Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Κ. Χατζηδάκης: Τα προγράμματα κατάρτισης που αναπτύσσουν τις ψηφιακές δεξιότητες θα έχουν κεντρικό ρόλο στην αγορά εργασίας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ   

Τηλεδιάσκεψη με αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) είχε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κλείνοντας τον πρώτο κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους και τους συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς.

   Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε συνοπτικά το τρίπτυχο των κυριότερων νομοθετικών παρεμβάσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο στην παρούσα φάση (εργασιακό νομοσχέδιο, μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους, εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής κατάρτισης). Τόνισε ότι κοινό σημείο όλων, είναι πως στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης, χωρίς καμία έκπτωση στην προστασία των εργαζομένων.

   Αναφορικά με την εικόνα της αγοράς εργασίας, στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση έχει αντιδράσει μέχρι τώρα γρήγορα και...

αποτελεσματικά με τα μέτρα που έχει λάβει. Είναι κρίσιμο το τι θα γίνει από εδώ και πέρα». Πρόσθεσε δε, ότι τα προγράμματα κατάρτισης, ιδίως αυτά που αφορούν στις ψηφιακές δεξιότητες, θα έχουν κεντρικό ρόλο «σε αυτή μας την προσπάθεια».

   Περιγράφοντας τους βασικούς άξονες του νέου συστήματος της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους, ο αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το υφιστάμενο σύστημα δεν βοηθά καθόλου στην ανάπτυξη, και ότι η εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις των νέων εργαζομένων, μπορεί να συμβάλει στη διοχέτευση πόρων στις ελληνικές επιχειρήσεις, όχι μόνο στις μεγάλες, αλλά και τις μικρομεσαίες και τις νεοφυείς, συνδράμοντας παράλληλα και στον περιορισμό του φαινομένου της ανασφάλιστης εργασίας.

   Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τους κ.κ. Χατζηδάκη και Τσακλόγλου, η γενική γραμματέας Εργασίας, 'Αννα Στρατινάκη και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων, Παυλίνα Καρασιώτου. Από πλευράς ΓΣΕΒΕΕ, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιώργος Καββαθάς και ο γενικός γραμματέας, Αθανάσιος Νικολόπουλος.