Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα της κακοκαιρίας «Φίλιππος» στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Χαλκίδα, 10-03-2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα της κακοκαιρίας «Φίλιππος» στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές.  

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επιχειρεί από τις πρώτες πρωινές ώρες έχοντας ενεργοποιήσει περισσότερα από 85 μηχανήματα έργου για τον αποχιονισμό του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Οι εργασίες διάνοιξης και καθαρισμού συνεχίζονται ακατάπαυστα ακόμα και σε τμήματα Δημοτικής αρμοδιότητας, όπου απαιτείται, προκειμένου να δοθεί πρόσβαση και στον τελευταίο οικισμό, ενώ η συνδρομή μας στο δύσκολο έργο της ΔΕΔΔΗΕ, αρμοδίου φορέα για τη διαχείριση του δικτύου ηλεκτροδότησης, είναι αδιάκοπη και με κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου τα συνεργεία του να αποκτήσουν πρόσβαση στα σημεία που προκαλούνται βλάβες. Παρά τα πολλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην ηλεκτροδότηση αρκετών οικισμών της βόρειας Εύβοιας οι βλάβες αποκαταστάθηκαν... στο σύνολό τους. 
Όλοι οι βασικοί μας οδικοί άξονες παραμένουν προσβάσιμοι και κατά τόπους απαραίτητη είναι η προϋπόθεση χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων, κατόπιν πάντα των υποδείξεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Εύβοιας. 

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα:
Παλαιάς Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Θηβών, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ 
Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού από την 16η χ/θ (Καστέλα) έως την 42η χ/θ (Δερβένι) 
Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 66η χ/θ (Στροφυλλιά) έως την 88η χ/θ (Παπάδες)
Στα ως άνω τμήματα, η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων επιτρέπεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επιπρόσθετα, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενόψει της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, θα εφαρμοσθούν οι ακόλουθες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σε ότι αφορά την Π.Ε. Εύβοιας:   
Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπομένου  βάρους άνω των (3,5) τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από την 22.00 ώρα σήμερα 10/3/2022 έως ύφεσης των φαινομένων:
Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από 0 χ/θ έως 1,500 χ/θ, στο ρεύμα πορείας προς Αθήνα.
Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από 1η χ/θ έως 11η χ/θ, στο ρεύμα πορείας προς ΠΑΘΕ, με προορισμό την Αττική.
Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:
Οχήματα οδικής βοήθειας
Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής με αυξομειούμενη ένταση, ενώ παράλληλα θα έχουμε και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κάτω του μηδενός η οποία δύναται να προκαλέσει παγετό. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, η τήρηση των προληπτικών μέτρων Πολιτικής Προστασίας και η αυξημένη προσοχή των συμπολιτών μας για την αποφυγή τραυματισμών.