Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Το Κράτος θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους πολίτες

Εδώ και πολλούς μήνες η χώρα μας -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κοκτέιλ κρίσεων που όμοιό του δεν είχε εμφανιστεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά: Η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η κρίση ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και εσχάτως η ένταση στην Ανατολική Ευρώπη δημιουργούν ένα πολύ επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα -όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες- δεν είναι δυνατόν να μείνει απρόσβλητη. Οι συνέπειες των παράλληλων κρίσεων εισάγονται και στη χώρα μας και επηρεάζουν το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπως συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.
Το γεγονός ότι η χώρα μας ανθίσταται και αντέχει, παρά το μέγεθος και την ένταση των κρίσεων, οφείλεται καταρχάς στην οικονομική πολιτική που εφαρμόσαμε τα δυόμιση προηγούμενα χρόνια που μπορεί και μας επιτρέπει να δίνουμε καρπούς στην κοινωνία για να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή. Στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποτρέποντας πολύ χειρότερα.
Η Κυβέρνησή μας έχει και γνώση, και σχέδιο, και έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα στη διαχείριση κρίσεων. Η Κυβέρνηση μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, σχεδίασε.... και θα συνεχίσει να βρίσκει λύσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Όλο το προηγούμενο διάστημα διαθέσαμε πάνω από 43 δισ. ευρώ για να ενισχύσουμε το Ε.Σ.Υ. και να στηρίξουμε εργαζόμενους, άνεργους και επιχειρήσεις, απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Από τον Σεπτέμβριο και μετά αναπτύσσουμε παρεμβάσεις για να μειώσουμε το βάρος των ενεργειακών ανατιμήσεων. Έχουν διατεθεί πάνω από 1,7 δισ. ευρώ και για τον Φεβρουάριο θα διατεθούν επιπλέον 350 εκατ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν, όσο διαρκούν οι κρίσεις. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να είναι βέβαιοι ότι το Κράτος θα είναι δίπλα τους σε κάθε δυσκολία και θα τους στηρίξει περισσότερο από ό,τι είναι λογικά αναμενόμενο σε μια χώρα με τα προβλήματα και την πορεία της.
Ειδικά για τους αγρότες, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει:
Την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης σε νέους αγρότες, αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων και την συμβολαιακή γεωργία για το 2022.
Την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 και κάλυψη σημαντικού μέρους της αύξησης για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και για τη συνέχεια.
Τη μόνιμη μείωση Φ.Π.Α. λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%.
Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και των μέτρων για την πανδημία, έχουν δοθεί σε αγρότες περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 195  εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων.
Παράλληλα, στηρίζεται η επιχειρηματικότητα και η ρευστότητα στον αγροτικό τομέα με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα:
Εξασφαλίστηκαν 480 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων.
Ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χορήγηση επενδυτικών δανείων και κεφαλαίου κίνησης έως 25.000 ευρώ.
Δόθηκε στους παραγωγούς δυνατότητα να λαμβάνουν δάνεια έως 25.000 ευρώ από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας έως και τις 31.12.2022.
Την ίδια στιγμή, παρά τις τεράστιες εξωγενείς προκλήσεις, η Κυβέρνηση συνεχίζει για όλη την κοινωνία τις μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν συνθήκες δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης και των εισοδημάτων για όλους. Και σε όλα αυτά, έχουμε ήδη απτά και μετρημένα αποτελέσματα, που προδιαγράφουν ένα αισιόδοξο αύριο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Συγκεκριμένα:
Η ανάπτυξη στη χώρα μας -όπως αναφέρεται στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- εκτιμάται στο 8,5%  για το 2021 και προβλέπεται να συνεχιστεί και για το 2022  με ρυθμούς 4,9%. Διαπιστώνεται, ήδη, η δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά το 2021 στην Ευρωζώνη. Αυτός δεν είναι απλά ένας μόνος δείκτης. Μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας και σε διαθέσιμα χρήματα, τα οποία μεταφέρονται από την Κυβέρνηση στην κοινωνία για να στηρίξουμε τα στρώματα που δοκιμάζονται περισσότερο.
Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών  -σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 4,7% στη χώρα μας πολύ μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η ανεργία στη χώρα μας -όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση-  παρουσίασε τη μεγαλύτερη  μείωση από το 17,3% στο 2019 έπεσε στο 12,7% τον Δεκέμβριο και ο αριθμός των ανέργων κυμαίνεται στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010.
Η Ελλάδα -σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου- αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια των επενδύσεων. Από τελευταία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2019, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς του σύγχρονου κόσμου.
Άρχισε, ταυτόχρονα, να τρέχει το πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0, που αναμένεται να διοχετεύσει έως το 2026 περίπου 32 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, να ενισχύσει το Α.Ε.Π. κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και να δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασίας. 
Στο διάστημα που ακολουθεί και μέχρι να αποκλιμακωθεί η ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση θα σταθεί αποφασιστικά δίπλα στους πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στους οικονομικά αδύναμους. Αλλά και θα διασφαλίσει ταυτόχρονα τη δημοσιονομική σταθερότητα που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της αισιόδοξης οικονομικής μας πορείας, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.