Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Δελτίο Τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Κύμης Αλιβερίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου


Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στο Δ.Σ. του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου που πραγματοποιήθηκε στις 1/3/21 ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2021. Ένα τεχνικό πρόγραμμα φτώχειας που κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το περσινό και πίσω από τις ανάγκες του Δήμου μας. Γνωρίζουμε ότι η κρατική επιχορήγηση είναι πολύ μικρή και όποια αύξηση υπάρχει, προέρχεται από την ανακήρυξη του δήμου σε έκτακτη ανάγκη, από τις φυσικές καταστροφές. Τα όσα προγράμματα τρέχουν, το ελλιπές προσωπικό δεν επαρκεί για να τα «κυνηγήσει».
Η δημοτική αρχή φέρνει, όπως οι κυβερνήσεις, ως δικαιολογία, τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και τον κορονοϊό για το «φτωχό» τεχνικό πρόγραμμα με τα πολλά, συνεχιζόμενα από περασμένα χρόνια, έργα. Για την κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους δε φταίει βέβαια η δημοτική αρχή, όμως αν μια δημοτική αρχή θέλει να είναι «κοντά στο δημότη» και να αγωνίζεται «για το καλό του τόπου» τότε θα ενημερώνει για αυτή την κατάσταση τον κόσμο, ώστε να εντείνει τις διεκδικήσεις του, να καταγγέλλει την μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το φόρτωμα αρμοδιοτήτων από το κράτος στους Δήμους.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», για την σιωπηλή συναίνεση της δημοτικής αρχής αλλά και των προηγούμενων, στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, για την συνενοχή τους στην άσχημη κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος, καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα του 2020, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν αποτελεί έκπληξη η υπερψήφιση του τεχνικού προγράμματος από την παράταξη των Νέων Οριζόντων, καθώς βρίσκονται στην ίδια πλευρά της διαχείρισης, με τους όρους που αποφασίζει το κεντρικό κράτος, δηλαδή ψίχουλα από την κρατική επιδότηση, αύξηση των τελών και τάισμα των μεγαλοεργολάβων, αφού ο Δήμος δεν... έχει προσωπικό και μέσα για να φέρει εις πέρας ακόμη και στοιχειώδη έργα.
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Κέκη:
«Κανείς δεν αναιρεί την προσπάθεια των εργαζομένων της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, αλλά το προσωπικό δεν επαρκεί. Εμείς κάνουμε την κριτική μας στο ότι η δημοτική αρχή δεν απαιτεί, δεν διεκδικεί αύξηση προσωπικού και χρηματοδότησης. Στην εισήγηση του δημάρχου ακούσαμε για 72 δις ευρώ, για “ αναβρασμό” έργων: το φράγμα στα Μανίκια, την παράκαμψη του δρόμου στο Βασιλικό κα. Εύλογο το ερώτημα κ.Μπουραντά: Δεν πραγματοποιήσατε αυτά τα έργα όταν ήσασταν Νομάρχης, θα τα υλοποιήσετε σαν δήμαρχος;.
Κατά την άποψη μας, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, θα πρέπει να έχει σαν στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, να προστατέψει τη ζωή και την υγεία τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μόνο αυτό δεν κάνει.
Διαβάζοντάς το, εύκολα θα παρατηρήσει κάνεις ότι, για έργα όπως αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής θωράκισης, έργα σοβαρά υποδομών στο οδικό δίκτυο, δεν υπάρχει εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου και αυτά που υπάρχουν είναι μπαλώματα και πασαλείμματα.
Θα έπρεπε σήμερα να ήταν εδώ όλοι οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, για να ακουστούν οι προτάσεις τους ή οι αντιρρήσεις τους σε αυτό που εισηγείστε.
Ο δήμος μας έχει πάθει ήδη μεγάλες ζημιές από τις φυσικές καταστροφές. Όπως είναι γνωστό έχει ανακηρυχθεί τρεις φορές σε έκτακτη ανάγκη, παρόλα αυτά κάνετε μικρά έργα ,που και δε λύνουν το πρόβλημα, και δημιουργούνται επιπλέον ζητήματα. Είναι πολλές οι ανάγκες που μένουν ακάλυπτες.
Οι δρόμοι, σε όσους προβλέπονται αποκαταστάσεις από τις ζημιές, δεν διευκρινίζεται το πότε θα ολοκληρωθούν, δεν έχει μπει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η κατάσταση δεν είναι καλή και υπάρχει ελλιπής καθαριότητα και φωτισμός.
Ακόμη δεν έχει λυθεί το θέμα με το νερό σε πολλές προβληματικές περιοχές: στον Άγιο Λουκά, στην Κύμη και στο νοσοκομείο Κύμης που υπάρχει πρόβλημα. Το γνωρίζετε και από την ανακοίνωση των εργαζομένων του νοσοκομείου!
Τα σχολεία χρειάζονται συντηρήσεις και παρεμβάσεις, που έχουν ζητήσει γονείς και εκπαιδευτικοί. Είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να φτιαχτούν παιδικοί σταθμοί πέρα από τον παιδικό βρεφονηπιακό σταθμό στην Κύμη. Η πρόσφατη καταγγελία στο Αλιβέρι για τα προβλήματα πυρασφάλειας στο βρεφονηπιακό σταθμό, αναδεικνύει τα προβλήματα και πρέπει να καλυφτεί όλη η έκταση του δήμου, έτσι ώστε να στηριχτούν οι νέοι γονείς για την επιστημονική διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη των παιδιών τους.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στα χωριά, είναι ανύπαρκτες. Τα παιδιά που μένουν εκεί ουσιαστικά είναι αποκλεισμένα από αθλητικές δραστηριότητες, χώρους πρασίνου και πάρκα. Στην εισήγηση σας με καλύψατε. Φτάνει να το δούμε εάν υλοποιηθούν όλα αυτά που λέτε για τις παιδικές χαρές. Υπάρχουν και τόσα άλλα ζητήματα, μεγάλα και μικρά, που θα μπορούσα να αναφερθώ, που όμως τα έχουμε αναδείξει κατά καιρούς στα δημοτικά συμβούλια.

Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει πουθενά χρηματοδότηση, για την αποκατάσταση των στεγαστικών προβλημάτων που υπάρχει στα πυροσβεστικά κλιμάκια Κύμης και Αλιβερίου, ενώ σας τα είχαμε καταθέσει στις 29/12/20 με Θέμα: «Αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων των Πυροσβεστικών Κλιμακίων του Δήμου και ενημέρωση για την αναβάθμιση τους».

Παρατηρούμε, για άλλη μια φορά, ότι δεν επιλέγετε πολιτικά να σταθείτε απέναντι σε Κυβερνήσεις και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, και όταν το κάνετε, το κάνετε υποκριτικά, γιατί απλά με την πολιτική σας στον δήμο, αυτούς υπηρετείτε, όπως το έχετε αποδείξει περίτρανα, άλλωστε πολλές φορές...

Είναι τεχνικό πρόγραμμα που ταιριάζει σε πολλά σημεία με το περσινό. Συνεχίζει να είναι πρόγραμμα διαχείρισης της φτώχειας μας και έτσι θα πρέπει να χαρακτηριστεί. Τα έργα που περιλαμβάνει είναι αναγκαία, αλλά δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει ο τόπος και οι δημότες. Έχουμε ακούσει παρά πολλές φορές ότι «φταίει η γραφειοκρατία, τι να κάνουμε;» και ένα σωρό δικαιολογίες.

Κάνετε ότι μπορείτε για να μη θιγούν οι κυβερνήσεις και ο μηχανισμός του κράτους, μέρος του οποίου είναι και οι δήμοι. Μηχανισμός που είναι δυσκίνητος όταν είναι να κάνει κανένα έργο για τους απλούς δημότες και για τις αποζημιώσεις τους από τις καταστροφές, αλλά λειτουργεί άψογα, όταν είναι να εξυπηρετηθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Θα πρέπει να διεκδικήσετε χρηματοδοτήσεις για προσωπικό και υποδομές, ώστε να μπορέσει ο δήμος να κάνει έργα που θα δώσουν ανάσα στις λαϊκές οικογένειες. Ωστόσο υπηρετείτε αυτούς και όχι τις λαϊκές ανάγκες! Περιμένετε τα ανταποδοτικά από τα Αιολικά σαν το «μάνα εξ ουρανού» που θα σας βγάλει από την δύσκολη θέση.


Η διαφωνία μας έχει να κάνει με την πολιτική της δημοτικής αρχής, αυτής και των προηγούμενων και όχι με αυτά καθ’ αυτά τα έργα. Δεν μένουμε απλά στην καταψήφιση. Προτείνουμε κάποια έργα που νομίζουμε ότι είναι σημαντικά για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου μας.



Την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων της ύδρευσης σε όλο τον Δήμο.
Την διεκδίκηση της ολοκλήρωσης και ενεργοποίησης του φράγματος στα Μανίκια χωρίς εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση και τη λειτουργία.
Τη μελέτη για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης που αντιμετωπίζει η Κύμη αλλά και άλλες περιοχές.
Την κατασκευή όλου του κεντρικού οδικού άξονα Αλιβερίου-Κύμης και Λέπουρα- Ζάρκα καθώς πολλά είναι τα σημεία που είναι επικίνδυνα, χρειάζονται επισκευή και σήμανση.
Την αποκατάσταση του οδοστρώματος στον περιφερειακό του Αλιβερίου, τη διόρθωση των κλίσεών του και την σήμανση του, καθώς αποτελεί καρμανιόλα.
Να διεκδικηθεί έκτακτο κονδύλι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων, καθώς τα 135.000 ευρώ του Τεχνικού Προγράμματος 2021 δε φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη.
Επίσης, τα σχολεία που είναι κλειστά παραμένουν ασυντήρητα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη λόγο κορονοϊού γιατί αυτή η ιστορία τραβάει μακριά.
Να διεκδικηθεί κονδύλι για την προμήθεια εξοπλισμού και την αναβάθμιση των παιδικών χαρών του Δήμου.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», για την σιωπηλή συναίνεση των δημοτικών αρχών, στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, για την συνενοχή τους στην άσχημη κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος, καταψηφίζει το τεχνικό πρόγραμμα του 2021, όπως και τα προηγούμενα.
Κλείνοντας, σας λέμε ότι είστε η χαρά των κυβερνήσεων και των μεγάλων επιχειρήσεων που αποτελειώνουν τους δημότες και το μόνο που κάνετε είναι να πετάτε τις ευθύνες από πάνω σας. Ρίχνετε το φταίξιμο στη γραφειοκρατία, έχετε φορτώσει τους δημότες με τέλη.
Ανακατεύετε το τσουκάλι με τον χυλό, φτιάχνετε μια λίστα ανακριβή και με πολλά σκόρπια πράγματα που επαναλαμβάνονται για να φαίνεται ότι εκτελείτε έργα».

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
οι δημοτικοί σύμβουλοι
Κώστας Κέκης και Κώστας Καρτελιάς