον εκπαιδευτικό κ. Αργύρη Δημόπουλο.
 Τα ιερά αναλόγια της Πανηγύρεως κόσμησαν με τις μελωδικές φωνές τους οι Ιεροψάλτες της Ενορίας των Ωρεών κ. Δημήτριος Μαυρούτσικος και κ. Ανδρέας Καραγκούνης.