Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Κ. Χατζηδάκης: Εντός διμήνου η προκαταβολή της σύνταξης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντός δύο μηνών θα μπορεί να χορηγηθεί η προκαταβολή της σύνταξης, όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, αναπτύσσοντας σχετική τροπολογία του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ. Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύνεται το θέμα των εκκρεμών συντάξεων με την προκαταβολή της σύνταξης, αλλά παράλληλα με τα μέτρα που έχουμε ήδη ανακοινώσει "επιδιώκουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, τόσο για την προσωρινή όσο και για την οριστική σύνταξη" είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος μετέφερε τις εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ ότι μπορεί σε δύο μήνες να χορηγηθεί η προκαταβολή αυτή.

Η προκαταβολή της σύνταξης, συνιστά ένα "αντίδωρο φτώχειας" και παραδοχή αποτυχίας και αδυναμίας της κυβέρνησης να λύσει το δραματικό κοινωνικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, που η ίδια δημιούργησε, υποστήριξε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Εκτίμησε...

επίσης ότι η προκαταβολή αφορά έναν στους τέσσερις, εν αναμονή συνταξιούχους, δηλαδή περίπου 50.000 ανθρώπους.

Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι 155.000 χιλιάδες σήμερα, (από 190.000 το 2019) απάντησε ο κ. Χατζηδάκης. Σημείωσε επίσης ότι από αυτούς, οι 50.000 έχουν ήδη πάρει προσωρινή σύνταξη, άρα τίθεται θέμα για 100.000 με 105.000 ανθρώπους που μπορούν να καλυφθούν, και εφόσον το θέλουν, να υποβάλλουν σχετική δήλωση, είπε ο υπουργός Εργασίας.

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μ. Κατρίνης είπε ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αλλά δεν έχει προβλέψει νομοθετικά την μετάθεση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών από την εκκαθάριση των ετών 2017-2019, οι οποίοι καλούνται - όπως είπε - εν μέσω πανδημίας να την πληρώσουν μέσα σε ένα μήνα. Απαντώντας, ο κ. Χατζηδάκης, είπε ότι η μετάθεση δεν είναι αναγκαίο να περάσει με διάταξη νόμου, αλλά με υπουργική απόφαση που θα δώσει τρίμηνη παράταση.