Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Τι λέει το καταστατικό και οι νόμοι;

 Άρθρο 5Α.
 Έκπτωση και Επάνοδος
 
1.  Η έκπτωση ενός μέλους σωματείου, μέλους Δ.Σ. σωματείου, μέλους Ε.Ε. Ενώσεως ή μέλους της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο., από τη θέση που κατέχει, λόγω κωλύματος που προβλέπεται στο Παράρτημα Α΄ του Καταστατικού της Ε.Π.Ο. ή από το νόμο, επέρχεται είτε με απόφαση του Δ.Σ. του σωματείου ή της Ε.Ε. της Ενώσεως ή της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο., είτε με διαπιστωτική πράξη του αρμοδίου (κρατικού) οργάνου.
 2. Το μέλος που εξέπεσε μπορεί να επανέλθει στη θέση που κατείχε, εφόσον το κώλυμα που αποτέλεσε την αιτία εκπτώσεως εξέλιπε και συγκεκριμένα:
 [7] α) εκδόθηκε αθωωτική απόφαση (στις περιπτώσεις που ο εισαγγελέας έχει δικαίωμα έφεσης αμετάκλητη αθωωτική) ή αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα, στην περίπτωση που η έκπτωση είχε επέλθει λόγω ποινής ή δίωξης που αφορούσε ποινικό αδίκημα.
 β) εξέλιπε με νόμιμο τρόπο ο λόγος που αποτελούσε το κώλυμα σε όλες τις λοιπές περιπτώσεις....3. Το μέλος που εξέπεσε, επανέρχεται στην θέση που κατείχε, είτε: α) Με απόφαση του αρμοδίου (κρατικού) οργάνου που είχε εκδώσει την διαπιστωτική πράξη εκπτώσεώς του.
 β) Με απόφαση των ιδίων οργάνων, ήτοι του Δ.Σ. του Σωματείου ή της Ε.Ε. της Ενώσεως ή της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο., τα οποία στην εκάστοτε περίπτωση είχαν εκδώσει την απόφαση έκπτωσης του μέλους.
 γ) Με απόφαση της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. σε κάθε περίπτωση που το όργανο ή ο φορέας που εξέδωσε την απόφαση αδρανεί. 
4. Η αίτηση ασκείται εντός τριάντα (30) ημερών από την γνώση της εξάλειψης του κωλύματος που αποτέλεσε τον λόγο έκπτωσης και για τις ήδη υφιστάμενες, πριν την έναρξη ισχύος της παρούσης διάταξης, περιπτώσεις, η αίτηση ασκείται ομοίως, εντός τριάντα (30) ημερών από την θέση της σε ισχύ.
 5. Στην περίπτωση κατά την οποία το κώλυμα που αποτέλεσε την αιτία εκπτώσεως εξέλιπε, η απόφαση περί επανόδου του μέλους είναι υποχρεωτική για το όργανο που εξέδωσε την απόφαση έκπτωσης.
 Κατά της απορριπτικής απόφασης ή αρνήσεως έκδοσης απόφασης εντός μηνός από την υποβολή της σχετικής αιτήσεως, το μέλος έχει δικαίωμα προσφυγής στο Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο., εντός των καθοριζόμενων από τον Κανονισμό Λειτουργίας του προθεσμιών