Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Πενήντα εννιά χρόνια ζωής συμπλήρωσε ο Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν.

Η ημέρα που γεννήθηκε ο "Air" Τζόρνταν και η ιστορία με το νούμερο «23» (ps)

Πενήντα εννιά χρόνια ζωής συμπλήρωσε ο Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν. Ο "Air", ένας από τους σημαντικότερους αθλητές στην ιστορία, από αυτούς που ξεπερνούν το άθλημά τους και αναγνωρίζονται από όλους, γεννήθηκε μία ημέρα σαν χθες, στις 17 Φεβρουαρίου 1963, σε μία κλινική του Μπρούκλιν, αλλάζοντας με την παρουσία του στα παρκέ του ΝΒΑ, για πάντα τα δεδομένα του μπάσκετ.

Οι ιστορίες που τον συνοδεύουν πολλές, όπως άλλωστε και οι τίτλοι του. Μία από αυτές, ίσως λιγότερο γνωστή από τις άλλες, αφορά στον αριθμό της φανέλας του στους Σικάγο Μπουλς. Το θρυλικό «23», που όμως χρειάστηκε δύο φορές...

να...εγκαταλείψει. 

Η πρώτη, όπως αναφέρει σχετικά η εξειδικευμένη ιστοσελίδα της Αργεντινής marketing registrado, συνέβη στις 14 Φεβρουαρίου 1990, σε έναν αγώνα  εναντίον των Ορλάντο Μάτζικ, για την κανονική περίοδο του ΝΒΑ. Όταν οι παίκτες έφτασαν στα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων, διαπίστωσαν ότι η φανέλα του Τζόρνταν έλειπε. Αμέσως έγινε αντιληπτό ότι είχε κλαπεί και δεν είχαν άλλο με το νούμερο «23»  για να το αντικαταστήσουν. Ήταν μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι έγινε ληστεία σε αποδυτήρια του ΝΒΑ λόγω του υψηλού επιπέδου ασφάλειας, και περισσότερο αν έπαιζε ο Μάικλ Τζόρνταν.

Ο Τζόρνταν φόρεσε μια φανέλα με το νούμερο 12 και χωρίς όνομα. Όμως ελάχιστη σημασία είχε για τον «MJ23» αφού σε εκείνο το παιχνίδι σημείωσε 49 πόντους και μάζεψε 7 ριμπάουντ, να και οι Μπουλς έχασαν τελικά με 135-129.

Η δεύτερη φορά ήταν κατά την επιστροφή του στα γήπεδα μετά την αποχώρησή του και οφειλόταν στο γεγονός ότι οι «Ταύροι» είχαν ήδη αποσυρθεί από τη φανέλα 23. Τότε ήταν που αποφάσισε να φορέσει το νούμερο που χρησιμοποιούσε όταν είχε μια σύντομη εμπειρία στο μπέιζμπολ, το «45».

Ο Τζόρνταν, επιχειρηματίας πλέον και συνιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς,  έπαιξε 15 σεζόν στο ΝΒΑ, κατακτώντας έξι πρωταθλήματα με τους Σικάγο Μπουλς, ενώ ανάμεσα σε άλλους τίτλους και διακρίσεις ξεχωρίζουν τα δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, το 1984 και 1992.

Κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα ΝΒΑ το 1991 και ακολούθησαν οι τίτλοι το 1992 και το 1993. Αποσύρθηκε ξαφνικά πριν από τη σεζόν 1993-94 στο ΝΒΑ για να παίξει Minor League Baseball, αλλά επέστρεψε στους Σικάγο Μπουλς τον Μάρτιο του 1995 και τους οδήγησε σε άλλα τρία πρωταθλήματα το 1996, το 1997 και το 1998. Αποσύρθηκε για δεύτερη φορά τον Ιανουάριο του 1999, αλλά επέστρεψε για δύο ακόμη σεζόν στο ΝΒΑ από το 2001 έως το 2003 ως μέλος των Ουάσιγκτον Ουίζαρντς. 

Πρωταγωνίστησε  στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Space Jam» του 1996 και είναι το σημείο αναφοράς της βραβευμένης με Emmy μίνι σειράς ντοκιμαντέρ «The Last Dance» (2020). 

Το 2014, ο Τζόρνταν έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ. Από το 2021, η καθαρή περιουσία του υπολογίζεται σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.